Παναγιώτης Βεργούλης: Γεωξύστης


Παναγιώτης Βεργούλης, Γεωξύστης

ISBN: 978-618-5769-34-5
κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
σελίδες 124
διαστάσεις 20,5 Χ 14 εκατοστά

«Ένα σύννεφο σκόνης σηκώθηκε όταν ο γερανός εναπόθεσε την ασβεστολιθική πέτρα μισό βήμα πιο πέρα. Όλοι κρατήσαν την ανάσα τους μέχρι να διαλυθεί το κουρνιαχτό.»

«…αυτή η κατασκευή ίσως να λύνει μια για πάντα το προαιώνιο ερώτημα της δημιουργίας. Ένα ερώτημα που έχει οδηγήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια στη δημιουργία δεκάδων θρησκειών και σε βίαιους πολέμους για την επικράτηση της ισχυρότερης.»

Ο γεωξύστης είναι μια γεωλογική αναζήτηση στη χώρα της φωτιάς και του πάγου. Μια ρομαντική περιπλάνηση στα ατέλειωτα μεταμεσονύκτια ηλιοβασιλέματα του αρκτικού καλοκαιριού. Ένα μυστηριακό ταξίδι αυτογνωσίας της ανθρωπότητας.   


Ο Παναγιώτης Βεργούλης γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι, όπου έζησε μέχρι το 1999. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητικών του χρόνων το πέρασε στη Ναύπακτο, ενώ το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα για τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απέκτησε το πτυχίο του μεταλλειολόγου μηχανικού από το Ε.Μ.Π. με άριστα (2011) και βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ως ο καλύτερος απόφοιτος των μεταλλευτικών σχολών της χώρας. Το 2013 ειδικεύτηκε στο Περιβάλλον ολοκληρώνοντας με άριστα τις σπουδές του στο αντίστοιχο διεπιστημονικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΜΠ. Στη συνέχεια εργάστηκε για ενάμιση χρόνο στη Δ.Ε.Η. ως γεωτεχνικός μελετητής και ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, τόσο στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης όσο και στην Αθήνα. Το 2018 μετακόμισε στον Βόλο για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το πτυχίο του με άριστα και βραβεύτηκε ως ο πρώτος απόφοιτος της σχολής του. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών του τιμήθηκε με 15 βραβεία και υποτροφίες. Το 2021 εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου για σχεδόν ένα έτος, ενώ από το 2022 είναι μηχανικός του ΔΕΔΔΗΕ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ως εισηγητής σε θέματα περιβάλλοντος και γεωεπιστημών, αρθρογραφώντας παράλληλα για τα έντυπα μηνιαία περιοδικά «Περισκόπιο της Επιστήμης», «ΚΤΙΡΙΟ» και «News of minerals», καθώς και την «Huffington Post». Το 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, Γεωκίνδυνοι και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια