Επιστολή Διαμαρτυρίας της Ε.Λ.Β.Ε. για την μετατροπή του Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείου "Αγία Σοφία" σε τζαμίΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ταχ. Δ/νση: Τσιμισκή 128 (2ος όροφος)
Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310222288
e-mail:      elveth1980@gmail.com


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος διαμαρτύρεται εντόνως με την απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε ο ιερός ναός της του «Θεού Σοφίας» της Κωνσταντινουπόλεως σε Μουσείο αναγνωρισμένο από την UNESCO και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει το διάταγμα, ώστε να ανοίξει ως τζαμί για την μουσουλμανική λατρεία, υποκλέπτοντας τον σκοπό της δημιουργίας του αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού αριστουργήματος, σφετεριζόμενοι τα πολιτιστικά και χριστιανικά δεδομένα, προσβάλλοντας με βάρβαρο τρόπο την παγκοσμιότητα του ιστορικού πολιτιστικού Μνημείου και οποιαδήποτε έννοια ειρηνικής συνύπαρξης.
Η αχαρακτήριστη αυτή ενέργεια αποτελεί μια πράξη άγριας επιθετικής αντίληψης, κυνισμού και απίστευτου αυταρχισμού. Δυστυχώς το Τουρκικό κράτος, ελεγχόμενο απόλυτα από τους φανατικούς μουσουλμάνους σουνίτες, μετέτρεψε το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μνημείο «Αγία Σοφία» σε τζαμί και έβαλε τους γενίτσαρους Ντελάληδες να το ανακοινώσουν με εκφράσεις όπως: «σπάσαμε τα δεσμά», «κόψαμε τις αλυσίδες», «τώρα απελευθερώσαμε το τζαμί Αγία Σοφία» και άλλα «σπουδαία» και βαρύγδουπα λόγια.

Ο Ναός της του «Θεού Σοφίας» είναι το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου (ιστορία, θρύλος, παράδοση, τέχνη, πίστη κι ελπίδες), είναι μέρος του πολιτισμού μας και κατ’ επέκταση της ύπαρξης μας.
Εμείς, οι της Ε.Λ.Β.Ε., σεβόμενοι τα μνημεία όλων ανεξαιρέτως των πολιτισμών, σεβόμενοι τους πολιτισμένους πιστούς όλων των διαφορετικών δογμάτων και θρησκειών, καλούμε την πολιτισμένη Δύση δυναμικά να αντιδράσει, τους ορθοδόξους χριστιανούς ανά τον κόσμο στεντόρεια φωνή να υψώσουν και τους φίλους, πολιτισμένους πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας που δεν βρίσκονται ήδη στις φυλακές, να μην το αποδεχτούν.

Για το Δ. Σ. της Ε.Λ.Β.Ε.

 Η Πρόεδρος                                                     Ο Γενικός Γραμματέας

  Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου                                            Υπάτιος Ιωσηφίδης