Έκθεση «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

 

Κονσταντίν ΒιάλοφΝεκρή Φύση1918, κάρβουνο, ακουαρέλα και γκουάς σε χαρτί28,3Χ27,1εκ., ©MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Έκθεση «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας»

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

30 Μαΐου 10 Νοεμβρίου 2024 

Ιβάν ΚλιούνΧωρίς τίτλο, δεκαετία 1910, κάρβουνο και ακουαρέλα σε χαρτί16Χ9,5 εκ., ©MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η αξία του σχεδίου ως καλλιτεχνική διαδικασία, ως προετοιμασία για μια νέα γλυπτική, μια νέα καθημερινότητα, μια νέα πόλη και εν τέλει το ίδιο το μέλλον «βγαίνουν» στο προσκήνιο στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, φιλοξενεί έργα-σχέδια που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, με ουτοπικά έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων ακόμη και βιβλίων στο πλαίσιο της εικονογράφησης.

Η απελευθέρωση της φόρμας και η σύνθεση των τεχνών καθώς και η συνεργασία με τις επιστήμες αποτέλεσαν την αρχή για μια εξελικτική καλλιτεχνική διαδικασία που χαρακτηρίζει το αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη προετοιμάζει τον δρόμο για την αλλαγή, ο κόσμος μετασχηματίζεται. Η δοκιμή και ο πειραματισμός στο χαρτί, γίνονται πιο σημαντικά από ένα ολοκληρωμένο πίνακα καθώς μέσα από τον ερευνητικό τους χαρακτήρα αποκτούν τις ιδιότητες θεωρητικού και φιλοσοφικού στοχασμού για την εν εξελίξει ουτοπία.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου τέχνης έδωσε συχνά στις προμελέτες τον χαρακτήρα αυτόνομων εικαστικών έργων. Πρόκειται για μια πρώιμη εννοιολογική προσέγγιση του έργου τέχνης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εμμονή στην εξάντληση του θέματος μέσα από σχέδια που αποτελούν έναν θεματικό κύκλο. Έτσι, το έργο τέχνης διαμορφώνεται στο μυαλό του θεατή και για τον λόγο αυτό δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία τόσο της παραγωγής όσο και της πρόσληψης, παρά στο τελικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού

Συνεργασία: Liubov Pchelkina

 

Ημερίδα

Με αφορμή και στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «AI X Thessaloniki | How will generative AI shape creative industries moving
forward?»
στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research, τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024, στις 16:00, με κεντρικό ομιλητή τον Prof. Neil Leach. 

Ο Neil Leach είναι αρχιτέκτονας και καθηγητής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διευθύνει το Πρόγραμμα Διδακτορικού Σχεδιασμού στο Florida International University και δίδαξε επίσης στην Architectural Association, Harvard GSD, Columbia GSAPP, Cornell, IaaC και SCI-Arc. Είναι επίσης ο συνιδρυτής της DigitalFUTURES, μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας που λειτουργεί σε 10 γλώσσες.

 

Συμμετέχουν οι ομλητές/ομιλήτριες (με αλφαβητική σειρά): Δρ. Κατερίνα Αντωνοπούλου, Υπ. Διδ. Σμαρώ Κατσάγγελου, Δρ. Σεραφείμ Μουστακίδης, Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Prof. Emmanouil Vermisso.

 

Ώρα προέλευσης: 16:00

Ώρα έναρξης: αυστηρά 16:30

Εισιτήρια αποκλειστικά από τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://cometogether.live/event/1060

Περιορισμένος αριθμός θέσεων διαθέσιμος.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Με το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει Q&A με τους ομιλητές.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2310589155.

Υποστηρικτής: Upgraded Building

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια