Ελένη Αναστασίου: "Οι τέχνες είναι το μεγαλύτερο μέσο έκφρασης, σωματικής και ψυχικής"


Μια νέα φωνή στο χώρο της ποίησης έκανε την παρουσία της μόλις λίγους μήνες πριν. Άνθρωπος όχι μόνο της συγγραφής, αλλά και του θεάτρου οπωσδήποτε έχει πολλά να δώσει στις τέχνες και στα γράμματα. Η πρώτη της ποιητική συλλογή φέρει τον τίτλο «ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή». Μιλάμε για την ποιήτρια Ελένη Αναστασίου που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Αναστασίου, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που καθόρισε την λογοτεχνική σας πορεία;

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στο περιοδικό σας. Όπως και το θέατρο έτσι και την συγγραφή δεν την επιλέγεις. Σε επιλέγει. Οι τέχνες είναι το μεγαλύτερο μέσο έκφρασης, σωματικής και ψυχικής.

Γράφετε ποιήματα, παράλληλα όμως ασχολείστε ενεργά και με το θέατρο. Ποια τέχνη αγαπάτε περισσότερο και γιατί; Της ποίησης ή του θεάτρου;

Η ποίηση και το θέατρο συνυπάρχουν στην ζωή ενός καλλιτέχνη. Είναι αρκετά ποιητική η ζωή ενός ηθοποιού, είτε με την άγρια μορφή είτε με τον λυρισμό της. Το θέατρο είναι τρόπος ζωής, σκέψης και ιδιοσυγκρασίας που περιέχει και την ποίηση. Αγαπώ και εκφράζομαι εξίσου και από τις δύο τέχνες, για διαφορετικούς λόγους.

Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας ποιητές στα έργα σας;

Βεβαίως. Από ποιητές και από θεατρικούς συγγραφείς.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Η ζωή η ίδια. Τόσο η δική μου όσο και των γύρω μου. Η καθημερινότητα που δεν της δίνουμε την ανάλογη προσοχή, παρατηρώ πολύ τους ανθρώπους, μέρη που επισκέπτομαι, συναισθήματα αλλά και ο χρόνος. Έχω ιδιαίτερη σχέση μαζί του.


Θεωρείτε ότι υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Όχι.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των νέων ποιητών; Τι πιστεύετε;

Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς και η στήριξη δεν είναι τόσο μεγάλη. Το καταλαβαίνω όμως όταν γύρω μας όλα είναι τόσο μετέωρα, όταν γίνονται πόλεμοι, δολοφονίες, πανδημίες, παιδιά πεθαίνουν. Σίγουρα δεν είναι προτεραιότητα. Δεν σας κρύβω πως όταν ήμουν ένα βήμα πριν την υπογραφή του συμβολαίου με τις εκδόσεις «πηγή», κάποιος μου είπε ότι δεν είναι μέρες για ποίηση. Το ερώτημα μου είναι «μήπως τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για ποίηση; τώρα που ζούμε σε έναν σκληρό-τετράγωνο κόσμο; Τώρα που έχουμε ανάγκη από ένα ψυχικό ταξίδι;»

Παρόλες τις δυσκολίες εσείς πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στην έκδοση της πρώτης σας ποιητικής συλλογής. Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε δημιουργού να μοιραστεί το έργο του όταν το ολοκληρώσει;

Δεν ξέρω αν είναι χρέος, προσωπικά μόνο σε καλό μου έχει βγει.

Η ποιητική συλλογή σας φέρει τον τίτλο «ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή». Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Είναι ένα βιβλίο που πρωταγωνιστεί το τρίπτυχο φόβος-χρόνος-έρωτας. Τρεις διαφορετικές έννοιες που πολλές φορές τις συναντάμε σε μια ιστορία. Ένα αφιλτράριστο βιβλίο με ποιήματα πέρα για πέρα αληθινά. Οι εκδόσεις Πηγή, άνοιξαν τα χέρια τους και αγκάλιασαν τον στόχο μου που δεν ήταν άλλος από το να αγγίξω, με το έργο μου, αυτό το μέρος της καρδιάς που φοβόμαστε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει.

Ποιο υπήρξε το κίνητρο για να γράψετε το βιβλίο σας αυτό;

Μέσα στο βιβλίο υπάρχει το πρώτο ποίημα που έγραψα στα 14, χωρίς να ξέρω ότι γράφω ποίηση. Είναι μια πορεία από το χθες στο σήμερα. Μία εξέλιξη.

Πόσα ποιήματα απαρτίζουν τη συλλογή σας και γιατί δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος για να κοσμήσει το εξώφυλλό της;

Απαρτίζεται από 42 ποιήματα. Ο τίτλος, «Ζήτημα Αναπνοής», προδίδει την έκκληση για ζωή, για ανάσα. Αυτό είναι για μένα η συγγραφή, μία ανάσα ζωής που χωρίς αυτή απλώς επιβιώνω. Είναι το safe place μου, εκεί που είμαι 100% η Ελένη.

Ποίηση βαθιά αισθαντική, απόλυτα υπαρξιακή, αλλά και λυρική, εξομολογητική και κατανοητή, μολονότι αρκετές φορές αινιγματική, όπως ακριβώς οφείλει να είναι μια σωστή ποίηση. Ποίηση μιας εντυπωσιακά μεστής γραφής στην οποία δίνεται μεγάλη σημασία στις καταλήξεις των ποιημάτων. Είναι ολοφάνερο πως σ’ αυτές ακριβώς τις καταλήξεις επιχειρείτε να αφιερώσετε όλο το συμπαγές νόημα των όσων θέλετε να πείτε. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ απόλυτα. Άλλωστε αν δεν φτάσεις στο τέλος, πως θα αξιολογήσεις τη διαδρομή;

Υπάρχουν μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τα ποιήματά σας;

Ναι. Όσο δύσκολο κι αν είναι το σήμερα, να μην σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το αύριο, που θα είναι καλύτερο. Όπως κι αν το μεταφράζει κάνεις.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως δημιουργός μέσω του βιβλίου σας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Στοχεύω στην επανάσταση της τρυφερότητας απέναντι στο κυνισμό και την ωμότητα. Στην ταύτιση, στην ελπίδα

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Σαφώς. Απευθύνεται σε όλους.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Είμαι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένη! Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι στην οικογένεια του ομίλου iWrite. Παίζει μεγάλο ρόλο η προώθηση μέσα από τον εκδοτικό, νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια.


Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα;

Είμαι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένη! Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι στην οικογένεια του ομίλου iWrite. Παίζει μεγάλο ρόλο η προώθηση μέσα από τον εκδοτικό, νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Πραγματοποιήθηκαν 2 παρουσιάσεις τον Απρίλιο. Μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα όπου πραγματικά η ανταπόκριση ήταν άκρως συγκινητική. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο για ακόμα μια αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Το βιβλίο διανέμεται ηλεκτρονικά τόσο από το site του εκδοτικού οίκου όσο και δια ζώσης στα βιβλιοπωλείο Ιανό/Πολιτεία/Πρωτοπορία. Με ένα γρήγορο search, χρησιμοποιώντας τον τίτλο του βιβλίου είναι πολύ εύκολο να το βρει κανείς.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας.


Κυρία Αναστασίου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι αστείρευτη δημιουργικότητα και κάθε επιτυχία στο βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ, από καρδιάς!


Βιογραφικό:

Η Ελένη Αναστασίου έχει γεννηθεί και µεγαλώσει στην πανέµορφη Θεσσαλονίκη στις 19/06/1996. Ασχολείται ενεργά µε το θέατρο και τη συγγραφή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια