Ακόμα ένα σύγχρονο κλασικό από την Ιρλανδή Claire Keegan έρχεται από το Μεταίχμιο


ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΩΤΑ

της Ιρλανδής Claire Keegan
από τις 27 Απριλίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία
 
Μετά το Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, το κομψοτέχνημα που συγκίνησε το αναγνωστικό κοινό και υμνήθηκε από την κριτική, στις 27 Απριλίου 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά ακόμα ένα βιβλίο της Ιρλανδής Claire Keegan, σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου.

Τα τρία φώτα (Foster) είναι ένα σύγχρονο κλασικό, μια σπαρακτική ιστορία για τα παιδικά χρόνια, την απώλεια και την αγάπη, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2010 και επανεκδόθηκε πέρυσι, ενόψει της κινηματογραφικής μεταφοράς του με τίτλο Το ήσυχο κορίτσι (πρωτότυπος τίτλος: An Cailín Ciúin), η οποία μάλιστα απέσπασε φέτος και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Με την αφορμή αυτή το ενδιαφέρον για το βιβλίο αναζωπυρώθηκε διεθνώς και αναμένεται να μεταφραστεί ή ήδη μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Το μυθιστόρημα της Keegan έχει αποσπάσει στη χώρα της το σημαντικό βραβείο Davy Byrnes, ενώ έχει συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Times και στα καλύτερα της χρονιάς σύμφωνα με το NPR, το Electric Literature, το PBS NewsHour και τη New York Public Library.
 
Βρισκόμαστε στην ιρλανδική επαρχία, στην κάψα του καλοκαιριού. Ένας πατέρας πηγαίνει το μικρό κορίτσι του να ζήσει με κάποιους συγγενείς, στο αγρόκτημά τους· η μικρή δεν γνωρίζει πότε, ή ακόμα και αν, θα την ξαναπάρουν πίσω στο σπίτι της. Στο σπίτι των Κινσέλα βρίσκει στοργή και ζεστασιά, πράγματα που ως τότε δεν είχε νιώσει ποτέ, κι έτσι σιγά σιγά, ζώντας μαζί τους, το κορίτσι ανθίζει. Στο νέο αυτό σπιτικό όμως, όπου όλα είναι τόσο φροντισμένα, υπάρχει κάτι που παραμένει ανείπωτο – κι αυτό το καλοκαίρι σύντομα θα τελειώσει…
 
Το μυθιστόρημα της Keegan είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα λογοτεχνίας
με αφηγητή ένα παιδί. Η φωνή του αντιστέκεται στη δεδομένη ευφυΐα
και ισορροπεί άψογα μεταξύ της αφέλειας και της οξύτατης συναισθηματικής νοημοσύνης…
Όπως σε ένα σπουδαίο, εκτενές μυθιστόρημα του Ishiguro,
η Keegan μας καθιστά κοινωνούς των επιθυμιών των ηρώων της,
κάνοντάς μας να σπαράξουμε μαζί τους όταν οι επιθυμίες τους δεν ικανοποιούνται.
New York Times
 
Μαγευτικό… Μια σπουδή πάνω στον οικογενειακό σπαραγμό και τη γενναιοδωρία.
Washington Post
 
Ένα βιβλίο αψεγάδιαστης ομορφιάς.
Observer
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια