Βιβλιοκριτική για το παραμύθι "Λάκυ το αδεσποτάκι" των Χρήστου Κουλαξίζη και της Renee Friday | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφείς: Χρήστος Κουλαξίζης και Renee Friday
Έτος κυκλοφορίας: 2020
Εκδόσεις: Ελεύθερη λογοτεχνία
                                                                             Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Ένα παραμύθι δοσμένο σε έμμετρη μορφή, πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει και τραγούδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραμύθι με τίτλο «Λάκυ το αδεσποτάκι» των Χρήστου Κουλαξίδη και της Renee Friday, που διατίθεται ελεύθερα στους αναγνώστες τους σε μορφή audiobook.

Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία φιλοζωικού χαρακτήρα, που μιλάει για ένα αδέσποτο σκυλάκι, του οποίου η ζωή άλλαξε προς το καλύτερο, εξαιτίας μιας απρόσμενης, αλλά πολύ ευχάριστης συνάντησης με το νέο του φίλο και αφεντικό.

Η έμμετρη μορφή του παραμυθιού βοηθά σημαντικά τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν ευκολότερα και με περισσότερο διασκεδαστικό τρόπο την ιστορία που αναπτύσσεται στους στίχους του, μιας και η έρρυθμη ροή της γλώσσας του, καθώς επίσης και η ηχητική του αφήγηση από τους ίδιους τους συγγραφείς κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους ως το τέλος της ιστορίας.

Τα παιδιά μαθαίνοντας την περιπέτεια του μικρού τους ήρωα, δηλαδή του ταλαιπωρημένου αδέσποτου, πλημμυρίζουν από πλειάδα συναισθημάτων, προβληματίζονται, μελαγχολούν, αλλά στο τέλος γαληνεύουν με την ευτυχή κατάληξή του, καθώς φαίνεται πως στο τέλος στέκεται τυχερό μέσα στην ατυχία του και για το λόγο αυτό του δίνεται το όνομα Λάκυ.

Συμπερασματικά ,θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα παραμύθι που μιλά για τη δύναμη της αγάπης προς τα ζώα, για τη φροντίδα που πρέπει να δείχνουμε σ’ αυτά και για την αξία της συντροφικότητας. Το μήνυμα που περνάει στους μικρούς του αναγνώστες και όχι μόνο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να φροντίζουν ένα αδέσποτο, καθώς και τα αδέσποτα έχουν ψυχή. Η αγάπη που δίνει κανείς σ’ αυτά επιστρέφει σ’ εκείνον και τον ανταμείβει στο μέγιστο βαθμό.

Ένα σύντομο ρυθμικό παραμύθι με συμβουλευτικό χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους.

Τίτλος: «Λάκυ το αδεσποτάκι»

Συγγραφή / Αφήγηση: Χρήστος Κουλαξίζης, Renee Friday

Είδος: Παραμύθι

Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-SA (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Παρόμοια διανομή)

Διάρκεια: 2:28

Έτος έκδοσης: 2020

Κατεβάστε το ηχητικό βιβλίο:

  Audio book

Ακούστε το ηχητικό βιβλίο:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια