Πάνος Γαληνός: "Ένα τραγούδι για να με συγκινήσει, πρέπει πρώτα να με κερδίσει η μελωδία του"



Ο Πάνος Γαληνός είναι ένας ερμηνευτής που από το πρώτο κιόλας άκουσμα σε μαγεύει με τη φωνή του. Είναι ένας ταλαντούχος τραγουδοποιός και ερμηνευτής που προσεγγίζει την τέχνη της μουσικής με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Οι συνεργασίες του είναι πολλές και άφησαν στο μουσικό στερέωμα ένα ξεχωριστό αποτύπωμα, όπως το 2012 που  συνεργάστηκε με τον Χρήστο Δάντη, ο οποίος  έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Άστο να τελειώσει» σε στίχους του Νίκου Σαρρή, ενώ το 2018 τραγούδησε το τραγούδι «Ρούχο στην πλάτη», σε στίχους του Γιάννη Πάριου και μουσική του Χάρη Βαρθακούρη.
Ας διαβάσουμε τα όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε μαζί του στη συνέντευξη που μας παραχώρησε για τις Τέχνες..

                                                                                                                Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Βιογραφικό:
Ο Πάνος Γαληνός γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε. Αυτοδίδακτος στην κιθάρα, ξεκίνησε από μικρό παιδάκι να τραγουδάει με χορωδίες και σχήματα σε εκδηλώσεις και συναυλίες στο νησί της Μυτιλήνης. Λάτρης του ερωτικού τραγουδιού, με την επανάσταση των social media, γύρω στο 2010, ξεκίνησε κι εκείνος να δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο τραγούδια του, τα οποία σιγά σιγά γινόταν γνωστά όλο και σε περισσότερο κόσμο.

Το  2012, κυκλοφορεί   το   τραγούδι  «Άστο να τελειώσει»,  σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους του Νίκου Σαρρή, ένα τραγούδι που αποτέλεσε ένα μεγάλο όνειρο του Πάνου, κάποια στιγμή να συνεργαστεί με τον καλλιτέχνη που θαύμαζε από παιδί, τον Χρήστο Δάντη.
Στις αρχές του 2013 κάνει «Το παιδικό του όνειρο» πραγματικότητα με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου. Το άλμπουμ «ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΟ» περιλαμβάνει 10 τραγούδια, την μουσική των οποίων στα περισσότερα υπογράφει ο ίδιος ο ερμηνευτής, αλλά και ο Χρήστος Δάντης και ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής.  Στους στίχους συναντάμε τον Νίκο Σαρρή, τον Χρήστο Δροσουλάκη, τον Δημήτρη Σαρρή, τον Γιώργο Γαληνό, τον Κωνσταντίνο Μαυροειδή, αλλά και τον Πάνο Γαληνό .
Το 2015 ο Πάνος Γαληνός κυκλοφορεί από την Alpha Records την δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ».
Εκτός από τον ίδιο τον ερμηνευτή, τη μουσική και τους στίχους υπογράφουν και οι: Ντέπη Χατζηκαμπάνη, Γιάννης Βαφίνης, Γιώργος Λεκάκης, π. Στρατής Γιουσμάς, Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Στέλλα Παναγοπούλου, Δημήτρης Σαρρής, Στράτος Σαμαράς.
To 2017 ο ύμνος που έγραψε και τραγούδησε για την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΙΓΕΙΡΟΣ ΜΥΣΤΕΓΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ύμνος ομάδας της Ελλάδας, από το πανελληνίας εμβέλειας αθλητικό ραδιόφωνο SPORT 24.
Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2017 κερδίζει το δεύτερο βραβείο ερωτικού τραγουδιού στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ με το τραγούδι «ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΑΥΤΟ».
Ο Πάνος  Γαληνός έχει τραγουδήσει επί σκηνής  με αρκετούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως τον γνωστό  τραγουδοποιό  Νίκο Πιπινέλλη, τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, τον Στάθη Αγγελόπουλο, τον λαϊκό τραγουδιστή του Αιγαίου Ντίνο Αλεξανδρή, το ροκ συγκρότημα Bright Shadows, ενώ έχει τη χαρά πολλές φορές να ερμηνεύσει  με τον Χρήστο Δάντη παρέα, το τραγούδι που του έγραψε εκείνος, το «Άστο να τελειώσει». 
Τέλος, στο στούντιο έχει συνεργαστεί με τον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο και συνεργάτη του Γιάννη Πάριου,  Κυριάκο Τσολάκη, με τον Ισραηλινό συνθέτη Itsik Farjun, με τον γνωστό από τα μουσικά reality shows Θοδωρή Ντάρμα, και τους σπουδαίους μουσικούς Δημήτρη Χατζηγαλήνη, Βασίλη Μαντόγλου και Bledi Telha.
Σήμερα ο Πάνος Γαληνός ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη (είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδάκι. Μάλιστα κουμπάρος του έγινε ο Χρήστος Δάντης), όπου και συμμετέχει σε πλήθος μουσικών εκδηλώσεων  και συναυλιών (φιλανθρωπικών), με την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», όπου είναι μέλος, καθώς επίσης και με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Αρίων Μυτιλήνης, όπου συμμετέχει.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Πάνος Γαληνός κυκλοφορεί μεμονωμένα singles με μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό για την επερχόμενη καινούργια δισκογραφική του δουλειά, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020, ενώ έχει συμμετάσχει και στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Ντίνου Αλεξανδρή υπογράφοντας δύο τραγούδια το «ΞΕΝΥΧΤΑΩ ΠΑΛΙ» και το «ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ», το οποίο μάλιστα τραγουδάει ντουέτο με τον Ντίνο Αλεξανδρή.
Όμως το σημαντικότερο βήμα στην πορεία του Πάνου Γαληνού είναι το του τραγούδι με τον τίτλο «Ρούχο στην πλάτη», σε στίχους Γιάννη Πάριου και μουσική Χάρη Βαρθακούρη. Πρόκειται για ένα ζεϊμπέκικο ερωτικό, μελωδικό και στιχουργικά ξεχωριστό, που και μόνο το όνομα των δημιουργών του αποτέλεσε εισιτήριο για να αγαπηθεί από τον κόσμο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.
Μόλις πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο τραγούδι του Πάνου Γαληνού, με τίτλο «ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΓΡΑΨΑ» σε μουσική Κωνσταντίνου Μαυροειδή και στίχους Δημήτρη Σαρρή, μια ρυθμική ροκ μπαλάντα με ιδιαίτερο στίχο.

Πως μπήκε η μουσική στην ζωή σου; Πότε ξεκίνησες  να τραγουδάς;

Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, καθώς μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου οι γονείς μου άκουγαν μουσική συνέχεια. Ακόμη θυμάμαι τα παλιά κασετόφωνα με τις κασέτες του Πάριου, της Αλεξίου, της Μαρινέλλας. Στη συνέχεια ήρθε το σχολείο, οι χορωδίες και κάπου εκεί ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα και να τραγουδώ στις παρέες των φίλων μου. Ατέλειωτα ρομαντικά βράδια, ονειρικές εκδρομές, παντού με μια κιθάρα.

Έχεις ασχοληθεί με την σύνθεση και την στιχουργική ή περιορίζεσαι μόνο στην ερμηνεία; Παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;

Κυρίως γράφω μόνος τα τραγούδια που ερμηνεύω, μουσική και στίχο, όμως εάν κάτι μου αρέσει και είναι άλλου δημιουργού, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το τραγουδήσω. Από μουσικά όργανα παίζω κιθάρα, αυτοδίδακτος.

Τι θα πρέπει να περιέχει ένα τραγούδι κατά την γνώμη σου για να ασχοληθείς μαζί του και να το ερμηνεύσεις;

Είμαι της άποψης ότι όπως λειτουργώ ως ακροατής, έτσι πρέπει να λειτουργώ και καλλιτεχνικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα τραγούδι για να με συγκινήσει, πρέπει να με κερδίσει η μελωδία του κατ’ αρχήν. Εάν μου τραβήξει η μελωδία την προσοχή, μετά θα ακούσω και τον στίχο του, αλλά κατά κύριο λόγο με ενδιαφέρουν πολύ οι «γλυκές», ερωτικές μελωδίες.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζεις ιδιαίτερα;  Κάποιο τραγούδι που σε συγκινεί όταν το ακούς;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, έχω μεγαλώσει με Γιάννη Πάριο, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, αλλά και με τη μοντέρνα σκηνή του ελληνικού τραγουδιού της δεκαετίας του 1990, που άφησε τραγούδια διαμάντια. Χρήστος Δάντης, Μαντώ, Αλέξια, Στέφανος Κορκολής, Κώστας Μπίγαλης και όλη αυτή η γενιά καλλιτεχνών.
Τραγούδια που με συγκινούν πολλά, δεκάδες. Τελευταία άκουσα το «Βασανίζομαι» που υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης για την Κέλλυ Κελεκίδου και με ενθουσίασε. Ααα και το «Αθήνα μου» του Αργυρού ωραίο καινούργιο τραγούδι.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν ανεβαίνεις σε μια μουσική σκηνή και μοιράζεσαι τα τραγούδια σου με τον κόσμο;

Η ανάγκη της επικοινωνίας με τον κόσμο είναι το κύριο συναίσθημα μου όταν τραγουδάω. Να είμαστε όλοι μια παρέα και να τραγουδάμε μαζί, τότε είμαι πραγματικά ευτυχισμένος κατά τη διάρκεια μια ζωντανής εμφάνισης.

Μόλις κυκλοφόρησε και ένα ακόμη καινούριο σου τραγούδι, πες μας λίγα λόγια γι αυτό.

Πραγματικά μόλις κυκλοφόρησε, φρέσκο, σπαρταράει… Είναι μια δυναμική ροκ μπαλάντα σε μουσική του Κωνσταντίνου Μαυροειδή και στίχους του Δημήτρη Σαρρή, με ιδιαίτερη ενορχήστρωση, την οποία υπογράφει ο σπουδαίος μουσικός Bledi Telha, ένα τραγούδι που μιλάει για την εφηβεία μας, την οποία προσεγγίζει με έναν πολύ ωραίο και νοσταλγικό  τρόπο.

Πες μας λίγα λόγια για τις συνεργασίες που έχεις κάνει καθώς και για τον δίσκο σου που κυκλοφόρησε το προηγούμενο διάστημα.

Δισκογραφικά έχω συνεργαστεί με τον Χρήστο Δάντη, ο οποίος έχει υπογράψει τη μουσική για το τραγούδι «Άστο να τελειώσει», σε στίχους του Νίκου Σαρρή, ενώ έχω την μεγάλη τιμή να έχω τραγουδήσει στίχους του Γιάννη Πάριου, σε μουσική του Χάρη Βαρθακούρη, για το τραγούδι «Ρούχο στην πλάτη». Έχω καιρό να κυκλοφορήσω ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, από το 2016 συγκεκριμένα, όμως ήδη υπάρχουν 12 μεμονωμένα singles, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό για την επόμενο μου άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι.

Τι θεωρείς πως πρέπει να διαθέτει ένας καλλιτέχνης για να πετύχει στον χώρο;

Επιτυχία είναι να μπορείς να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς, ακριβώς έτσι όπως σου αρέσει και το έχεις ονειρευτεί. Εάν είσαι λοιπόν ο εαυτός σου και όλη η προσπάθεια σου βγάζει «αλήθεια», τότε ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό και σε επιβραβεύει με την αγάπη του.

Πιστεύεις  ότι η μουσική μπορεί να γίνει μέσο βιοπορισμού στις μέρες μας;

Στις μέρες θα έλεγα ότι η μουσική έχει γίνει το θύμα όλης αυτής της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας.  Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι τέχνες γενικότερα από την Πολιτεία, αλλά και τα Μ.Μ.Ε., οδηγούν όλο και πιο πολλούς ανθρώπους-καλλιτέχνες στην αναζήτηση άλλου επαγγέλματος. Έτσι, μοιραία η μουσική γίνεται ένα απλό χόμπι χωρίς απολαβές. Σηκώνει πολλή κουβέντα το ζήτημα του τρόπου που αντιμετωπίζεται η μουσική στην Ελλάδα, ειδικά τα πολλά τελευταία χρόνια.

Μίλησε μας για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Πολλές κυκλοφορίες τραγουδιών. Ήδη ετοιμάζουμε πολλά από τα επόμενα τραγούδια ενώ ετοιμάζεται και ένας δίσκος έκπληξη με παιδικά τραγούδια.

Που μπορεί κάποιος να βρει εσένα και τα τραγούδια σου;

LINKS:
Contact: panosgalinosbout@hotmail.com