Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Ο πωλητής παρελθόντων" του Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα
Έτος έκδοσης: 2019
Σελ.: 144
Εκδόσεις: LOGGIA



«Η λογοτεχνία είναι το μέσο που διαθέτει ένας αληθινός ψεύτης για να γίνει κοινωνικά αποδεκτός…»
«Ο Θεός μας έδωσε τα όνειρα για να μπορούμε να κρυφοκοιτάμε στην άλλη πλευρά…»
«Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και ατελής και γι΄ αυτό τη διακρίνουμε απ΄ τα όνειρα…»
«Η ευτυχία ποτέ δεν είναι μεγαλειώδης…»
«-Πείτε μου, όμως, αγαπητέ μου, ποιοι είναι οι πελάτες σας;
 Ο Φέλιξ Βεντούρα εξήγησε: είναι επιχειρηματίες, υπουργοί,  κτηματίες, διαμαντέμποροι, στρατηγοί, άνθρωποι τέλος πάντων με σίγουρο μέλλον που, όμως, τους λείπει ένα καλό παρελθόν, επιφανείς πρόγονοι, περγαμηνές — με λίγα λόγια: ένα όνομα που να αντηχεί ευγενή καταγωγή και καλλιέργεια. Εκείνος τους πουλάει ένα καινούργιο παρελθόν σε χαρτιά. Σχεδιάζει το γενεαλογικό τους δέντρο. Τους δίνει φωτογραφίες παππούδων και προπάππων — κυρίους με λαμπρό παράστημα, κυρίες αλλοτινών καιρών. […]

‘‘ Έξοχα, έξοχα. Αυτό μου ’χαν πει. Χρειάζομαι τις υπηρεσίες σας. Φοβάμαι, όμως, ότι θα σας βάλω πολλή δουλειά’’.». 

Ο Φέλιξ Βεντούρα είναι ένας αλμπίνος που ειδικεύεται στη δημιουργία παρελθόντων για τη νέα αστική τάξη της Ανγκόλας. Οι πελάτες του, μετά από περίπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων για την απελευθέρωση από την πορτογαλική αποικιοκρατία, έχουν ανάγκη από ένα βελτιωμένο παρελθόν, με «πολυτελές» γενεαλογικό δέντρο, νέα προσωπική ιστορία και φωτογραφίες ένδοξων προγόνων για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με καλές προοπτικές. Ο πωλητής παρελθόντων είναι ένα στοχαστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και τις επιλεκτικές διαδρομές που ακολουθεί όταν ανασύρει ανύπαρκτα συμβάντα, ξεχνώντας γεγονότα αδιαμφισβήτητα, όπως το χρώμα του δέρματος.

«Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στο να δεις ένα όνειρο και να κάνεις ένα όνειρο. Εγώ έκανα ένα όνειρο.»


Ο Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα (José EduardoAgualusa) γεννήθηκε το 1960 στο Ουάμπο της Ανγκόλας από πορτογάλους αποίκους γονείς. Πολυβραβευμένος συγγραφέας, έχει δει έργα του να μεταφράζονται σε είκοσι έξι γλώσσες και έχει τιμηθεί με πολύ σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Έχει συγγράψει έντεκα μυθιστορήματα, πέντε θεατρικά έργα, καθώς και συλλογές διηγημάτων και βιβλία για παιδιά. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Πορτογαλίας, Ανγκόλας και Μοζαμβίκης.