Σωκράτης Μπουζούκας: "Bασικός σκοπός μου όταν γράφω ένα βιβλίο είναι και η διαπαιδαγώγηση και η ψυχαγωγία"

 


Παρότι νέος στο χώρο της λογοτεχνίας μετράει ήδη δύο βιβλία στο βιογραφικό του, καθώς και αρκετές συμμετοχές με διηγήματά του σε συλλογικά έργα. Μάλιστα, το τρίτο βιβλίο του, όπως μας αποκαλύπτει, είναι στα σκαριά. Μιλάμε για τον συγγραφέα Σωκράτη Μπουζούκα, που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες με αφορμή το μυθιστόρημα που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» με τίτλο «Η έσχατη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου».

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Θα ήθελα για αρχή να σκαλίσω λίγο το παρελθόν σας, να σας γυρίσω λίγα χρόνια πίσω και να σας ρωτήσω ποιο ήταν το έναυσμα που σας έκανε να θέλετε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής.

Από μικρό παιδί μου άρεσε να γράφω ιστορίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εκθέσεις μου να είναι πάντα εκτός θέματος. Το έναυσμα όμως που με έκανε να θέλω να εκφραστώ μέσω της γραφής ήταν στην τρίτη γυμνασίου. Σε μια έκθεση με θέμα ένα γράμμα, αυτό που έγραψα έκανε τόσο καλή εντύπωση στην καθηγήτρια. Η πρώτη της ερώτηση ήταν από ποιο βιβλίο την αντέγραψα. Της είπα ότι ήταν δική μου η ιδέα. Τότε ήταν που μου μπήκε το μικρόβιο για να αρχίσω να γράφω. Αλλά τα τελευταία 3 χρόνια πήρα απόφαση να κάνω τις ιστορίες μου βιβλίο.

Πόσο εύκολο θεωρείτε ότι είναι για έναν συγγραφέα να αποτυπώσει στο χαρτί τα όσα γυροφέρνουν στο μυαλό του;

Μακάρι να ήταν εύκολο. Θα ήταν τέλεια η ζωή του συγγραφέα. Όμως οι ιδέες δεν αποτυπώνονται εύκολα στο χαρτί. Πόσες φορές γράφω και μετά το σβήνω γιατί δεν μου αρέσει ή γιατί πέφτω σε αδιέξοδο. Πόσες φορές μια ιδέα φαίνονταν ωραία, αλλά κάπου να έχω κολλήσει και να μην ξέρω πως να συνεχίσω. Ακόμα και στην δουλειά καμιά φορά σκέφτομαι τι και πώς να το γράψω. Πόσα χιλιόμετρα έχω περπατήσει για να σκεφτώ το επόμενο κεφάλαιο. Δεν είναι εύκολο καθόλου.

Οι ιστορίες σας είναι εμπνευσμένες από διάφορες συγκυρίες της ζωής και της καθημερινότητάς σας ή αποτελούν καθαρά προϊόν μυθοπλασίας;

Η βάση είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας, αλλά υπάρχουν κομμάτια στις ιστορίες μου από διάφορες συγκυρίες της ζωής. Αυτό μπορεί κάποιος να το δει σε κάποια σημεία στο 2ο βιβλίο μου «Η έσχατη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου».

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι γενικότερα διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι άνθρωποι διαβάζουν στις μέρες μας. Μακάρι να αφιέρωναν το 1/10 του χρόνου τους που ξοδεύουν στο ίντερνετ στην ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ποιοι ήταν εκείνοι οι συγγραφείς που σας επηρέασαν ιδιαίτερα ώστε να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία του φανταστικού; Έχετε πρότυπα;

Φυσικά και έχω πρότυπα. Ο συγγραφέας που με επηρέασε ήταν ο Ιούλιος Βέρν. Οι ιστορίες του ήταν και είναι μοναδικές. Επίσης μου αρέσει και ο Ντάν Μπράουν, ο οποίος γράφει ωραίες και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Φυσικά και ο Lovecraft με τη μυθολογία Κθούλου με επηρέασε αρκετά.

Με μια σύντομη αναδρομή στην μέχρι τώρα συγγραφική σας πορεία θα ήθελα να μας μιλήσετε και να μας συστήσετε, για όσους δεν γνωρίζουν, το συγγραφικό σου έργο.

Δεν είναι μεγάλη η μέχρι τώρα συγγραφική μου πορεία. Αλλά θα σας συστήσω τα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η πρώτη μου προσπάθεια ήταν σε ένα διαγωνισμό το 2018 όπου με ένα διήγημα συμμετέχω στο συλλογικό έργο «Παλιό ΠΑΣΟΚ-το ορθόδοξο» των εκδόσεων I-Write.

To 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο «Η αδελφότητα του Κθούλου» από της εκδόσεις Πηγή.   Είχα την χαρά το βιβλίο μου να διακριθεί στο Fantasy Festival το 2020 με το βραβείο «3ο καλύτερο βιβλίο τρόμου έτους 2019 Έλληνα συγγραφέα».

Το 2020 ένα διήγημα μου διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό μαζί με άλλα 5 για μια συλλογή με τον τίτλο «Coronavirus An ancient or an alien virus?» η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με επιτυχία από τις εκδόσεις «ΟΝΤΙΜΕΒΟΟΚS».

Το ίδιο διάστημα 3 διηγήματά μου κυκλοφόρησαν στη συλλογή «Οι θρύλοι του Φανταστικού ΙΧ» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές».

Λίγο πριν φύγει η χρονιά συμμετείχα με μια ιστορία μου σε μια χριστουγεννιάτικη συλλογή που είχε τον τίτλο «Ιστορίες που σου ζεσταίνουν την ψυχή». Μπορεί κανείς να βρει δωρεάν την συλλογή αυτή στην ιστοσελίδα http://tales-ofthe-mind.webode.gr/ της συγγραφικής ομάδας «Tales of the mind projects».

Και τέλος φτάνουμε στο 2021 όπου παραμονές των Φώτων κυκλοφόρησε το 2ο βιβλίο μου «Η έσχατη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές».

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σας όταν γράφετε ένα βιβλίο; Η διαπαιδαγώγηση, η ψυχαγωγία ή απλά ένα μοίρασμα με τους αναγνώστες των όσων μπορεί να συμβαίνουν ενδόμυχά σας;

Για μένα ο βασικός σκοπός μου όταν γράφω ένα βιβλίο είναι και η διαπαιδαγώγηση και η ψυχαγωγία. Τα όσα μπορούν να συμβαίνουν ενδόμυχα μου δεν τους ενδιαφέρει. Ο κάθε αναγνώστης θέλει όταν διαβάζει ένα βιβλίο να περάσει καλά, να σκεφτεί, να μάθει.

Εάν σας ρωτούσε κάποιος αναγνώστης ποιο από τα βιβλία σας θα του προτείνατε να διαβάσει πρώτο, ποιο θα επιλέγατε και γιατί;

Θα του πρότεινα όλα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Είναι όλα κομμάτια της ψυχής μου.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε στις μέρες μας, πώς βλέπετε τα πράγματα στο χώρο της λογοτεχνίας; Μπορεί ένας συγγραφέας να βιοποριστεί αποκλειστικά από το συγγραφικό του έργο;

Τα πράγματα που βιώνουμε είναι αρκετά δύσκολα. Η κατάσταση στον χώρο της λογοτεχνίας θα είναι και αυτή δύσκολη. Πριν μια δεκαετία είχαμε την οικονομική κρίση που ήταν πλήγμα για τον τομέα του βιβλίου. Και εκεί που λέγανε ότι θα έρθουν καλές μέρες μας εμφανίστηκε ο κορονοϊός που τα σκόρπισε όλα. Πολλά βιβλία έμειναν πίσω, πολλά που κυκλοφόρησαν δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό. Και το χειρότερο πολλά φεστιβάλ και βιβλιοπαρουσιάσεις δεν μπορούν να γίνουν λόγο του Covid-19. Δυστυχώς, οι περισσότερες πωλήσεις βιβλίων γίνονται στις παρουσιάσεις, αλλά και στα φεστιβάλ.

Όσο αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δυστυχώς, ένας συγγραφέας στην Ελλάδα δεν μπορεί να βιοποριστεί αποκλειστικά από το έργο του. Ο βασικός λόγος είναι ότι το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας είναι αρκετά μικρό. Και ακόμα μικρότερο είναι το κοινό που του αρέσει η λογοτεχνία του φανταστικού. Βέβαια, κανένας συγγραφέας δεν ξεκινάει με την ιδέα στο μυαλό του να ζει από το έργο του. Ο συγγραφέας έχει στο νου του να μοιραστεί τις ιστορίες του, την ψυχή του με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.  


Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο «Η έσχατη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου». Τι πραγματεύεται;

Το βιβλίο αυτό δεν το είχα καθόλου στο νου μου. Όλα ξεκίνησαν όταν είδα ότι οι Συμπαντικές Διαδρομές θέλουν από νέους συγγραφείς ιστορίες σχετικά με μια πανδημία για μια σειρά βιβλίων. Το θέμα ήταν καλό. Ζούσαμε είδη πραγματικά μια πανδημία και εκείνο το διάστημα ήμουν σε αναστολή εργασίας οπότε είχα αρκετό χρόνο για να σκεφτώ μια ιστορία. Έτσι την Μεγάλη Εβδομάδα έγραψα αυτή την ιστορία.

Το βιβλίο πραγματεύεται μια πανδημία, η οποία προήλθε από μια παραθρησκευτική χριστιανική ομάδα. Η πίστη πολλές φορές οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν μεγάλα εγκλήματα. Πιστεύουν ότι το τέλος του κόσμου που ζει μέσα στην αμαρτία πρέπει να έρθει σύντομα. Και αυτό θα γίνει από έναν φονικό ιό. Έτσι αρχίζουν να σπέρνουν ένα ιό οι πιστοί της σέχτας σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία νομίζουν ότι είναι το καθαρτήριο για μια νέα αρχή στον πλανήτη. Ακούνε φανατικά όσα τους λέει ο ηγέτης τους. Τον βλέπουν σαν έναν νέο απόστολο. Τους πείθει ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει σύντομα και η Δευτέρα παρουσία Του Χριστού. Για να τους ρίξει και τις όποιες αντιστάσεις έχουν οι πιστοί του, ο ηγέτης της ομάδας αυτής πραγματοποιεί ένα θαύμα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από το δήθεν θαύμα τους κάνει πλύση εγκεφάλου χρησιμοποιώντας κατάλληλα την Αγία Γραφή και συγκεκριμένα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Πάντα σε περιόδους κρίσεων όπως πόλεμο, οικονομική και υγειονομική κρίση πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρούνε προφητείες που να αναφέρονται σε αυτό που ζούνε. Ο Νοστράδαμος και ο απόστολος Ιωάννης είναι συνήθως οι βασικές πηγές τέτοιων προφητειών. Ένας αστυνόμος και ένας γιατρός θα συνεργαστούν σε αυτή την ιστορία ώστε να βρεθεί η λύση σε αυτή την πανδημία αλλά και να συλληφθούν οι βιοτρομοκράτες. Τα υπόλοιπα στο βιβλίο μου.

Είστε ευχαριστημένος από το εκδοτικό σας σπίτι;

Είμαι καινούργιος στις Συμπαντικές Διαδρομές. Μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος. Είχα ακούσει από διάφορους συγγραφείς του φανταστικού πολλά καλά λόγια για τις εκδόσεις. Έτσι τα έφερε η τύχη να είναι το νέο μου εκδοτικό σπίτι.

Προγραμματίζετε κάποια βιβλιοπαρουσίαση για το μέλλον;

Όπως είναι τα πράγματα το βλέπω δύσκολο. Θα ήθελα όμως να κάνω βιβλιοπαρουσίαση.

Πού μπορεί να βρει κανείς το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου μπορείτε να το βρείτε στα Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές

https://www.universepaths.com/bivliopoleio

Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ

Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ

Τηλέφωνο: 2103802542

Φαξ:2103813619

Λευκωσία:

1. Parga,

Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740

2. Parga,

Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011

3. Parga,

Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914

Λάρνακα:

Parga,

Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090

 Πάφος:

 Parga,

 Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Σας ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική!

Και εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.


Βιογραφικό:

Γεννήθηκα στις 23 Αυγούστου 1976 στην Αθήνα, περιτριγυρισμένος από μια μικρή οικογένεια. Είμαι παντρεμένος με την Dr. Christine Jildeh εδώ και 10 χρόνια. Η αγάπη μου για το διάβασμα προήλθε από το ότι περνούσα αρκετή ώρα στο δωμάτιό μου, διαβάζοντας βιβλία που τραβούσαν την προσοχή μου. Τότε αισθάνθηκα ότι θα έπρεπε να δραπετεύσω μέσα σε νέους κόσμους και να ζήσω με τη φαντασία μου τη ζωή των ηρώων που διάβαζα. Έχω σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στα Τ.Ε.Ι. αλλά το πάθος μου για τα βιβλία με έσπρωξε να επιδιώξω το όνειρό μου που ήταν να γράψω ιστορίες.

Μέχρι σήμερα έχω συμμετοχή με μια ιστορία στο βιβλίο Παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο (εκδόσεις Ι-Write 2018) και στην συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα ελληνικά Coronavirus an ancient or an alien virus? (εκδόσεις ΟΝΤΙΜΕ ΒΟΟΚS  2020). Επίσης έχω συμμετοχή με τρεις ιστορίες στην συλλογή Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΧ (εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές 2020) ενώ κυκλοφορεί και το πρώτο μου βιβλίο Η Αδελφότητα του Κθούλου (εκδόσεις Πηγή 2019) το οποίο διακρίθηκε στα βραβεία Everlies του Fantasy Festival με την τρίτη θέση στην κατηγορία Καλύτερος Έλληνας συγγραφέας τρόμου 2019.  Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο μου το οποίο έγραψα την περίοδο του περίεργου Πάσχα του 2020.

Σύντομα ετοιμάζω και το τρίτο μου βιβλίο. Όταν δεν γράφω, απολαμβάνω να ταξιδεύω, να πηγαίνω σε μουσεία και λαογραφικές γιορτές, να διαβάζω και να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Μπορείτε να με βρείτε στο Facebook στο όνομα Socratis Bouzoukas.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια