Η «Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα για 2η χρονιά στο Θέατρο 104

 


ΘΕΑΤΡΟ 104


Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

ΧΟΣΕ ΤΡΙΑΝΑ


ΑΠΟΤΗΝ ΟΜΑΔΑ α-silen[θ]io

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΤΣΑΜΕΝΗ


ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από Σάββατο 11 Νοεμβρίου


Μετά την πολύ θερμή υποδοχή του κοινού, η «Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα ξανάρχεται για 2η χρονιάκαι για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο 104από την ομάδα α-silen[θ]io σεμετάφραση Γιάννη Θηβαίου και σκηνοθεσία ΔανάηςΚατσαμένη.


Κούβα. Δεκαετία του ‘50. Λίγοπροτού ξεσπάσει η Κουβανική επανάσταση. Μια οικογένεια. Μικρογραφία τηςκοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε σήψη. Οι τρεις ήρωες του Χοσέ Τριάνα μέσα απόένα άγριο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων, ρισκάρουν, οργανώνουν, δοκιμάζουν τιςαντοχές και τα όρια τους με σκοπό τη σύγκρουση και το γκρέμισμα τουαναχρονιστικού κατεστημένου. Είναι σωστή η επιλογή τους; Έχουν το δικαίωμα ναπροβούν σε μια τέτοια πράξη; Τη στιγμή που το «παλιό» -μάταια- προσπαθεί ναεπιβάλλει με κάθε τρόπο «όλα να παραμείνουν ακίνητα» έχουν ήδη αρχίσει νακυοφορούνται οι νέες ιδέες. Οι ιδέες της ανατροπής.


Η «Νύχτα των Δολοφόνων» γράφτηκετο 1964, από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Τριάνα, πέντε χρόνια μετά τη νίκη τηςκουβανικής επανάστασης. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1965 ,μεταφράστηκε και παίχτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκεστην Καμαγουέη της Κούβας το 1931. Από το 1950 ταξιδεύει στην Ευρώπη. ΤονΙανουάριο του 1959 ο Τριάνα επιστρέφει στην εξεγερμένη Κούβα για να υποστηρίξειτην επανάσταση και το 1965 βραβεύεται με το «Premio Casa de las Américas de Teatro» για το έργο «Η Νύχτα τωνδολοφόνων», έργο που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση.


Το έργο του Χοσέ Τριάνα είναι μιααλληγορία της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα λίγο πριν την εκπνοή τηςδεκαετίας του ’50. Με το κάλεσμα για επανάσταση να αντηχεί στην ανάγκη τωνηρώων- του Λάλο, της Κούκα και της Μπέμπα - να ξεπεράσουν τον φόβο τους και ναανατρέψουν το καθεστώς. Η ατμόσφαιρα καταπίεσης τους παγιδεύει σε έναν κόσμοασφυκτικό, αδιέξοδο, ξένο και κλειστό. Τρία αδέρφια που επαναλαμβάνουν συνέχειαένα αιματηρό συμβολικό παιχνίδι. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναρχίσει, από ποιονκι από ποια μεριά. Ποιος θα έχει το θάρρος να το φτάσει μέχρι το τέλος;


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Κείμενο: Χοσέ Τριάνα

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη

Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος

ΣχεδιασμόςΦωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης

Επιμέλεια Κίνησης: Άννα Λιανοπούλου

Φωτογραφίες promo:Λοΐζος Καμπούρης, Άκης Βαλεργάκης

Φωτογραφίεςπαράστασης: Κατερίνα Αρβανίτη, Άρης Μεσσήνης

Graphic design: Αριάδνη Μιχαηλάρη


Ερμηνεία

Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα, Αριάδνη Μιχαηλάρη


Πληροφορίες Παράστασης  


Ημέρες& ώρες παραστάσεων


Σάββατο 21:00και Κυριακή 20:00


Τιμές εισιτηρίων


Γενική Είσοδος:15€

Μειωμένο(φοιτητών- ανέργων): 12€

early booking:10€

Προπώληση: https://www.more.com/theater/i-nyxta-ton-dolofonon/


Διάρκειαπαράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 trailer:https://youtu.be/rgNpVJYItu4


Θέατρο104

Ευμολπιδών 41,Γκάζι
(Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)


Τηλέφωναεπικοινωνίας: 210 3455020 & 695126982 | Facebook | www.104.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια