Η συγγραφέας Βασιλική Δραγούνη μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι χαρά και ενθουσιασμό για την συμμετοχή μου. Οι Όψεις του Φανταστικού είναι μια όμορφη γιορτή ενός συνεχώς εξελισσόμενου λογοτεχνικού είδους που αγγίζει τη ζωή όλων.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Δεν είναι η πρώτη φορά, έχω ξανασυμμετάσχει. Η διοργάνωση αυτή είναι μια γιορτή του φανταστικού, η οποία δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να γνωρίσουν τους ανθρώπους που έγραψαν τις λέξεις και τους κόσμους που τους ανέτρεψαν από τη δική τους οπτική γωνία σε μια εντελώς νέα.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την εξαιρετική συνεργασία μου με τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές όσον αφορά στα βιβλία μου «Κυρτά Κάτοπτρα», «Η άλλη», «Ρωγμές στο προσωπείο» και «Φαινότυπος», καθώς επίσης στις συμμετοχές μου στις συλλογικές ανθολογίες και στα Larry Niven. Είναι ένας εκδοτικός οίκος που εμπνέει εμπιστοσύνη γιατί σέβεται τον συγγραφέα και δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία τόσο στη μορφή και την ουσία, όσο και στην άμεση επικοινωνία και την διαδικασία της προώθησης ενός βιβλίου.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα λαμπρό λογοτεχνικό είδος με πολλούς φανατικούς αναγνώστες κι αυτό γιατί η οικοδόμηση κόσμου είναι εξαιρετικά σημαντική για την φανταστική μυθοπλασία. Η φαντασία βασίζεται στη χρήση παράξενων και άγνωστων κόσμων. Οι αναγνώστες πρέπει να ονειρεύονται πολιτισμούς, φυλές, θρησκείες, ιστορίες, καιρικές συνθήκες, ρούχα, φαγητό, μουσική… όλες τις διαφορετικές πτυχές που θεωρούν δεδομένες στον δικό τους κόσμο. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντική.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Ναι, γνωρίζω τους περισσότερους και τους εύχομαι να συνεχίσουν να είναι το ίδιο εφευρετικοί και το ίδιο ευαισθητοποιημένοι και να συνεχίσουν να κάνουν αυτόν τον κόσμο αρκετά πιο πλούσιο και βαθύ από όσο πραγματικά είναι.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Ο «Φαινότυπος» είναι μία ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη βιολογική βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σε μια εποχή αδιεξόδου, δημόσιας αποτυχίας και ιδιωτικής απόγνωσης. Το βιβλίο εστιάζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής μας, πραγματεύεται τη θεσμική παρακμή και την πολιτιστική και πνευματική εξάντληση και αγγίζει κάποιες πιο βαθιές πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση του βιβλίου μου «Φαινότυπος» είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο RockWood. Θα διαβάσει αποσπάσματα η Τζωρτζίνα Τσισμαλίδου, Ψυχολόγος-Εικαστικός.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας. Είθε η ανθρώπινη δύναμη της ανθεκτικότητας και οι πολυάριθμες εμπειρίες του παρελθόντος να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε αρκετά ήρεμοι ώστε να υψωθούμε πάνω από την αβεβαιότητα και να επιβιώσουμε από κάθε κρίση. Με τις γιορτές να πλησιάζουν, σας εύχομαι τα καλύτερα με υγεία και ας τα αντιμετωπίσουμε όλα με λαμπερό το πνεύμα…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια