Νίκος Βαρδάκας: "Η ανάγνωση ενός βιβλίου ασκεί από μόνη της γοητεία"


Είναι πολυγραφότατος και πάντα έχει κάτι νέο να μας παρουσιάσει, είτε αυτό είναι ποίηση είτε πεζογραφία. Με αφορμή το νέο του βιβλίο, συνομιλήσαμε μαζί του και μάθαμε περισσότερα, ενδιαφέροντα πράγματα για το λογοτεχνικό του προφίλ, αλλά και για την πορεία του στο χώρο των γραμμάτων. Αναφερόμαστε στο συγγραφέα και ποιητή Νίκο Βαρδάκα, που σήμερα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενήσουμε στις Τέχνες.

                                                                    Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Νίκος Βαρδάκας γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μένει.
Το 2013 εκδόθηκε το έργο “Πλατεία Συντάγματος” από τις εκδόσεις Ρώμη. Σε μορφή free ebook κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση το έργο του “Μέχρι την Λύτρωση” το 2015. Από τις εκδόσεις Διάνυσμα κυκλοφόρησαν το 2016 τα έργα του “Σαν νύχτες μοιάζουνε οι ελπίδες” και η “Νοσταλγία” σε μορφή free ebook.
Από το 2016 στο blog του φιλοξενούνται τέσσερις συλλογές του, τα “Αταίριαστα”, τα “Πρώιμα (1992-2005)”, τα “Κείμενα” και “2005-2015”. Το 2017 φιλοξενήθηκαν οι νέες του δουλειές με τίτλο “Συναισθήματα”, “Ιστορίες της πόλης” και “Παρελθόν”.
Το 2018 δημοσιεύτηκε στο blog του μια νέα συλλογή κειμένων με τίτλο “Σκέψεις” και η ποιητική του συλλογή “Δυστοπία”. Στις 20 Αυγούστου 2018 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Ρώμη το νέο του βιβλίο με τίτλο “23”. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε στα τέλη του ίδιου χρόνου το έργο του “Φωτόστιχα”.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο “Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές” από τις εκδόσεις Grotesque-Όμιλος Ελκυστής.
Μόλις κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Ρώμη –με συμμετοχή ποιήματός του που επιλέχτηκε από ομάδα εργασίας– το συλλογικό έργο “H Θεσσαλονίκη των ποιητών”.


κ. Βαρδάκα, από που αντλείτε την έμπνευσή σας για τη δημιουργία των ιστοριών σας;

Καταρχήν  θέλω  να  σε  ευχαριστήσω, για  την  ευκαιρία  που  μου  δίνεις  να εκφραστώ μέσω  της  συνέντευξης. Η  δημιουργία  των  ιστοριών  μου, είναι συνδυασμός  πραγματικότητας  και  μυθοπλασίας. Κυρίως  το  δεύτερο.

Για να ξεκινήσετε μια ιστορία, χρειάζεστε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο; Γνωρίζετε εκ των προτέρων την αρχή και το τέλος της, ή αρκεί μονάχα μια κεντρική σκέψη;

Συνήθως  έχω  οδηγό, μία  κεντρική  σκέψη. Πάνω  σε  αυτή  δομώ, την  αρχή και το τέλος  της ιστορίας.

Ποιο από τα βιβλία σας γράφηκε με τον πιο παράξενο και αλλόκοτο τρόπο;

Όλα  τα  έργα μου έχουνε  τις  ιδιαιτερότητες  τους  στο  πώς  γράφτηκαν. Ως  εκ τούτου,  δε  μπορώ  να  σταθώ  ειδικά σε  κάποιο  από  αυτά.


Πέρα από τη συγγραφή, έχετε ασχοληθεί και με την ποίηση. Πώς προέκυψε αυτή σας η αγάπη γι’ αυτό το ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος; Θα δούμε στο μέλλον και νέα ποιητική συλλογή από εσάς;

Η  αλήθεια  είναι, ότι το  πρώτο  κείμενο που  έγραψα ήταν  ένα  ποίημα στην  ηλικία  των 15. Επομένως, αυτού  του  είδους  τη γραφή την  αγαπάω  ιδιαίτερα. Έχω  2 ανέκδοτες  συλλογές,  οι  οποίες θα  επιθυμούσα, κάποια  στιγμή και όχι στο μακρινό μέλλον, ασφαλώς,  να τις εκδώσω.

Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος συγγραφής, για παράδειγμα, βιογραφία ή σενάριο;

Έχω  πειραματιστεί με  όλα  τα  είδη  της  γραφής. Με  το  πέρασμα  του  χρόνου αντιλήφθηκα  σε  ποια  από  αυτά  έχω ικανότητα, και σε ποια  όχι. Το  σενάριο είναι  ένας  τομέας  που θα με  ενδιέφερε  να  ασχοληθώ.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα συστατικά για ένα επιτυχημένο λογοτεχνικά και εμπορικά βιβλίο;

Η  πλοκή. Προσωπικά θεωρώ  ότι  είναι  το Α και  το  Ω, ώστε  ένα  έργο  να επιτύχει.


Υπάρχει, τελικά, ενδιαφέρον για το βιβλίο από το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας;

Ο  κόσμος,  παρά  τις  οικονομικές  ιδιαιτερότητες  της  εποχής, σε  κάθε  ευκαιρία δείχνει περίτρανα  το  ενδιαφέρον  του. Είτε  μέσω  της  αγοράς  ενός  έργου, είτε μέσω  και  της ανάγνωσής  του.

Σας απογοητεύει το γεγονός ότι οι νέοι στις μέρες μας, που μεγαλώνουν μέσα σε μια κοινωνία τεχνολογίας, αρνούνται να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία;

Σίγουρα  υπάρχει προβληματισμός  για το  γεγονός  αυτό. Όμως,  θεωρώ ότι  είναι παροδικό  φαινόμενο,  καθώς  πάντα  η  ανάγνωση  ενός  βιβλίου ασκεί  από μόνη  της γοητεία.



Κρατώ στα χέρια μου το τελευταίο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και φέρει τον τίτλο «Ταξίδεψα για να σε βρω». Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξιδιωτικό αφήγημα, θα έλεγα, στο οποίο συνεργαστήκατε για τη συγγραφή του με την πρωτοεμφανιζόμενη στα λογοτεχνικά γράμματα, συγγραφέα Φένια Τσαγανάκη. Πώς προέκυψε αυτή σας η συνεργασία;

Με  την  Φένια συζητήσαμε  αρχικά, να  συγκεράσουμε  τις  ταξιδιωτικές  εμπειρίες της  με  τη  δική  μου  λογοτεχνική  προσέγγιση. Δεν ήταν  δύσκολο,  τελικά, να  πραγματοποιηθεί  αυτό  το  εγχείρημα.

Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας;

Απ’ όλες  τις  πλευρές, πετύχαμε τον σκοπό  μας,  πιστεύω. Ο κόσμος  το  αγαπάει,  απ’ ότι αντιλαμβάνομαι  και  αυτό  φανερώνει, ότι  όλα  πήγαν  κατ’ ευχήν.

Παρότι το βιβλίο σας αποτελείται από μικροδιηγήματα, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με μια ενιαία ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτήν.

Πετύχαμε,  μέσω  της  συνεργασίας, να  ενοποιήσουμε,  όσο  δύσκολο  και  αν  φαντάζει αυτό,  την  πραγματικότητα  με  τη  φαντασία. Αυτό  πρακτικά  σημαίνει, ότι  στο  έργο  αυτό  υπάρχει μία  συνεχής  ροή  όσον  αφορά  στα  γεγονότα  και,  κυρίως,  απρόσκοπτη.



Τελικά, τι είναι αυτό που ενώνει τους δύο κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, την Ευθυμία και τον Αλέξανδρο;

Τη  διάθεσή  τους για  να  ελπίζουν και  να  ονειρεύονται  μέσω  της  έκφρασης  των προσωπικών  συναισθημάτων  τους.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας;

Να  έχουνε  διάθεση  για  ελπίδα, ταξίδια,  είτε πραγματικά  είτε  με τον  νου, και αισιόδοξη  οπτική  της  καθημερινότητας, όσο  δύσκολο  και  αν φαντάζει αυτό.

Μιλήστε μας λίγο για το λογοτεχνικό σας σπίτι, τις εκδόσεις «Ελκυστής».

Μέσω  της  ερώτησης  αυτής, θέλω να  ευχαριστήσω τον  εκδότη, Αχιλλέα  Τριαντόγλου,  με  τον  οποίο  συνεργάζομαι για δεύτερη φορά. Είμαι ικανοποιημένος και  δεν  έχω  παράπονο.

Έχετε ήδη κάνει μία παρουσίαση του τελευταίου σας βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Να αναμένουμε κι άλλες σε κάποια άλλα μέρη της Ελλάδας; Είναι αυτό εφικτό, για έναν λογοτέχνη που δε ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή;

Λόγω  της  παγκόσμιας επιδημιολογικής κατάστασης, δεν  είναι  εύκολο  να προγραμματίζει  κανείς  με  ασφάλεια  παρουσιάσεις αυτή  την  περίοδο. Oπότε είναι καλύτερα  μέρα  τη  μέρα  να  βαδίζει  κανείς, σε  αυτό  το  πεδίο.

Έχετε σχεδιάσει το επόμενο λογοτεχνικό σας βήμα ή είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο;

Είναι  νωρίς,  καθώς  το  βιβλίο  έχει  ένα μήνα  που κυκλοφόρησε. Μέσα  στον  επόμενο χρόνο, όμως,  είναι πιθανό να έχω κάτι να  ανακοινώσω  ως  προς  αυτό.

Πού μπορεί κανείς να βρει το βιβλίο σας;

Όποιος  επιθυμεί, μπορεί να το  αγοράσει  απ΄ τα βιβλιοπωλεία «Ιανός» - «Πρωτοπορία» και  στις  εκδόσεις «Ελκυστής» (Αρριανού  15  Θεσσαλονίκη). Επίσης,  μπορεί  μέσω του e-shop  των  εκδόσεων  και  με  παραγγελία, απ’ όλα τα βιβλιοπωλεία  στην  Ελλάδα.

κ. Βαρδάκα, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση που κάναμε και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδα όλα σας τα βιβλία.

Να  σε  ευχαριστήσω Στέλλα για  την  πολλή  όμορφη  συνέντευξη  και  να  σου  ευχηθώ κάθε  επιτυχία σε  ό,τι κάνεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια