Η μεγάλη γιορτή για τα 30 χρόνια των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Η μεγάλη γιορτή των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για την επέτειο των 30 χρόνων εκδοτικής παρουσίας
στο Μουσείο Μπενάκη

Με μια λαμπρή βραδιά στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ γιόρτασαν την επέτειο 30 χρόνων λειτουργίας τους μαζί με συγγραφείς, βιβλιοπώλες, φίλους και συνεργάτες από τον χώρο του βιβλίου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου 2024, παρά το τσουχτερό κρύο που επεφύλασσε ο καιρός.

Μια ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση που υπήρξε η αφορμή για να ξαναβρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα που μας πρόσφεραν, παράλληλα με την ευκαιρία για μια συγκινητική ανασκόπηση στο παρελθόν, μια κλεφτή ματιά σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Η Λιάνα Μαστάθη έδινε στα decks τον μουσικό τόνο και τον ρυθμό της γιορτής, παρασύροντας τους καλεσμένους μας σε χορό μέχρι αργά, ενώ προηγουμένως στον κατάμεστο χώρο του Μουσείου, τον λόγο έλαβαν οι εκδότες Νώντας, Βάσω και Ελένη Παπαγεωργίου.


Με εμφανή συγκίνηση και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή, ο Νώντας Παπαγεωργίου μοιράστηκε μαζί μας τις πρώτες μέρες του εκδοτικού εγχειρήματος, που ονομάστηκε χωρίς δεύτερη σκέψη Μεταίχμιο μιας και ο ίδιος και η σύζυγός του Βάσω Παπαγεωργίου βρίσκονταν σε μια αντίστοιχη περίοδο της ζωής τους. Χωρίς business plan όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με κινητήριο δύναμη την αγάπη του για το βιβλίο και με έμφαση στο εκπαιδευτικό βιβλίο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ εξελίχθηκαν στον πολυσυλλεκτικό εκδοτικό οίκο που γνωρίζουμε σήμερα, με τον εκδότη να πραγματοποιεί ειδική μνεία στο έμψυχο δυναμικό και τους συνοδοιπόρους του: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφους, τυπογράφους, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφους και συνεργάτες, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και τον βηματισμό των εκδόσεων για τριάντα συναπτά έτη.


Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Βάσω Παπαγεωργίου, η οποία από το 2000 άφησε πίσω της την επιτυχημένη καριέρα της στον χώρο της εκπαίδευσης, διευρύνοντας τους ορίζοντες των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και στον χώρο του παιδικού βιβλίου, που διευθύνει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Η εκδότρια και ψυχή του παιδικού εκδοτικού τμήματος αναφέρθηκε στην επιλογή παιδικών τίτλων, με την εμπορική επιτυχία να μην αποτελεί αυτοσκοπό, εστιάζοντας στην ποιότητα και την αισθητική των βιβλίων, στην αναγνωστική απόλαυση που αντλεί και η ίδια ως αναγνώστριά τους, καθώς και στη δημιουργική επαφή που έχει καθημερινά με συγγραφείς, εικονογράφους και συνεργάτες.


Η Ελένη Παπαγεωργίου, η οποία από το 2011 δραστηριοποιείται ενεργά στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια, που ταυτίζονται εν πολλοίς με βιβλία και συγγραφείς, στη σύγκρουση συναισθημάτων όταν έπρεπε να διαβάσει ως μαθήτρια τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που εξέδιδαν οι γονείς της, ανακαλώντας παράλληλα στη μνήμη της την αμηχανία που ένιωθε όταν έπρεπε να εξηγήσει στους συμμαθητές της τι σημαίνει εκδοτικός οίκος και το όνομα αυτού «Μεταίχμιο».


Ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την εγκάρδια συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή μας αλλά και όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν. Γνωρίζουμε καλά ότι ήταν νοερά μαζί μας.
Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας που εμπιστεύονται εδώ και τριάντα χρόνια τις επιλογές μας. Οι καλύτερες σελίδες μένουν να γραφτούν στο μέλλον.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια