Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Σιωπηλά εγκλήματα" του Γιώργου Μπακούρη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Γιώργος Μπακούρης
Έτος έκδοσης: 2018
Σελ.: 368
Εκδόσεις: Περίπλους


8 Μαΐου 2016. Δύο εγκλήματα γίνονται μέσα σε λίγες ώρες στην Αθήνα. Ο Κλέανθος Παπαγιανίδης, τμηματάρχης της υπηρεσίας Εγκλημάτων Κατά Ζωής, αναλαμβάνει να τα εξιχνιάσει.
Το ένα έγκλημα έγινε στο Κερατσίνι και το άλλο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με διαφορά ολίγων ωρών.
 Τα θύματα έφερναν βαθιά τραύματα στο στήθος, πιθανόν από μαχαίρι, ήταν ολόγυμνα, καθισμένα σε καρέκλα με τα χέρια δεμένα πισώπλατα και το στόμα κλειστό με μονωτική ταινία. Το ένα ήταν ο Νικήτας Βογιατζής, συνταξιούχος αγρότης, εβδομήντα έξι χρονών, πάμφτωχος και ο τόπος καταγωγής το Καστρί Κυνουρίας Αρκαδίας.
Το δεύτερο θύμα ονομαζόταν Γιώργος Δραγαλέτος, εβδομήντα επτά ετών, συνταξιούχος του δημοσίου. Ομοίως και αυτός έφερε τραύματα στο στήθος, ήταν ολόγυμνος, καθισμένος σε καρέκλα, με τα χέρια δεμένα.
Ο ιατροδικαστής Κωνσταντίνος Γραψίας που εξέτασε τα δύο θύματα, βρήκε κάτι χαρακτηριστικό και στους δύο. Βρίσκει υπολείμματα από σκλήθρα (ένα δέντρο που ευδοκιμεί σε παραποτάμια μέρη) στον πρωκτό τους και εντοπίστηκε στο αίμα τους αναισθησιογόνο ουσία, το Κ special, γνωστό και ως κεταμίνη, ναρκωτικό με ισχυρή παραισθησιογόνα δράση, που χρησιμοποιείται κυρίως από κτηνιάτρους και κτηνοτρόφους.   
Ο δολοφόνος από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, ήταν περίπου εβδομήντα με εβδομήντα πέντε ετών περίπου, μετρίου αναστήματος, φορούσε μπεζ καπέλο, μπεζ καπαρντίνα, καπέλο και φόραγε γάντια και με χαρακτηριστικό μία μύτη σαν μελιτζάνα.
Ο δολοφόνος πριν φέρει τα θανατηφόρα χτυπήματα και στα δύο θύματα, έστησε αυτό το σκηνικό. Μια σκηνή σαν μία θεατρική παράσταση. Φαινόταν για τον δράστη το σκηνικό ήταν σημαντικό, πιο σημαντικό ακόμα και από το έγκλημα καθ΄ αυτό. Σα να ήθελε να περάσει κάποιο μήνυμα. Σε ποιους;  Στα θύματα;
Πριν προχωρήσει ο δράστης με τη σκλήθρα θα πρέπει να τους ξύπνησε, τους μίλησε, να τους αποκάλυψε την ταυτότητά του και τον λόγο για τον οποίο θα τους σκότωνε. Η διείσδυση στον πρωκτό τους ήτανε μέρος του όλου σκηνικού, μια ιεροτελεστία. Ήθελε να τους τιμωρήσει για κάτι που είχανε κάνει τα θύματα στον ίδιο. Άρα τα θύματα και ο δράστης γνωρίζονταν.
Ο Κλέανθος Παπαγιανίδης καταλαβαίνει ότι πρέπει να ξετινάξουνε το παρελθόν του Βογιατζή και του Δραγαλέτου. Να μάθει τα πάντα γι΄ αυτούς. Έπρεπε να υπήρχε μία σχέση μεταξύ τους, κάποιο κοινό στοιχείο που τους έδενε. Αυτά τα δύο εγκλήματα συνέβησαν για κάποιο λόγο. Και έπρεπε να τον βρούνε. Ψάχνοντας ο Κλέανθος ανακαλύπτει ότι και ο Δραγαλέτος καταγόταν από το Καστρί Κυνουρίας. Άρα το Καστρί ήταν ο συνδετικός κρίκος που ένωνε τα δύο θύματα. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσουνε τις έρευνες.
Εκείνο που ακόμα ανακάλυψαν ήταν ότι οι έρευνες έπρεπε να ξεκινήσουν από το 1957 ή και προγενέστερα. Διότι τότε τα δύο θύματα ήταν οι νταήδες του χωριού και είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί, τον Αντρέα Κατέλη,  κοντά στο ποτάμι του Καστριού. Την ίδια μέρα βρέθηκε δολοφονημένη εκεί κοντά και ένα νεαρό κορίτσι, η Κατερίνα Παπάζογλου. Ο δολοφόνος της δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο Κλεάνθης Παπαγιανίδης  και οι βοηθοί του έπρεπε να εξιχνιάσουν δύο άγρια εγκλήματα που διαπράχτηκαν το 2016 με αφετηρία το 1957. Θα μπορέσουν να βρούνε μάρτυρες μετά από τόσα χρόνια, 60 ολόκληρα χρόνια;  Ποιος ήταν ο δράστης;
Θα βρούνε την ταυτότητα του δράστη, της ξεχασμένης δολοφονίας της Κατερίνας Παπάζογλου, το 1957;
Θα εξιχνιαστούν τα μυστήρια και οι απαντήσεις θα έρθουν στο φως;
Θα έχουμε ένα δραματικό γκραν φινάλε;
Υπονοούμενα, κρυφά απωθημένα, ένοχα μυστικά και αραχνιασμένοι σκελετοί, που έχουν θαφτεί στην ντουλάπα, απειλούν να βγουν στο φως .
Μικρές, αλλεπάλληλες δόσεις σασπένς και καλοσχεδιασμένες ανατροπές, γρήγορος ρυθμός, που κάποιες στιγμές γίνεται σχεδόν καταιγιστικός με ταχύτατη εναλλαγή μικρών, σύντομων σκηνών δράσης, όλα αυτά συνθέτουν ένα αυθεντικό υποδειγματικό αστυνομικό μυθιστόρημα.
Ένα πρωτότυπο, ασυνήθιστο, επιβλητικό, αστυνομικό μυθιστόρημα, με απρόβλεπτο τέλος.
Διαβάζεται χωρίς ανάσα.

Ο Γιώργος Μπακούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στη Γενεύη. Είναι δικηγόρος και ζει από το 1998 μόνιμα στην Αθήνα. Τα «Σιωπηλά Εγκλήματα» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του, μετά το «Έγκλημα στην Πάρο» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014), όπου πρωταγωνιστεί και πάλι ο αστυνόμος Κλέανθος Παπαγιανίδης.