Θεοδώρα Φιλιππίδου: Το είναι της Τέχνης, Η προσπάθεια ορισμού της τέχνης στο φιλοσοφικό έργο του Arthur C. DantoΣυγγραφέας: Θεοδώρα Φιλιππίδου
Σελίδες: 140
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
ISBN: 978-618-5298-67-8


Τι είναι τέχνη; Τι διακρίνει ένα καλλιτέχνημα από ένα απλό αντικείμενο; Μπορεί άραγε να υπάρξει ένας πλήρης ορισμός της τέχνης;

Ο μεγάλος αισθητικός φιλόσοφος Arthur Danto (1924 – 2013), ορμώμενος από το καλλιτέχνημα του πρωτοπόρου Andy Warhol, Brillo Box, αφιερώνεται σε μια πολυετή προσπάθεια ορισμού της τέχνης και καταλήγει σε έναν άκρως ενδιαφέροντα και για μερικούς αμφιλεγόμενο ορισμό. Για τον Arthur Danto η τέχνη έφτασε πια στο τέλος της! Γι’ αυτό και μπορεί πλέον να οριστεί.

Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει αυτή την πολυετή προσπάθεια του φιλοσόφου να ορίσει την τέχνη, αναλύοντας τα σημαντικότερα συγγράμματά του, εκκινώντας από το ρηξικέλευθο “Artworld” και καταλήγοντας στο τελευταίο του έργο What art is, στο οποίο και παρουσιάζει τον τελευταίο και πιο ολοκληρωμένο ορισμό περί τέχνης.

Με τον οξυδερκή σχολιασμό του, το βιβλίο αυτό κρίνεται ως must read σε όποιον ενδιαφέρεται για τη φύση και το νόημα στην τέχνη.Η Θεοδώρα Α. Φιλιππίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία της Κύπρου. Το 2006 αποφοίτησε από το τμήμα της Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη Συστηματική Φιλοσοφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Από το 2009 και εντεύθεν, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Σημαντική στιγμή ήταν η συμμετοχή της στην Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή στο Λονδίνο του Η.Β., όπου εργάστηκε με αλλόγλωσσα παιδιά και βίωσε σε βάθος την αγάπη του απόδημου Ελληνισμού για την ελληνική γλώσσα και τις ρίζες του. Τώρα εργάζεται ως φιλόλογος σε ιδιωτικό σχολείο της Λευκωσίας και επόμενος μεγάλος της στόχος είναι μία διδακτορική μελέτη στον τομέα της Αισθητικής Φιλοσοφίας και πιο συγκεκριμένα στο πρόβλημα περί ορισμού της τέχνης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια