Φίλιππος Πλακιάς: Μην το λες | Νέο τραγούδι



Φίλιππος Πλακιάς – Μην το λες
Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία : Φίλιππος Πλακιάς

« Μην το λες, μην το λες, ότι σου συμβαίνει
Μέσα σου δεν μένει
Σ΄ άλλον αν το λες
Κράτα κάτι, κράτα, για τον εαυτό σου
Τον παλιόφιλό σου
Κράτα δυό στιγμές….»

Σύνδεσμοι Ψηφιακής Διανομής


Kαινούργιο τραγούδι του Φίλιππου Πλακιά προάγγελος ενός ολοκληρωμένου CD με δώδεκα τραγούδια, που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Το ¨Μην το λες ¨ είναι ένα λαϊκό τραγούδι που ενθαρρύνει τον εαυτό μας, σε μια δύσκολη ζωή και συγκυρία, να περπατήσει άφοβα προς τα εμπρός, έστω κι αν πολλές φορές αισθάνεται μόνος.

…¨ μόνος σου σαν θα βρεθείς, κάτι ωραίο βγαίνει,
Που σε περιμένει μην το φοβηθείς ¨

Την ενορχήστρωση έκανε ο Νικος Καινουργιος
Η ηχογράφηση έγινε στο Studio ¨Ζεύξις¨ από τον Γιάννη Τσέρτο
Παίζουν οι μουσικοί :
Νίκος Καινούργιος : Κιθάρες
Δημήτρης Ρέππας : Μπουζούκι
Θανάσης Σοφράς : Κόντρα Μπάσο
Στράτος Σαμιώτης : Κρουστά
Γιάννης Τσέρτος : Ακορντεόν, Πιάνο
Νίκος Βερύκοκος : Βιολί

ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ
Μην το λες , μην το λες
Ότι σου συμβαίνει
Μέσα σου δεν μένει
Σ' άλλον αν το λες

Κράτα κάτι, κράτα
Για τον εαυτό σου
Τον παλιόφιλό σου
Κράτα δυό στιγμές

Μόνος σου πορεύεσαι
Στην καρδιά του απείρου
Στην πλοκή του ονείρου
Μην μπερδεύεται
Μόνος σου σαν θα βρεθείς
Κάτι ωραίο βγαίνει
Που σε περιμένει
Μήν το φοβηθείς

Μη ρωτάς, μη ρωτάς
Τι θα φέρει η μέρα
Καθαρό αέρα
Ξέρω ότι ζητάς

Στάσου λίγο, στάσου
Για να ξαποστάσεις
Φορεσιά ν' αλλάξεις
Πίσω μην κοιτάς


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φίλιππος Πλακιάς είναι ένας καλλιτέχνης με την διπλή ιδιότητα του τραγουδιστή και του τραγουδοποιού. Σαν τραγουδιστής έγινε γνωστός σ΄ ένα ευρύτερο κοινό από τις συνεργασίες του με γνωστά μεγάλα ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού. Τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Λίνα Νικολακοπούλου στο Χάραμα το 97 και τον επόμενο χρόνο, στο ταξίδι του Χαράματος με την Κ.Ο.Ε.Μ. του Σταύρου Ξαρχάκου, στη Θεσσαλονίκη, στην Ευρώπη και την Κύπρο. Το Δημήτρη Μητροπάνο και τον Πασχάλη Τερζή το 2001 και την Χάρις Αλεξίου στο Σινέ Κεραμεικός το ‘2002.

Τον Σεπτέμβρη του ’91 είχε στείλει το δικό του «ΟΝΕΙΡΟ» (στίχους, μουσική, ερμηνεία) μαζί με τα όνειρα άλλων τετρακοσίων δημιουργών, στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Καλαμάτα. Το «ΟΝΕΙΡΟ» προκρίθηκε και «άναψε το πράσινο φως» για να συνεχίσει να γράφει τραγούδια.

Το ‘98 κυκλοφόρησε από την Polygram το cd του « Τίποτα δεν χαρίζεται», όπου τραγουδάει 11 τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος τη μουσική και τους στίχους. με τις υπογραφές στην παραγωγή, του Διονύση Τσακνή και του Θύμιου Παπαδόπουλου. Το τραγούδι του «Μια ανόητη γυναίκα» έγινε video-clip με σκηνοθέτη τον Γιώργο Λάνθιμο.

Συμμετέχει επίσης στη δισκογραφία στις παραγωγές «Η Δ. Γαλάνη στο Χάραμα» όπου τραγουδά το «Με παράσυρε το ρέμα» του Β. Τσιτσάνη, στο cd « η Χάρις Αλεξίου στο Σινέ Κεραμεικός», στο cd “Γέφυρες’’ του Διονύση Τσακνή-Κώστα Τριπολίτη, ενώ ένα τραγούδι του με τίτλο” Τόδε τι” σε στίχους της Κυριακής Μπεϊόγλου τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου στο τελευταίο του δίσκο «Μάϊσσα σελήνη». Συμμετείχε με δύο τραγουδια του στις παραγωγές του συγγραφέα- στιχουργού Δημήτρη Λέντζου “Λαμά σαβαχθανί” και “O γύρος του θριάμβου¨ Συνεργάστηκε επίσης πρόσφατα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα τραγουδώντας μαζί του στο cd “Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος” το τραγούδι “Τό πλάσμα”,σε μουσική του Φίλιππου Πλακιά και στίχους του Τάσου Μιτσελή. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς όπως ο Ορφέας Περίδης,ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιώργος Ζήκας κ.ά.

Ο Φίλιππος Πλακιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Εκεί γνώρισε και αγάπησε το λαϊκό τραγούδι και τη μουσική. Δάσκαλος του στην κιθάρα και στη βυζαντινή μουσική, ο Στέφανος Ευθυμιάδης. Μαγεύτηκε από τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, από τους στίχους και τη μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, των ρεμπέτικων αλλά και της Σόουλ και του Βρετανικού ρόκ. Ακούσματα και μουσικές που τον συντρόφευαν μέχρι τον ερχομό του σαν φοιτητής στην Αθήνα. Έκανε μουσικές σπουδές με δάσκαλο το Μίνωα Βουτσίνο και φωνητική με τη Λίνα Τέντζερη. Σπούδασε Φυσικός στο Παν/μιο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε γνωστές μουσικές σκηνές, της Αθήνας κυρίως, παρουσιάζοντας και τα καινούργια ανέκδοτα τραγούδια του. Τελευταία του ολοκληρωμένη δουλειά το 2016, έχει τίτλο “Μολυβάκι μου χαμπέ” (Μετρονόμος). Δέκα τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και μουσική του Φίλιππου Πλακιά. Τα ερμηνεύει ο ίδιος, ενώ ένα τραγούδι τραγουδάει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και σε ένα συμμετέχει η Καίτη Κουλλιά. Τραγούδια φτιαγμένα με τη ζεστασιά της φιλίας, της απλότητας, της παρέας και της αγάπης για το λαϊκό τραγούδι, που πάντα στην Ελλάδα είναι το καταφύγιο και η παρηγοριά μας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2015,συνεργάζονται με τον παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη με το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στην παραγωγή «Τα παραμύθια του Εθνικού». Ο Δημήτρης Προύσαλης αφηγείται λαικά παραμύθια και ο Φίλιππος Πλακιάς έχει συνθέσει και τραγουδάει πάνω από 150 τραγούδια για τα παραμύθια αυτά, σε στίχους δικούς του αλλά και σε μερικά του ποιητή Δημήτρη Φιλελέ. Το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφόρησε, σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο (Μετρονόμος), ένα καινούργιο του τραγούδι σε μουσική & ερμηνεία Φίλιππου Πλακιά και στίχους του ποιητή Δημήτρη Λέντζου, με τίτλο «Αυτό το Είναι σου ζωή». Ένα τραγούδι… απρόβλεπτο όπως λέει ο ίδιος, αλλά πολύ αληθινό σε ρυθμό παραδοσιακό, Πωγωνήσιο! Τον Σεπτέμβρη του 2019 κυκλοφόρησε ένα καινούργιο του τραγούδι, σε στίχους και μουσική δική του, με τίτλο « Τα΄άφησες όλα μισά» (Μετρονόμος). Η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν στο καινούργιο τραγούδι, με έναν μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο. Δυτικός ρυθμός Αcid και μελωδία σε δρόμο Σεγκιάχ ! ¨Βγαίνουν¨ εδώ τα πολύμορφα ακούσματα και οι μουσικές επιρροές του. Οι δυτικοί ήχοι του J.Coltrain , του M.Davis ή του S.Wonder συναντούν τα ρεμπέτικα και τους μανέδες του Αντώνη Νταλγκα, του Βαγγελάκη Σωφρονίου και της Ρίτας Αμπατζή! Την ενορχήστρωση έκανε ένας σπουδαίος μουσικός, ο Γιώργος Μπουσούνης!

Αυτό τον καιρό ηχογραφεί την καινούργια του δουλειά. Ένα CD με δώδεκα τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους των Τάσου Μιτσελή (6), Χρήστου Ξανθάκη (1) και Κυριακής Μπειόγλου (1) και δικούς του στίχους (4), που θα κυκλοφορήσει σε λιγο καιρό από την εταιρία ¨ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ¨. Ένα πρώτο τραγούδια από αυτή την κυκλοφορία είναι το “Μην το λές” που κυκλοφόρησε ψηφιακά στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου 2020.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια