Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "7 Άστρα – Το ημερολόγιο" του Ηλία Παυλιδάκη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


7 ΑΣΤΡΑ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - 9789601434506 - ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Α. Α ...
Συγγραφέας: Ηλίας Παυλιδάκης

Έτος έκδοσης: 2019
Σελ.: 160



Ο νεαρός Νίκος διαβάζει το ημερολόγιο που του άφησε ο παππούς του όταν πέθανε. Ο Νίκος έκανε πολύ παρέα στον παππού του τότε που ζούσε  στο χωριό. Ο παππούς του  ήταν ένα μεγάλο σχολείο σοφίας. Ήταν πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Κάθε του λέξη ήταν μετρημένη και του δημιουργούσε ένα ιδιαίτερα συναίσθημα. Δεν του μιλούσε απλώς. Ήταν σαν να  τοποθετούσε μέσα στο μυαλό του ένα usb και να του περνούσε τις πληροφορίες που ήθελε. Τις περνούσε με μια απίστευτη αμεσότητα.  Αισθανόταν ότι μετά τις συζητήσεις τους κάτι είχε αλλάξει βαθιά μέσα του και του είχε δώσει τη δύναμη να ξεπεράσει τους φόβους του. Όταν του μιλούσε ο παππούς ένιωθε σαν να τον περιέκλειε ένα φως. Δε μπορούσε να εξηγήσει τι ήταν αυτό το φως, αλλά είχε μεγάλη δύναμη. Του έδειχνε τα απλά πράγματα της ζωής και του δημιουργούσε τέτοια βιώματα, ώστε να μην ξεχάσει ποτέ. Του δίδαξε τις αρχές του.
 Δεν είναι ο ίδιος ο Νίκος τώρα που γύρισε στο σπίτι του. Έμαθε διάφορους τρόπους για να γίνει καλύτερος άνθρωπος.  Γι αυτό ανακοινώνει στους γονείς του ότι θα αλλάξει ζωή.
Θυμάται  κάποιες συμβουλές του παππού του : Γίνε παρατηρητής και η ζωή θα σου διδάξει τα πάντα. Έτσι θα πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Εμείς δημιουργούμε τα όνειρά μας. Για μια καλύτερη ζωή. Για έναν καλύτερο κόσμο.  Ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να βρει τι αγαπά. Για να βρεις πρέπει να χάσεις .Πρόσεχε τη δύναμη των λέξεων. Τα πάντα έχουν ένα κόστος. Επέλεξε ποιον θα υπηρετείς. Πρέπει να ασχοληθείς με την επισκόπηση του εαυτού σου.  Με συνεχή παρατήρηση και παρακολούθηση των σκέψεών σου θα αποκτήσεις πείρα. Πρέπει να ελέγχεις και να ζυγίζεις την κάθε σκέψη σου πριν της δώσει τη μορφή του προφορικού λόγου. Οι λέξεις εμπεριέχουν δύναμη. Με τη συνεργασία της ψυχής και των σκέψεών σου, ό,τι πιστέψεις και αν συγκεντρωθείς σε αυτό, μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. Τα απλά πράγματα αλλάζουν τον άνθρωπο.  Ό,τι σε φοβίζει, να το κοιτάς κατάματα.   
Του δίδαξε επτά τρόπους για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Τους ονόμασε   «7 άστρα» : να προσέχει την υγεία του, να έχει πίστη, να κάνει πράγματα που αγαπά, να επιμένει, να είναι έντιμος, να προσφέρει και τέλος να διασκεδάζει. Υγεία, πίστη, αγάπη, επιμονή, εντιμότητα, προσφορά. Απίστευτες πνευματικές δυνάμεις! Με αυτές μπορεί να επιτύχει στους στόχους του, αλλά και σαν άνθρωπος. Όλα αυτά θα τον κάνουν επιτυχημένο και σπουδαίο, αλλά όχι ευτυχισμένο. Είναι περίεργο πράγμα η πραγματική ευτυχία!
Ο Νίκος έγινε αρκετά σοφός τώρα και αποφασίζει να πάει στην Ινδία, για να ενδυναμώσει την πίστη του και να γίνει κυρίαρχος του πνεύματός του. Εκεί θα βρει δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ζωής, την αγάπη και τον θάνατο.
 Όταν ο άνθρωπος δεν φοβάται μήπως χάσει τη ζωή του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.  Δεν πρέπει να νιώθεις φόβο για τον θάνατο, αλλά να νιώθεις φόβο για τον χρόνο, μήπως δε σου φτάνει για να πραγματοποιήσεις ό,τι ονειρεύεσαι. Έτσι είναι η ζωή. Όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει και το ταξίδι φτάσει στο τέλος του και γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω, θα αντιληφθείς ότι από  όπου πέρασες, δημιούργησες όμορφα πράγματα. Αυτό είναι το συναίσθημα που πρέπει να αναζητάμε.
 Οι περισσότεροι άνθρωποι ζητάνε χρήμα, δόξα, αγάπη, αθανασία. Το καλύτερο που πρέπει να επιθυμούμε, είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Ο Ηλίας Παυλιδάκης χειρίζεται τον χρωστήρα της γλώσσας με ακρίβεια και ευαισθησία, στήνοντας πάνω στον καμβά της σελίδας εικόνες σπάνιας δύναμης και φαντασίας.
Οι γραμμένες σελίδες του Ηλία Παυλιδάκη συνοδεύουν τον αναγνώστη και αφότου κλείσει το βιβλίο σαν υπνωτική μουσική , σαν προσευχή σε μια λιτανεία, όπου περιφέρεται το εικόνισμα του καλύτερου ανθρώπου.
Ένα πολυφωνικό τραγούδι για τη ζωή, την αγάπη, την πίστη, την υπομονή, την ευτυχία, την εντιμότητα, την προσφορά, την ανθρωπιά, το φόβο του θανάτου και τη δημιουργία όμορφων πραγμάτων.
O Ηλίας Παυλιδάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1983 και ζει στο Κάτω Βαρσαμόνερο του νομού Ρεθύμνου. Δε γνωρίζει καλή γραμματική και ορθογραφία λόγω της δυσλεξίας του.  Έχει εργαστεί ως αυτοκινητιστής, ναυαγοσώστης, πωλητής κοσμημάτων, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένα από αυτά τα επαγγέλματα, γιατί όλα τα έκανε με αγάπη και το καθένα τού δίδαξε κάτι διαφορετικό.
Άλλα  βιβλία του  είναι:  «7 Άστρα – Ο Μαθητής» και « 7 Άστρα-Η ιστορία μου».