Παράταση παραστάσεων για Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ λόγω επιτυχίας στο Studio Κυψέλης

 

 

 Το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Oscar Wilde αλλά στην περίφημη εκδοχή του John Osborne για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θεατρίνων Θεατές.

Τρεις μήνες επιτυχημέων παραστάσεων με υμνητικές κριτικές και συνεχίζουμε!!

    Ένας Osborne, για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ένα σπουδαίο κλασσικό κείμενο γίνεται αφορμή για μια σύγχρονη εκδοχή και μια σημερινή παράσταση που προσεγγίζει την ομορφιά, την νιότη, την αμαρτία και τον έρωτα μέσα από την κολασμένη πρόταση του Wilde.  Στην σκηνική της αυτή Αθηναϊκή εκδοχή,  για πρώτη φορά ζωντανεύει το ίδιο το πορτραίτο!

     Μια τολμηρή φιλόδοξη παράσταση , ενός από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μας φέρνει μια αγαπημένη θεατρική ομάδα, οι Θεατρίνων Θεατές, που συνηθίζει να μας εκπλήσσει με πρωτοπαρουσιαζόμενα στη χώρα μας έργα.     

    Το θρυλικό «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Oscar Wilde αλλά στην περίφημη εκδοχή του John Osborne, που έχει παιχτεί και στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 η παραγωγική ομάδα «Θεατρίνων Θεατές» στο φιλόξενο "Studio Κυψέλης", που για τις ανάγκες της παράστασης ανακαινίζεται εκ βάθρων και η σκηνή θα έχει τρία επίπεδα δράσης!

    Με εξαιρετικούς συνεργάτες, η εκδοχή αυτή σκηνοθετείται από τον Γιώργο Λιβανό, με τον Γιάννη Σολδάτο να έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Βασικοί πρωταγωνιστές του ξεχωριστού αυτού «Πορτρέτου» είναι ο ίδιος ο Γιώργος Λιβανός που επιστρέφει δυναμικά στο θέατρο & επί σκηνής, ο Γιάννης Τσιώμου, ο Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Δρακοπούλου, ο Σωτήρης Αντωνίου, ο Γιώργος Καρατζάς και φιλική συμμετοχή της Αγάπης Μανουρά.

       Στον ρόλο του Ντόριαν Γκρέυ ο Στάθης Παναγιωτίδης και quest star σαν Λαίδη Άγκαθα η Καίτη Ιμπροχώρη.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Θωμάς Βούλγαρης και τη δραματουργική επεξεργασία η Χαρά Μπακονικόλα. Η μουσική είναι του Μίμη Πλέσσα. Τα σκηνικά- κοστούμια επιμελήθηκε η Δέσποινα Βολίδη, τους φωτισμούς ο Γιώργος Λιβανός και τις χορογραφίες η Ειρήνη Τσότρα .

Φωτογραφίες παράστασης-γραφιστικά: Zώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης και Κώστας Βολιώτης. Κινηματογράφηση: Αντώνης Μανδρανής. Σύμβουλος παράστασης: Ροζίτα Σώκου. Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Θέμης Φίλης. Perfomance marketing: Νίκος Σαρφανιάν. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ο Αιγόκερως.

 Επικοινωνία παράστασης: Νταίζη Λεμπέση, τηλέφωνο 6908502631, mail daisylempesi@hotmail.gr

      Σημειώνεται ότι η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα παιχτεί στο Studio Κυψέλης, το οποίο θα λειτουργήσει με όλες τις προδιαγραφές προστασίας και φροντίδας για το κοινό του, σύμφωνα με τις αρμόδιες διατάξεις σαν covid free χώρος για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. 


Αφιερωμένη στον John Osborne η θεατρική σεζόν και τα σχέδια των Θεατρίνων Θεατές

 Η θεατρική σεζόν 2021-22 για τους «Θεατρίνων Θεατές», είναι αφιερωμένη στον John Osborne καθώς, αν όλα πάνε καλά, η ομάδα θα παρουσιάσει και πάλι τα «Οργισμένα Νιάτα» που είχε παρουσιάσει έξι χρόνια πριν, αλλά και το «A map of the heart», ένα έργο για τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα. 


Ο  John Osborne υπήρξε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της γενιάς των «οργισμένων νέων», ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς του 20ου αιώνα. Έγινε πασίγνωστος μόλις από την ηλικία των 19 ετών, όταν συνέγραψε το έργο “Οργισμένα Νιάτα”, το οποίο τον κατάστησε σύμβολο όλων των επαναστατημένων νέων της εποχής του. Πολέμιος κάθε είδους προσωπικής ή κοινωνικής σύμβασης, ιδιαίτερα ευερέθιστος αλλά και μανιώδης πότης και καπνιστής, εμπνεόταν από τον ίδιο το θυμό του, τον οποίο εξωτερίκευε στις δημιουργίες του. Τιμήθηκε με όσκαρ σεναρίου για την ταινία του “Τομ Τζόουνς”, η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στο ρόλο του Τζίμυ Πόρτερ.

Επίσης η ομάδα θα παρουσιάσει τα έργα τουΓιάννη Σολδάτου Ο γλάρος πέταξε με το λεοφωρείο και την επανάλληψη για τέταρτη χρονιά του θρίλερ Victims του Howard.

Το Studio Κυψέλης.

To Studio Κυψέλη βρίσκεται κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη πέντε λεπτά από τον ηλεκτρικό σταθμό της Βικτώριας, στον πεζόδρομο της Σπετσοπούλας , στον αριθμό εννέα, στη συμβολή με την λεωφόρο Κυψέλης. Αποτελεί ένα φιλόξενο στα πρότυπα  των ευρωπαϊκών μικρών θεάτρων  με δυο ξεχωριστές αίθουσες, μια αμφιθεατρική για παράσταση και ένα φουαγιέ ικανό να σε κρατήσει, πριν ή μετά από το δρώμενο, το κοινό για ένα ποτό. Δημιουργήθηκε από το Γιώργο Λιβανό προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες της ομάδας ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ, που τα τελευταία δέκα χρόνια απασχολεί με φιλόδοξες πετυχημένες παραστάσεις, το ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι.

Χαρακτηρίστηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας lifo σαν το αυθεντικότερο pocket theater της Αθήνας.

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο κυκλοφόρησε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott’s Monthly Magazine στις 20 Ιουνίου 1890, για το τεύχος Ιουλίου του ίδιου έτους.

Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, oι εκδότες του περιοδικού, φοβούμενοι την ανηθικότητα του μυθιστορήματος, λογόκριναν το έργο και αφαίρεσαν περί τις 500 λέξεις πριν την δημοσίευση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ουάιλντ. Ακόμα κι έτσι όμως, το έργο κατάφερε να εξοργίσει το βρετανικό κοινό, οδηγώντας μέχρι και σε κραυγές για δίωξη του συγγραφέα για προσβολή της βικτοριανής ηθικής.Η άμεση απάντηση του Ουάιλντ σε αυτό ήταν μια σειρά από επιθετικές επιστολές-απαντήσεις στον Τύπο της εποχής. Στη συνεχεία ο Ουάιλντ αναθεώρησε την ιστορία για να την εκδώσει σε βιβλίο, προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές, διαγράφοντας αμφιλεγόμενα αποσπάσματα και προσθέτοντας καινούργια κεφάλαια καθώς και μια εισαγωγή ποτισμένη με αφορισμούς και σαρκασμό, η οποία έχει γίνει έκτοτε διάσημη ως αυτόνομο κείμενο. Η τροποποιημένη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ward Lock & Co τον Απρίλιο του 1891. Μερικοί μελετητές όμως θεωρούν ανώτερο το αρχικό μυθιστόρημα που είχε δημοσιευτεί στο Lippincott’s.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Ντόριαν Γκρέυ , ένας νεαρός του οποίου το πορτραίτο ζωγραφίζει ο Μπάζιλ Χόλγουορντ . Ο Μπάζιλ γοητεύεται από την ομορφιά του νέου και σύντομα ξελογιάζεται μαζί του, θεωρώντας τον Ντόριαν υπεύθυνο για μια νέα κατεύθυνση στην τέχνη του. Τότε όμως ο Ντόριαν συναντά τον Λόρδο Χένρυ Γουότον , φίλο του ζωγράφου, και σαγηνεύεται από την φανταχτερή προσωπικότητά του και την κοσμοθεωρία του.

Πιστός στις ιδέες του περί νέου ηδονισμού, ο Λόρδος Χένρυ θεωρεί ότι το μόνο πράγμα στην ζωή άξιο αναζήτησης είναι η ομορφιά και η ικανοποίηση των αισθήσεων. Συνειδητοποιώντας ότι μια μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, ο Ντόριαν εκφράζει, περιπαικτικά, την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα το πορτραίτο που φιλοτέχνησε ο Μπάζιλ να γεράσει αντί εκείνου.

Η ευχή του Ντόριαν εκπληρώνεται, και καθώς ο νεαρός βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μία έκλυτη ζωή ακολασίας στο κυνήγι των αισθήσεων, το πορτραίτο εξυπηρετεί ως μία διαρκής υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει κάθε πράξη στην ψυχή, με το κάθε αμάρτημα να παρουσιάζεται είτε ως παραμόρφωση της σιλουέτας του είτε ως σημάδι γήρανσης. 

Παραστάσεις:

 Δευτέρα και Τρίτη 21.00 μ.μ. στο Studio Κυψέλης Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης 51.

Τιμές εισιτηρίων: 17 και 12 ευρώ ( Ανέργων - φοιτητικό άνω των 65) & 5 ευρώ ατέλειες.

Διάρκεια παράστασης 120 λεπτά.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021.

Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου και στο Viva.gr

Κρατήσεις 210 8819571

Teaser παράστασης:

https://www.youtube.com/watch?v=-G0WW2OGxj0

 

Έγραψαν για εμάς :

"Η ακριβή αυτή εκδοχή του έργου του Osborne είναι η πληρέστερη σκηνοθετική απόπειρα του Λιβανού και η καλύτερη της ομάδας και την θεωρώ ικανή να βάλει στο μαγικό κόσμο του Studio Κυψέλης θεατές , που δεν το έχουν ακόμα επισκεφτεί Σταύρος Ξηντάρας Kontra news

...Από κάθε άποψη θεωρώ ότι πρόκειται για την καλύτερη παράσταση του Γιώργου Λιβανού και των Θεατρίνων Θεατές, μια παράσταση που ξεκίνησε πολύ δυνατά, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνεχόμενα sold out. Μην την χάσετε, την προτείνω ανεπιφύλακτα! Γιώργος Λιναρείτης Art magazino.

"Εκπληκτική παράσταση με ηθοποιούς, αλησμόνητες εμπειρίες, έξυπνα σκηνικά τεχνάσματα, ακούσματα ταιριαστά με τους φωτισμούς (που παραπέμπουν σε θρίλερ). Κ. Μπούρας

 Ο σκαπανέας του θεάτρου Γιώργος Λιβανός το έκανε θεατρική πράξη και δημιούργησε μια αξιοσημείωτη παράσταση με το θάμβος των ατμοσφαιρικών φωτισμών του, με την εικαστική φαντασία στα κοστούμια και στα σκηνικά της Δέσποινας Βολίδη, που ιχνογραφούσαν ανάγλυφο το κλίμα του έργου ,και την υποβλητική γεμάτη νοσταλγία μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους αξιόλογους ηθοποιούς του να αποκαλύπτουν τους ρόλους τους στο ατμοσφαιρικό θέατρο ''Studio Κυψέλης'' θα πρέπει να δείτε Βαλεντίνη Λουρμπά Paraskinia.com

Η φετινή τους επιλογή να παρουσιάσει το “κολασμένα τολμηρό” Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ του Wilde στην εκδοχή Osborne, κερδίζει όλα τα στοιχήματα και φέρνει την παράσταση στις κορυφαίες της χρονιάς Ηλίας Ταμπουρατζής Onenews.gr

 Ο Γιώργος Λιβανός σκηνοθετεί την παράσταση με νεύρο, εγρήγορση, στήνει κάθε σκηνή με λεπτομέρεια σαν να απλώνει ένα κέντημα που στη συνέχεια οφείλει να ξηλώσει κάθε βελονιά ώστε να αποδομηθεί η αρχική εικόνα του Ντόριαν ως την τελική καταστροφή. Mαίρη Γκαζιάνη Now24.gr

 Mε ένα σημαντικό θίασο & άξιους συντελεστές οι Θεατρίνων Θεατές δημιουργούν αυτό το επιτευγματικό δείγμα της πιο πλήρους και με ακρίβεια δουλειάς τους. Νick Kalamakidis. Gayhellas.gr

Mια παράσταση φτιαγμένη με σκηνοθετική δημιουργική μαεστρία για το κλασικό μυθιστόρημα του Oscar Wilde στην σύγχρονη εκδοχή του John Osborne για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μην το χάσετε! Athensartnews.gr

 Το όνειρο και η προσπάθεια της κατάκτησης της αιώνιας νιότης, μέσα από την κολασμένη εκδοχή της αριστουργιματικής εκδοχής του John Osborne, για το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι... Η σαγήνη, ο ολόγυμνος μεταφυσικός μυστικισμός με την πρωτοπόρο από το Γιώργο Λιβανό face to face αναμέτρηση του Ντόριαν (Στάθης Παναγιωτίδης) με το πορτρέτο του (Γιώργο Καραντζά) η πτώση, οι τύψεις... σε μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση και εμβάθυνση του μοναδικού έργου του Oscar Wilde... Γιάννης Ζαμπατής The look.gr.

 Το Studio Κυψέλης δεν ανεβάζει απλά ένα θεατρικό έργο, αλλά δημιουργεί ένα θεατρικό ποιοτικό, που δεν κοροϊδεύει το θεατρόφιλο κοινό, αλλά το μαγεύει, το συναρπάζει και το κατακτά! Ένα σπουδαίο κλασσικό κείμενο, το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ, γίνεται αφορμή για μια σύγχρονη εκδοχή υπό την μπαγκέτα του σκηνοθέτη Γιώργου Λιβανού, που μέσα σε μια υπόγεια σκηνή 4Χ3 κατακτά το κοινό δημιουργώντας ένα έργο σταθμό για τα χρονικά του θεάτρου! Το έργο ξεκινά με μια γνώστη φωνή ενός ανθρώπου του θεάτρου που κάθε έργο που ανέβαζε, είχε ποιότητα, του Δημήτρη Ποταμίτη. Δημήτρης Μουζακίτης Πολιτικά Νέα.

Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι ένα πανέξυπνο κείμενο, γεμάτο διαχρονικές αλήθειες με σταδιακή απογύμνωση χαρακτήρων. Η θεατρική του διασκευή χάρη στη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Λιβανού και τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών , το απογειώνει και βοηθάει το θεατή να το γνωρίσει καλύτερα, μέσα από μια θεατρική εμπειρία που συστήνω ανεπιφύλακτα! Πάνος Τουρλής Koukidaki.gr

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Λιβανού καθώς και οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, μετέφεραν αυτούσια στο θεατρικό σανίδι την ιδιαίτερη αυτή εκδοχή και το οπτικό πρίσμα του Οsborne , βάζοντας τις δικές τους πινελιές (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και κάνοντας το έργο ακόμη πιο ενδιαφέρον! Βάσω Κανιώτη Joyradio.gr

Ένα πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας από τους ηθοποιούς, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, που δίνει το “χρώμα” σε αυτή την βαθιά τομή, αναδύει τις ανθρώπινες αδυναμίες και την ματαιότητα του προσωρινού. Μέσα σε αυτή την μυθοπλασία εκτός από το σκηνικό, τα κουστούμια μας τοποθετούν στην ατμόσφαιρα της εποχής που γράφτηκε το βιβλίο. Μία εκπληκτική παράσταση που αντικατοπτρίζει πλήρως το μήνυμα του συγγραφέα του John Osborne. Kατερίνα Καραμπελα Lifespeed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια