Βιβλιοκριτική: "Το μπλε ζαφείρι" της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Ημ/νία έκδοσης: 4 Μαΐου 2023
Θεματική Κατηγορία Κοινωνικό, Περιπέτεια
Είδος Μυθιστόρημα
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 496
ISBN: 978-618-01-4797-1


Η καταξιωμένη και έμπειρη συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο της βιβλίο, το οποίο κι αυτή τη φορά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αναγνώστη, αφού αποτελεί και δικαιολογημένα ένα άξιο κι αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεγάλου της συγγραφικού ταλέντου. Πρόκειται για μυθιστόρημα κι αυτή τη φορά, κοινωνικού περιεχομένου, που φέρει τον τίτλο «Το μπλε ζαφείρι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Κεντρικός πυρήνας της ιστορίας που αφηγείται η συγγραφέας είναι η γυναικεία δύναμη και το πώς αυτή καταφέρνει να αντιμετωπίσει ή και να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια συναντά μπροστά της, μικρά ή μεγάλα, με τη βοήθεια του θάρρους και της αποφασιστικότητας.

Πώς όμως αυτά τα εμπόδια δημιουργούνται και τι είναι αυτό που τα προκαλεί; Μα φυσικά το ίδιο το χέρι του ανθρώπου, που έρχεται να αγγίξει ένα άλλο χέρι και να το επηρεάσει βαθιά. Είναι οι λεγόμενες ανθρώπινες σχέσεις, οι οικογενειακές, οι φιλικές, οι ερωτικές κτλ, αυτές δηλαδή που είτε έμμεσα είτε άμεσα συμβάλουν ήδη από πολύ νωρίς στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου και στην περεταίρω εξέλιξή του. Κι ενώ μεν είναι απαραίτητες και επιβάλλονται σε μία οργανωμένη κοινωνία, είναι όμως και αυτές που τις περισσότερες φορές, αν ξεφύγουν των επιτρεπτών ορίων και του μέτρου, τον οδηγούν στο χείλος του γκρεμού, προστάζοντάς του με διάφορους τρόπους το τραγικό και άδοξο τέλος του.

Κι εφόσον ο τίτλος του βιβλίου αλλά και το εξώφυλλό του χρωματίζεται με το πιο όμορφο κι ελκυστικό μπλε του ουρανού και της θάλασσας, δε θα μπορούσε κι η ιστορία μας να μη μας μεταφέρει στο ελληνικό μπλε του Αιγαίου, αυτό που έχει τη δύναμη να απομακρύνει τις σκοτεινές πλευρές της σκέψης, αντικαθιστώντας τες με διάχυτο φως, το φως που αναπόφευκτα φωτίζει και την ίδια την ψυχή του ανθρώπου κάνοντάς την να λάμπει.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που και στη συγκεκριμένη ιστορία πρωταγωνιστούν, μιας κι είναι αυτές που επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές των κεντρικών ηρώων της και καθορίζουν την πορεία τους στο πέρασμα του χρόνου. Αναπόφευκτα φέρνουν στην επιφάνεια του προβληματισμού πολλά και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που δυστυχώς συναντά κανείς και στην πραγματική ζωή. Ενδοοικογενειακή βία, υποταγή, ταπείνωση κι εκφοβισμός, κατάθλιψη και κοινωνικός ρατσισμός, απόρριψη, διαφορετικότητα κι αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, σύνδρομο Άσπεργκερ, αγάπη δίχως όρους κι ανταλλάγματα, πρώτος έρωτας είναι μερικά από αυτά για τα οποία μιλά η συγγραφέας με ύφος που καθηλώνει τον αναγνώστη και τον κρατά σε μια διαρκή εγρήγορση.

Τη ρεαλιστική απεικόνιση μιας γνώριμης πραγματικότητας καταφέρνει η συγγραφέας μέσα από τη μεστή πένα της σε μια ιστορία που ρέει γρήγορα, σχεδόν κινηματογραφικά, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, και χωρίς να τον αποπροσανατολίζει από την κεντρική υπόθεση με την οποία καταπιάνεται η δημιουργός της. Απόλυτα σκιαγραφημένοι οι χαρακτήρες του έργου, φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα που σαφέστατα προβληματίζουν, ευαισθητοποιούν και φυσικά εξαγριώνουν τον αναγνώστη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Τα μηνύματα δε της ιστορίας αρκετά. Το βασικότερο όλων: Η βία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Ακόμα και στις δυσκολότερες καταστάσεις ο κακοποιημένος άνθρωπος οφείλει για το καλό του εαυτού του να βρίσκει τη δύναμη να πολεμά κόντρα στη μοίρα του, αυτή που του όρισαν οι άλλοι για κείνον με σκοπό την κατάκτηση του δικαιώματός του για μια φυσιολογική και χωρίς κανέναν φόβο κινδύνου ζωή.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο θάνατος του Μάρκου ήταν άραγε τραγικό δυστύχημα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση;
Ο Άλκης είναι σίγουρος πως η Μελάνθη κάτι του κρύβει. Κι ως αστυνομικός είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια.
Εκείνη ξέρει πως δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Αν του αποκαλύψει πως δε σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί του το ανείπωτο μυστικό της. Και τότε η ζωή της θα γίνει χίλια κομμάτια.
Μπερδεμένη, φοβισμένη και μόνη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον ιστό που υφαίνεται γύρω της. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή της.
Ένα μπλε ζαφείρι, ένας σκορπιός, ένα γεράκι-κυνηγός κι η Λήμνος, ένα νησί πλημμυρισμένο μυστήριο, μπλέκονται με τους ήρωες, με το αγγελικό και συνάμα διαβολικό πρόσωπό τους, με τα ανείπωτα μυστικά τους, με τρεις δολοφονίες.
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν πιεστεί πολύ; Τα πάντα.


Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των φερώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 15 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 150 παιδικά βιβλία. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας», για το μυθιστόρημά της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, το οποίο μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Όλα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια