Η κοπή της Βασιλόπιτας στο Βάρσο της Κηφισιάς από τα Μέλη του Συλλόγου "Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη"

 




« Με επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος η κοπή της Βασιλόπιτας στο Βάρσο της Κηφισιάς από τα Μέλη του Συλλόγου οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

-Στον Ίσκιο της Ακρόπολης γεννήθηκα

Πλακιώτης.-

~Γ.Δροσίνης~

 

Η εκδήλωση άρχισε με τον οικονομικό απολογισμό από τον κ. Μιχάλη Δούτσο. Στη συνέχεια, ο κ. Αναστάσιος Στέφος παρουσίασε τον 17ο τόμο των Χρονικών 2023-24 ο οποίος αποτελείται από 480 καλαίσθητες σελίδες και κοσμούνται από φωτογραφίες του κ. Βασίλη Πάστρα. Ο τόμος αυτός περιέχει συνεντεύξεις, ανακοινώσεις σε εφημερίδες ελληνικές και ξενόγλωσσες από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Νίκος Μαρκάτος, η Έλλη Δρούλια, Ιωάννα Λαζάρου κα. Ενώ μέσα στα Χρονικά παρακολουθούμε και το έργο της Θέκλη Καμπάνη η οποία ζωγραφίζει για να θεραπεύει! Στη συνέχεια η Ελένη Ντάκουλα απηύθυνε τις ευχαριστίες σε εκείνους που πρόσφεραν την ηθική υποστήριξη για την έκδοση των Χρονικών. Αναφορά, επίσης, έγινε κατά την εκδήλωση στις τελευταίες δράσεις του Μουσείου, στην επίσκεψη του Α’ Δημοτικού Σχολείου για τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και στις εκδηλώσεις του Κατηχητικού της Εκκλησίας «Αγίου Γεωργίου».

Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στις επανεκδόσεις των βιβλίων του Δροσίνη σε τρεις γλώσσες ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Ο κ. Λάμπρος Κωστάκης μίλησε ως πολιτικός μηχανικός για τη συντήρηση του Πύργου των Γουβών όπου πραγματοποιήθηκαν δύο ταξίδια . Ο τέως δήμαρχος της Κηφισιάς κ.  Γιώργο Θωμάκος και ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Νίκο Μαρκάτος έδωσαν το παρόν σ’ αυτήν την αξιόλογη εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας ως ένθερμοι φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου! Μάλιστα ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι το Μουσείο Γ. Δροσίνη είναι το ωραιότερο κόσμημα για την πόλη. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι τα νέα αποκτήματα του Μουσείου είναι 8.190 και σ’ αυτά περιλαμβάνονται περιοδικά και βιβλία. 

Ο κ. Βασίλης Πάστρας έκανε έναν μικρό απολογισμό των  74 βιβλίων, 40 τετραδίων και 137 βιβλία που στέλνουν εκτός Ελλάδος. Ο Λάμπρος Κωστάκης επίσης μας μίλησε για τη νέα συνεργασία του Μουσείου με το Λουρίδειο Ίδρυμα. Λόγος έγινε για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τη ζωή και το έργο του Γ. Δροσίνη για τους μαθητές μέσω της Π.Ε.Φ. Η κα. Μαρίνα Ζακυνθινάκη μίλησε για τις προγραμματισμένες φωτεινές πολιτιστικές διαδρομές, στο Κυκλαδικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Μουσείο Γουλανδρή και στη Χαλκίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε διάφορες εκθέσεις , όπου τα μέλη του συλλόγου θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν όμορφα αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει πρόταση του σχολείου της Νίκαιας της Γαλλίας ώστε να προβληθεί και στο εξωτερικό το έργο του Δροσίνη και ότι είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά έναν απόγονο του Γ. Δροσίνη τον Κώστα Δροσίνη! Η κα. Βράχου η νέα αντιδήμαρχος ήταν κι αυτή παρούσα και απηύθυνε τον χαιρετισμό της.


Ωστόσο η εξαίρετη παραμυθογράφος του Συλλόγου κα. Ε. Πανούση μοιράστηκε την είδηση της νέας δραματοποίησης του παραμυθιού της «Ο Δροσίνης σαν παραμύθι» από θεατρική ομάδα και η κα. Βολονίδου μίλησε για την υποστήριξη του Συλλόγου στο βιβλίο της τα Ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Τέλος, την κοπή της βασιλόπιτας του Μουσείου Γ. Δροσίνη συνόδευσαν πλούσια εδέσματα καθώς και 30 δώρα που αντιστοιχούσαν στα 30 φλουριά που βρήκαν στα κομμάτια τους οι τυχεροί της χρονιάς. Η όμορφη εκδήλωση έληξε με ζωντανή μουσική- κιθάρα  κι ένα ποτήρι κρασί στο χέρι ενώ όλοι τραγουδούσαμε την «Κάλαντα Πρωτοχρονιάς» καθώς και την «Ανθισμένη Αμυγδαλιά»!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια