Ο συγγραφέας Ντίνος Τανίτης μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό; 

Όπως κάθε δημιουργικός άνθρωπος που έχει κάτι να προσφέρει και του δίνεται ένα βήμα και στοχευμένο κοινό. Όπου μπορεί να παρουσιάσει το έργο του, τις σκέψεις του, τις απόψεις του, την ταυτότητα του σαν συγγραφέας. Παρόλο που δεν είμαι καθόλου χαμηλών τόνων, κυκλοφορώ πολύ εκεί όξω και είμαι ελεύθερος να πάω παντού, δεν έχω πολλές ευκαιρίες να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους που θέλω. Αυτούς που νοιάζονται, θάθελαν να με ξέρουν μα δεν έχουμε τρόπο να βρεθούμε κάπου με άνεση χρόνου να μιλήσουμε. Με κείνους που δεν περιορίζονται σε κάτι σαν “Κάνε ότι θες μοναχός σου και μη μας απασχολείς εμάς”...

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση; 

Τώρα πια έχω παλιώσει! Έχω γράψει κι άλλα ενδιαφέροντα βιβλία τα προηγούμενα χρόνια, έτσι αυτή εδώ θα είναι η 5η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ της Αθήνας. Χώρια κάποια μικρότερα φεστιβάλ εδώ στην Κρήτη. Είναι η μέρα, οι ώρες και ο τόπος που μπορούνε να συναντηθούν συγγραφείς κι αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού, να τα πούνε από κοντά, να ανακαλύψουν πλήθος βιβλία διαφορετικής μορφής φαντασίας το καθένα, να έχουν ένα σημείο αναφοράς κι έναν θεσμό που καθιερώνεται πια.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»
Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει; 

Προς το παρόν είναι ο μοναδικός εκδότης που συνεργάζομαι, που με φέρνει σε επαφή με κοινό που προτιμά έργα φαντασίας. Σε μια χώρα που δεν διαβάζουν και πολύ οι κάτοικοι, για αυτό δεν έχουμε και τόση απήχηση ακόμη και να είμαστε πασίγνωστοι στο διανοούμενο κοινό, οι πολλοί δε νοιάζονται έτσι κι αλλιώς για μας, όπως και μεις δεν δίνουμε δεκάρα για πράγματα που μας αφήνουν αδιάφορους. Με τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας και των διόδων προβολής και διανομής που προσφέρει, υπάρχουνε κι άλλοι τρόποι να φτάνουν στο ευρύ κοινό, πέρα από τους κλασικούς που συνηθίσαμε τόσα χρόνια. Οργανωμένα μπορεί να γίνεται επέκταση κι εύρεση νέων, με τη συμβολή όλων μας.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε; 

Η φαντασία ήταν παρούσα σε κάθε εποχή της ανθρωπότητας, από τα αρχαία κείμενα του Λουκιανού, τα παραμύθια του κάθε τόπου, τους θρύλους του μεσαίωνα, ως τον Ιούλιο Βερν και τους σημερινούς συγγραφείς φαντασίας. Πάντα κατόρθωνε να εξιτάρει τους ανθρώπους και να τους ταξιδέψει στους πρωτόγνωρους κόσμους της. Από δράκους, ξωτικά, νεράιδες, πριγκίπισσες και μάγους, ως ταξίδια για εξερεύνηση και κατάκτηση των άκρων του σύμπαντος κλπ εκδοχές επιστημονικής, πολιτικής, κοινωνικής φαντασίας. Οι περισσότερες καινούριες ταινίες βασίζονται σε βιβλία σχετικών συγγραφέων και απάνε τα ταμεία όταν κυκλοφορούνε. Μια δημιουργική φαντασία έχει κάμποσες ιδέες να προσφέρει. Ιδίως αν συνοδεύεται από πρότερες τεχνολογικές γνώσεις του συγγραφέα, που βασισμένος σε αυτές κάνει μια προσπάθεια να προβλέψει ένα μέλλον κοντινό ή μακρινό. Αυτό εξαρτάται και από ποιές και πόσες ιδέες που έριξε σε ένα κείμενο του, θα μπορέσουν να γίνουν εφικτές κι εφαρμόσιμες, με την βοήθεια των ειδικευμένων τεχνοκρατών κάθε τομέα και την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη κυβερνήσεων από ανοιχόμυαλους & πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους.


Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε; 

Κάποιους/ες τους έχω δει από κοντά, με ξέρουν και κείνοι/ες, έχουμε μιλήσει και σε κάθε εκδήλωση υπάρχει ευκαιρία για νέες γνωριμίες. Μια κοινή ευχή έχουμε, να είναι τα βιβλία μας ενδιαφέροντα, καλοτάξιδα, να διαγράψουν την δική τους πορεία στο κοινό που τα προτιμά. Δεν υπάρχει συγγραφέας να μη θέλει να έχει θετικό αντίκτυπο το όποιο έργο του, για να συνεχίσει με νεώτερα και πιο ώριμα!

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια; 

ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Με δυο λόγια, είναι ένα post apocalyptic βιβλίο φαντασίας, που δείχνει πως μπορεί να είναι το άμεσο μέλλον των ανθρώπων, αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους και ενεργήσουν σπασμωδικά και βεβιασμένα σε συνθήκες αυξημένης έντασης. Επιπλέον προτείνει τρόπους επιβίωσης και συνέχειας, αν δρώντας απερίσκεπτα πετύχουν τελικά να βιώσουν το πρώτο! Βασικός πρωταγωνιστής είναι ένας πατέρας, που θέλει να έχει αύριο αυτός και η μικρή κόρη του. Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον (μετά από εκτεταμένη πυρηνική καταστροφή) που άλλοι διαμόρφωσαν και αυτός καλείται να επιβιώσει και να ελπίζει πως θα ζήσει. Αφού πρώτα ξεπεράσει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που η νέα πραγματικότητα έχει φέρει. ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Ένα σκοτεινό έργο που θα σας εκπλήξει με το πόσο ανθρώπινο αίμα από τους μόνιμους κατοίκους και τους περιστασιακούς επισκέπτες της χρειάζεται, απαιτεί και πάντα στο τέλος κατορθώνει και παίρνει η πόλη, για να ξεδιψάσει! Τώρα είναι μέρος της ανθολογίας Θρύλοι του Σύμπαντος Χ. Αργότερα ίσως αποτελέσει το πρώτο από σειρά βιβλίων φαντασίας, μυστηρίου, δράσης με αυτόν τον βασικό ήρωα, που θα βελτιώνεται και θα αποκαλύπτει κομμάτια του εαυτού του από έργο σε έργο. Αν τον τιμήσουν οι αναγνώστες και θέλουν να διαβάζουν τις περιπέτειες του. Ψάχνοντας κι αγοράζοντας τα βιβλία του, να έχει κίνητρο ο συγγραφέας που τον δημιούργησε!

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα; 

Για το ξεχωριστό βιβλίο μου “Ξαναζωντανεύοντας τον κόσμο” θα μιλήσω στις 5.00μμ περίπου, στην ενότητα επιστημονική φαντασία. Συμμετέχω και στην ανθολογία Θρύλοι του σύμπαντος Χ και θα πρέπει να κάνω γνωστό το μεγάλο κείμενο μου “Στην κόλαση της πόλης” που καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο βιβλίο, όποτε γίνει η παρουσίαση του, κατα τις 8.30μμ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει. 

Βρείτε τον χρόνο να κάτσετε κάπου αναπαυτικά και να ανοίξετε ένα βιβλίο. Όχι αποκλειστικά από τα δικά μου, που οστόσω συστήνω να τα γνωρίσετε. Θα είστε για λίγη ώρα μόνο εσείς και το βιβλίο σας. Μακριά από οθόνες, κόσμο, φωνές, δυσάρεστες ειδήσεις. Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας, έστω κι αν πιείτε έναν καφέ ή μια μπύρα λιγότερο. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα σας αφήσει μια τέτοια κίνηση!Καλή αντάμωση από κοντά στην εκδήλωση “Όψεις του Φανταστικού”. Μέχρι τότε υπάρχει και το προσωπικό μου website https://ntinostanitis.wixsite.com/ntinostanitis από όπου μπορούμε να είμαστε σε επαφή όπου κι αν βρίσκεστε, να βρείτε ότι χρειάζεστε να ξέρετε για μένα και τα ως τώρα έργα μου, να μαθαίνετε τα νεώτερα μου και να επικοινωνείτε μαζί μου για ότι θέλετε. Εξερευνήστε το, αξίζει...Να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ψάχνετε για στιγμές ευτυχίας, να είστε όλο και καλύτερα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια