Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Robin Hood, H αλήθεια πίσω από τον μύθο" του Ανδρέα Γεωργαλή | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Ανδρέας Γεωργαλής
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 336
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές

Είναι σχεδόν αδύνατον να αποκαλύψει κανείς αυτούσια την αλήθεια, ειδικά όταν εκείνη βρίσκεται καλά κρυμμένη στα βάθη των αιώνων. Το πιο πιθανό, αλλά και το πιο ελπιδοφόρο ταυτόχρονα, είναι να την προσεγγίσει στο μέγιστο βαθμό, αφού λάβει σοβαρά υπόψιν του όλα όσα έχουν καταγραφεί από προγενέστερους μελετητές γι’ αυτήν κι αφού προβεί ο ίδιος σε μακροχρόνια μελέτη των στοιχείων που την αφορούν, αποβάλλοντας τον οποιοδήποτε μύθο που την περιβάλει, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου.

Ο Ανδρέας Γεωργαλής με το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», με τίτλο «Robin Hood, Η αλήθεια πίσω από τον μύθο» τολμά να ασχοληθεί με έναν πολύ σημαντικό λαϊκό ήρωα. Άλλωστε, τον ονοματίζει ξεκάθαρα στον τίτλο του. Συγκεκριμένα, τολμά και στρέφει την ματιά του στον «τοπικό μύθο που πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε παγκόσμιο αντιπροσωπεύοντας όλους τους φτωχούς και καταπιεσμένους που εναντιώνονται στη διαφθορά και αναζητούν τη δικαιοσύνη» (Σελ. 291) και εξηγεί τους λόγους, γιατί ο μύθος αυτός «κατάφερε για εκατοντάδες χρόνια να παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής» (Σελ. 291). Πρόκειται, τελικά, για μύθο ή μήπως όχι; Αυτό θα το μάθει ο αναγνώστης διαβάζοντας προσεκτικά την εκτενή αναφορά που έκανε ο συγγραφέας γύρω από το θέμα αυτό.

Το βιβλίο του Ανδρέα Γεωργαλή δεν αποτελεί μία ακόμη αφήγηση των κατορθωμάτων του «μαχητή της ελευθερίας» Robin Hood. Αντιθέτως, έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά διεξοδική και εμπεριστατωμένη μελέτη του συγγραφέα που αφορά στον ανωτέρω ήρωα, μια μελέτη που βασίστηκε σε μια σχετική βιβλιογραφία, την οποία και παραθέτει στο τέλος του βιβλίου του (Σελ. 293-333). Καθόλου δεν μας προκαλεί εντύπωση ο όγκος της βιβλιογραφίας αυτής, καθώς ο ήρωας, ο οποίος εξετάζεται στις σελίδες του βιβλίου του, είναι δημοφιλής σε όλον τον κόσμο, «με τις ιστορίες του να παρουσιάζονται στον κινηματογράφο, σε παιδικές ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές, σε θεατρικά έργα, σε λογοτεχνικά βιβλία, σε όπερες, ακόμα και σε βιντεοπαιχνίδια» (Σελ. 11).

Το βιβλίο του Ανδρέα Γεωργαλή είναι άρτια δομημένο και επιμελημένο. Χωρίζεται σε κεφάλαια και υποκεφάλαια, γεγονός που βοηθάει τον αναγνώστη να εστιάζει κάθε φορά το ενδιαφέρον του ακριβώς στο σημείο που ο ίδιος επιλέγει να εστιάσει, χωρίς δυσκολία, ανατρέχοντας απλά στα περιεχόμενα του, τα οποία υπάρχουν στις αρχικές του σελίδες.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια.

Στο πρώτο κεφάλαιο συγγραφέας μας εισάγει στον προσωπικό κόσμο του Robin Hood. Έτσι, διαβάζουμε αρκετές λεπτομέρειες για την προσωπικότητά του, λεπτομέρειες που αφορούν την εποχή στην οποία έζησε, τα μέρη στα οποία κινήθηκε, την καταγωγή του, την κοινωνική του θέση, τις αρετές του, την ερωτική του ζωή, το φιλανθρωπικό του έργο, τις σωματικές του ικανότητες, το φιλικό του περιβάλλον, τους εχθρούς του και άλλα θέματα που, άμεσα ή έμμεσα, κινούνται γύρω απ’ αυτόν.

Επιγραμματικά, τα υποκεφάλαια του πρώτου κεφαλαίου είναι τα ακόλουθα:

Η ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ROBIN HOOD

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ROBIN HOOD

ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΤΙΚΕΣ ΑΡΕΤΕΣ

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΙΝΚΟΛΝ

NOTTINGHAM,ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΔΑΣΗ

ΣΕ ΠΟΙΟ ΔΑΣΟΣ ΖΟΥΣΕ

MERRY MEN

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

ΕΧΘΡΟΙ

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ

ROBIN HOOD ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ

Στο δεύτερο κεφάλαιο ο συγγραφέας δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις διάφορες θεωρίες που κατά καιρούς εμφανίζονται και υποστηρίζουν τη δική τους άποψη σχετικά με το αληθινό πρόσωπο του Robin Hood, για το αν υπήρξε ή όχι ιστορικό πρόσωπο και ποια πραγματικά ήταν η εικόνα του. Η πληθώρα των θεωριών αυτών, που, λίγο ή πολύ, αντικρούει η μία την άλλη, προκαλούν μεγάλη σύγχυση στους ιστορικούς μελετητές και κατ’ επέκταση στο κοινό που τις παρακολουθεί, άλλοτε με προσοχή και άλλοτε με κάποια διστακτικότητα. Πότε ακριβώς έζησε ο ήρωάς μας, πού ακριβώς έδρασε, ποια ήταν η καταγωγή του, πότε πέθανε, πώς πέθανε, πού είναι ο τάφος του και πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Robin Hood, εξετάζονται διεξοδικά μέσα στο βιβλίο αυτό και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Για τη ζωή του και τα κατορθώματά του έχουν γραφεί ανά τους αιώνες αρκετές μπαλάντες. Άλλες σώζονται αυτούσιες και άλλες όχι. Ο συγγραφέας καταγράφει μία προς μία και κατά χρονολογική σειρά τις μπαλάντες αυτές, αναφέροντας τον τίτλο τους, τον δημιουργό τους και περιληπτικά το περιεχόμενό τους. Φυσικά, για τον Robin Hood, όπως ειπώθηκε, δεν έχουν γραφεί μόνο μπαλάντες. Μιλάμε για τον πιο δημοφιλή ήρωα του 13ου αιώνα και, όπως είναι φυσικό, ασχολήθηκε σχολαστικά μαζί του το θέατρο, η όπερα, αλλά και η λογοτεχνία, όπως αναφέρει διεξοδικά ο συγγραφέας.

Επιγραμματικά, τα υποκεφάλαια του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου είναι τα ακόλουθα:

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ROBIN HOOD

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΟΠΕΡΑ

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ COMICS

Στο τρίτο κεφάλαιο ο συγγραφέας εστιάζει στη μεταφορά του ήρωα Robin Hood στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε η τηλεόραση, αλλά ούτε και ο κινηματογράφος θα έμεναν αδιάφοροι απέναντι στη μεγάλη δημοφιλία του Robin Hood. Πολυάριθμες ταινίες για μικρούς και μεγάλους, τηλεοπτικές σειρές, αλλά και ντοκιμαντέρ κάνουν λόγο συχνά για τη ζωή και τη δράση του μεσαιωνικού ήρωα. Ο συγγραφέας καταγράφει, πάλι με χρονολογική σειρά, όλα τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά αφιερώματα που έγιναν στον Robin Hood παγκοσμίως και προσθέτει μια μικρή περίληψη στα πιο σημαντικά από αυτά.

Επιγραμματικά, τα υποκεφάλαια του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου είναι τα ακόλουθα:

Ο BIN HOOD ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι η προσωπικότητα με την οποία καταπιάνεται στο βιβλίο του ο συγγραφέας είναι πολυδιάστατη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η φήμη του απασχόλησε και εξακολουθεί και απασχολεί ιστορικούς μελετητές, συγγραφείς, συνθέτες και σεναριογράφους. Μιλάμε για έναν λαϊκό ήρωα, που προστάτευε, κατά κοινή παραδοχή, τους φτωχούς και αδύναμους και για το λόγο αυτό οι ιστορίες του αγγίζουν το ευρύ κοινωνικό φάσμα όλων των εποχών, από το 13ο αιώνα έως και σήμερα.

Ο Ανδρέας Γεωργαλής, άρτια καταρτισμένος πάνω στο θέμα και μελετητής όλων των πηγών για τις οποίες κάνει λόγο στο βιβλίο του, ανταποκρίνεται επιτυχώς στο δύσκολο έργο που ανέλαβε, να καταγράψει την πλούσια σε δράση ζωή του αγαπημένου του ήρωα.

Μια αρκετά λεπτομερής περιγραφή, που είναι άξια συγχαρητηρίων. Ένα βιβλίο που σίγουρα αποτελεί και θα αποτελέσει πολύτιμο εγχειρίδιο για οποιονδήποτε θελήσει να ασχοληθεί ξανά με τη ζωή και το έργο του Robin Hood μελλοντικά.

Ας είναι καλοτάξιδο!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

13oς αιώνας - Αγγλία! Ο Robin Hood κηρύσσεται παράνομος από τον Πρίγκιπα Ιωάννη, χάνει την περιουσία του και αυτοεξορίζεται στον δάσος του Νόττινχαμ όπου και συμμαχεί με άλλους επικηρυγμένους. Σύντομα γίνεται λαϊκός ήρωας και τα κατορθώματα του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από την μουσική και τα γραπτά κείμενα.
'Αλλωστε ποιος άνθρωπος με κώδικα τιμής δεν θα εκτιμούσε έναν επαναστάτη που στρέφεται ενάντια στην διεφθαρμένη εξουσία, ποιος φιλεύσπλαχνος δεν θα εκτιμούσε έναν ευεργέτη των φτωχών χωρικών και ποια γυναίκα δεν θα γοητευόταν από έναν άντρα που κινεί γη και ουρανό για να κατακτήσει την καρδιά της Lady Marian!
Ακούγεται σαν ένα ωραίο παραμυθάκι, σωστά; Είναι όμως;
Βυθιστείτε μαζί μας στην προσπάθεια να ξετυλίξουμε το μύθο του Robin Hood και να αναζητήσουμε την πραγματική του ταυτότητα. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα ως προς την αληθινή του ύπαρξη, σε ποια περιοχή έδρασε πραγματικά αλλά και το αν ήταν αποκύημα φαντασίας οι σύντροφοι του και οι εχθροί του. Θα αναλύσουμε την επιρροή του στις τέχνες αλλά και θα σας παρουσιάσουμε έναν πλήρη οδηγό των μεσαιωνικών μπαλάντων και των κινηματογραφικών μεταφορών μέχρι και σήμερα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Ανδρέα Γεωργαλή:

Ο Ανδρέας Γεωργαλής γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1986 όπου και πραγματοποίησε τις σπουδές του πάνω στα Οικονομικά και το μάρκετινγκ ενώ στην συνέχεια εξειδίκευσε και πιστοποίησε τις γνώσεις του στην πολυτεχνική σχολή της Λωζάνης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως business administrator σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από νεαρή ηλικία είχε ενδιαφέρον για την μεσαιωνική ιστορία κάτι που τον οδήγησε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου μαθαίνοντας τις ιστορίες πίσω από τους θρύλους και τις παραδόσεις.
Το Νόττινχαμ της Αγγλίας είναι ο σταθμός του σε αυτό το βιβλίο, όπου και θα μας διηγηθεί την πραγματική ιστορία του Robin Hood.
Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την 9η τέχνη και το θέατρο.
Αγαπάει τα ταξίδια και το σκάκι όπου και έχει διακριθεί με την πρώτη θέση δύο φορές σε διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια