Βιβλιοκριτική για τη νουβέλα "Ο Σπινέλλι στον Κάμπο" του Πανου Παντελούκα | Γράφει η Βάσω ΚανιώτηΣυγγραφέας: Πάνος Παντελούκας
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 128
Εκδόσεις: Βακχικόν


 Γράφει η Βάσω Κανιώτη


Τα αστυνομικά μυθιστορήματα προσωπικά τα εκτιμώ ιδιαίτερα. Τα θεωρώ έργα τα οποία δεν αφήνουν ποτέ την ανθρώπινη φαντασία σε ησυχία. Τα θεωρώ ιδιαίτερα, διότι γίνεσαι και εσύ ντετέκτιβ, αστυνόμος, δικαστής, θύμα, μάρτυρας, δολοφόνος. Έχεις εκείνο το “χάρισμα” να βρίσκεσαι παντού, δίχως να σε βλέπει κανείς, ενώ εσύ όλους και όλα.

Κάτι ανάλογο μου συνέβη διαβάζοντας και το “Ο Σπινέλλι στον Κάμπο”, του Παντελούκα Πάνου, από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ένα βιβλίο με ιδιαίτερα γρήγορη πλοκή (πράγμα που προσωπικά το εκτιμώ βαθύτατα στα αστυνομικά βιβλία), με έντονη παραστατικότητα με συνεχή εναλλαγή εικόνων και προσώπων, ίντριγκες, οι οποίες δε θα αφήσουν κανέναν αναγνώστη παραπονεμένο και ασφαλώς ένα απρόσμενο τέλος, το οποίο έρχεται να αναδείξει πώς η υπέρμετρη φιλοδοξία του ανθρώπου μπορεί να σε φτάσει στα άκρα, στα όρια, στο φόνο.

Τρεις φίλες, τρεις κολλητές, τρεις τουρίστριες βρίσκονται στη Χίο για διακοπές. Μία εξ αυτών νεκρή, με ανοιγμένο κεφάλι στο Κάμπο του νησιού. Ήταν η Τζούλια Φρατολούζο, εικαστικός στο επάγγελμα με ένα έντονο παρελθόν. Οι ύποπτοι πολλοί, οι έρευνες ακόμα περισσότερες, τα στόματα κλειστά. Φίλοι, συγγενείς, πρώην εραστές. Ο μίτος της Αριάδνης αρχίζει να ξετυλίγεται, αλλά εκείνος που πραγματικά καλείται να δώσει λύση για ακόμα μια φορά είναι ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη, Οράτσιο Σπινέλλι. Ο μεθοδικός και έμπειρος καθηγητής, θα κληθεί από τον Έλληνα αστυνόμο Μήτρου να συνδράμει στο έργο της εξιχνίασης ενός πρωτοφανούς ειδεχθούς εγκλήματος σε ένα αρχοντικό του νησιού.

Ο ζήλος, η φιλοδοξία, η λυκοφιλία, τα κύρια χαρακτηριστικά ενός αστυνομικού δράματος που θα καθηλώσει. Όλα είναι θέμα μυαλού, καρδιάς και ψυχής. Όλα είναι θέμα δευτερολέπτων και στιγμιαίων αποφάσεων. Είμαστε ό, τι κάνουμε. Είμαστε ό, τι σκεφτόμαστε. Είμαστε οι επιλογές μας. Θα κριθούμε για αυτές.

Η γραφή του Παντελούκα Πάνου στο ύφος και στο μέτρο που απαιτεί μια αστυνομική νουβέλα. Προτάσεις κοφτές, ζωντανοί διάλογοι, ομαλή μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο, άψογη σκιαγράφηση προσώπων, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου. Η εστίαση σε έννοιες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εξιχνίασης ενός εγκλήματος, θα δώσουν στη νουβέλα εκείνο το ανθρώπινο ηχόχρωμα που έχουμε ανάγκη να βλέπουμε σε περισσότερα αστυνομικά έργα.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η αστυνομική νουβέλα Ο Σπινέλλι στον Κάμπο μάς ταξιδεύει από τη Νότια Ιταλία στον Κάμπο της Χίου. Πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη, Οράτσιο Σπινέλλι, καλός φίλος του επιθεωρητή της αστυνομίας του Μπάκολι, Νικόλα Σκιάνο και σταθερά αρωγός του στην εξιχνίαση μυστηρίων και εγκλημάτων. Ο μεθοδικός και έμπειρος καθηγητής, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας καλείται από τον Έλληνα αστυνόμο Μήτρου να συνδράμει στο έργο της εξιχνίασης ενός ειδεχθούς εγκλήματος σε ένα αρχοντικό του Κάμπου. Θύμα μια Ιταλίδα τουρίστρια, με την υπόθεση να διαδραματίζεται ταυτόχρονα σε δύο χώρες: Ελλάδα και Ιταλία. Η ιστορία είναι αστυνομικού μυστηρίου, με προεκτάσεις στον χώρο της τέχνης και της μόδας, ενώ πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους φαινομενικά αθώους πρωταγωνιστές της.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Πάνο Παντελούκα:

Ο Πάνος Παντελούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε στο Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Δίκαιο στη Βρέμη της Γερμανίας. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 2004. Ομιλεί πέντε γλώσσες. Είναι συγγραφέας του νομικού βιβλίου Menschenrechte στα γερμανικά (εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα 2007) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της αστυνομικής νουβέλας Έγκλημα στο Πότζο (εκδόσεις Βακχικόν 2020). Αρθρογραφεί τακτικά στο τριμηνιαίο περιοδικό Τριανεμία καθώς και σε εφημερίδες. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Tina Spinelli και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία, το σινεμά, η μουσική, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, οι συλλογές και ο εθελοντισμός είναι τα βασικά του ενδιαφέροντα. Είναι λάτρης της Ιταλίας, της δεύτερης πατρίδας του. Το παρόν βιβλίο είναι η δεύτερη αστυνομική του νουβέλα από τον κύκλο υποθέσεων του καθηγητή εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια