Βιβλιοκριτική: "Ο άνεμος που σαρώνει" της Σέλβα Αλμάδα | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Σέλβα Αλμάδα
ISBN: 978-960-645-427-1
Σελίδες: 152
Ημερομηνία Έκδοσης: 08/03/2023
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Η ιστορία του βιβλίου είναι ολιγοπρόσωπη. Μόλις 4 πρόσωπα πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν, αρκετά ωστόσο για να παρουσιάσουν ένα πραγματικό λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, ευχάριστο στην ανάγνωση και ιδανικό για τον αναγνώστη που επιθυμεί, πέρα από το ψυχαγωγικό του ταξίδι, να ανακαλύψει και μια νέα κουλτούρα, ενός τόπου αρκετά μακρινού από τον δικό του και συγκεκριμένα της Αργεντινής.

Πιο αναλυτικά, η ιστορία κάνει λόγο για έναν ταξιδιώτη πάστορα, ο οποίος οδηγεί τα βήματά του στην Αργεντινή με σκοπό να διδάξει κι εκεί το Ευαγγέλιο. Στο ταξίδι του αυτό τον συνοδεύει η έφηβη κόρη του, η Λένι.  Ένα απρόσμενο γεγονός ωστόσο, μια ξαφνική ζημιά στο αυτοκίνητό του, θα τον αναγκάσει να σταματήσει στη μέση του πουθενά, εκεί όπου μόνο ένας  άνθρωπος θα βρεθεί μπροστά του για να τον βοηθήσει και να τον φιλοξενήσει προσωρινά στο σπίτι του, ένας μόνιμος κάτοικος της ερημιάς, ο ηλικιωμένος μηχανικός Γκρίνγκο Μπάουερ, ο οποίος ζει μαζί με τα σκυλιά του και τον σχεδόν υιοθετημένο γιο του, τον Ταπιόκα.

Η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία μέσα από την ιστορία της να περιγράψει ιδανικά και με εμφανή ποιητική διάθεση (ποιητικός ο λόγος της αδιαμφισβήτητα) το τοπίο που περιστοιχίζει τους κεντρικούς χαρακτήρες της. Η γραφή της, απλή και κατανοητή, εντούτοις με πολλά και βαθιά νοήματα, παρασύρει τον αναγνώστη ακριβώς στο κέντρο του σκηνικού της περιγραφής της, εκεί όπου ο λόγος μέσω της ξεδίπλωσης των διαφορετικών απόψεων και ιδεών των πρωταγωνιστών της αναφορικά με την πίστη και το θείο θέλημα, και της αναδρομής αυτών σε ένα άγνωστο μέχρι τότε, αλλά αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν, προκαλεί σχεδόν αβίαστα όμορφα συναισθήματα και σκέψεις τρυφερές.  

Μια ιστορία που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, ιδανική για όσους επιζητούν μέσω της ανάγνωσης το κάτι περισσότερο πνευματικά και ψυχικά, να γαληνέψουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να αισθανθούν εμβαθύνοντας σ' αυτόν τα πραγματικά όρια της ελευθερίας του.



Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο άνεμος που σαρώνει διαδραματίζεται τις γαλήνιες ώρες λίγο πριν από την καταιγίδα.

Ο αιδεσιμότατος Πίρσον κηρύσσει το Ευαγγέλιο στην ύπαιθρο της Αργεντινής μαζί με τη Λένι, την έφηβη κόρη του, όταν χαλάει το αμάξι του. Αυτή η ενέργεια του Θεού –ή η μοίρα– τους οδηγεί στο σπίτι ενός ηλικιωμένου μηχανικού ονόματι Γκρίνγκο Μπάουερ και ενός νεαρού αγοριού, του Ταπιόκα. Όσο προχωράει η μέρα, η περιέργεια και το μυστήριο μετατρέπονται σε απρόσμενη οικειότητα που αναπτύσσεται ανάμεσα στους τέσσερις: έναν άντρα με βαθιά πίστη στον Θεό, στην ηθική και στο δίκαιο και έναν άντρα με εμπειρίες που έχουν εδραιώσει μια ήπια απάθεια στην ψυχή του· έναν ήσυχο και σοβαρό ιδεαλιστή βοηθό μηχανικού και μια ανήσυχη και σκεπτικίστρια κόρη ιερέα. Η βροχή έρχεται σαν ένας τεράστιος στρατός που περπατάει πάνω στα δέντρα, μουγκρίζοντας κυριευμένη από την ανεξέλεγκτη μαγεία της βίας σ’ αυτό το στατικό road movie, για να ξεπλύνει την ψυχή του τόπου, τα συναισθήματα των ανθρώπων, τους φόβους και τις φιλοδοξίες τους και, εν μέσω αυτής της κοσμικά ενορχηστρωμένης βουής, να τους οδηγήσει στη γαλήνη και στην ελευθερία.

Ο άνεμος που σαρώνει είναι το αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένο ντεμπούτο της Selva Almada, ένα βαθύ και ποιητικό μυθιστόρημα που σηματοδοτεί την άφιξη μίας συγγραφέα με αδιαμφισβήτητο ταλέντο και μοναδική δεξιοσύνη.

Είπαν για το βιβλίο:
«Ο άνεμος που σαρώνει είναι ένα εξαιρετικά φιλοτεχνημένο βιβλίο, που παρέχει μια βαθιά, ποιητική και απτή εμπειρία του τοπίου. Αφηγείται με την κινηματογραφική ακρίβεια ενός στατικού road movie, όπως το Παρίσι-Τέξας. Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα, που σηματοδοτεί την άφιξη ενός συγγραφέα με αδιαμφισβήτητο ταλέντο».
–Σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Πρώτου Βραβείου Βιβλίου του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου, 2019.

«Ο άνεμος που σαρώνει δεν είναι μια άσκηση ύφους, αντιθέτως, είναι ένα ώριμο έργο, με επιδέξιο χειρισμό του προφορικού λόγου, ένα κείμενο μεγάλης ποιητικής δύναμης γραμμένο σχεδόν χωρίς καθόλου λυρισμό, με νηφαλιότητα».
–Isaac Rosa, El País

«Η Σέλβα Αλμάδα είναι μια ξεκάθαρη και πυκνή συγγραφέας. Χρειάζεται μόνο λίγες προτάσεις για να περιγράψει μια ατμόσφαιρα, έναν χαρακτήρα σε μια ανθρώπινη κατάσταση».
–Philippe Lançon, Kirkus Reviews


Βιογραφικό:

Η Σέλβα Αλμάδα (Έντρε Ρίος, 1973), σύγχρονη κλασική συγγραφέας της Αργεντινής, αναμετριέται με συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Φόκνερ κι ο Χουάν Ρούλφο, η Κάρσον Μακ Κάλερς κι η Φλάνερι Ο’Κόνορ. Έγινε διεθνώς γνωστή το 2015, με την τριλογία Ο άνεμος που σαρώνει, Ladrilleros, No es un rio. Το πρώτο της βιβλίο, Ο άνεμος που σαρώνει, σάρωσε όχι μόνο τις πωλήσεις αλλά και τα εγκώμια των κριτικών, μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες, μεταφέρθηκε στο θέατρο, στη μεγάλη οθόνη, έγινε όπερα στο Ρίο ντε λα Πλάτα και το 2019, τιμήθηκε με το First Book Award Festival International of Edinburg. Η συγγραφέας ήταν φιναλίστ για το βραβείο Tigre Juan με το βιβλίο της Ladrilleros, όπως επίσης και των βραβείων Rodolfo Walsh & Vargas Llosa για το Chicas Muertas.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια