Η Ελληνίδα ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου τιμάται από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ξένων Γλωσσών της Ουγγαρίας στα πλαίσια του Διαγωνισμού Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2023


Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή ημερίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ξένων Γλωσσών της Ουγγαρίας, η οποία και υποδέχτηκε το κοινό με πολλά και ποικίλα προγράμματα.


Αρχικά, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο μοναδικής ομορφιάς, διατηρητέο ​​κτίριο της Βιβλιοθήκης και γνώρισαν από κοντά τα πλούσια αποθέματά της. Στη βόλτα τους στη μεγάλη και συμπαγή αποθήκη, που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, θαύμασαν ένα πολύ σημαντικό και πολύτιμο μέρος της, το οποίο σπάνια βλέπουν οι αναγνώστες. Εκεί ακριβώς, γνώρισαν από πού και με ποιο τρόπο φτάνουν στα χέρια της Βιβλιοθήκης τα ζητούμενα βιβλία και περιοδικά. 









Στη συνέχεια, οι επισκέπτες κλήθηκαν σε κοινή συζήτηση, στη συνεδρία λογοτεχνικής θεραπείας με τίτλο «Η λογοτεχνία μου». 


Ακολούθησε η τελετή απονομής του Διαγωνισμού Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2023, ο οποίος διεξήχθη από την ίδια την Εθνική Βιβλιοθήκη Ξένων Γλωσσών  της Ουγγαρίας και ο οποίος ως κεντρικό θέμα μετάφρασης είχε το ποίημα της Ελληνίδας ποιήτριας Στέλλας Πετρίδου με τίτλο "Άστεγος", που φιλοξενείται στο βιβλίο της "Ο καιρός" των εκδόσεων "Άλφα Πι".


Η τριμελής κριτική επιτροπή βράβευσε τις καλύτερες ουγγρικές μεταφράσεις και απένειμε βραβεία στους τρεις πρώτους βραβευθέντες.

Η κριτική επιτροπή του Μεταφραστικού Διαγωνισμού 2023

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν: 
Ο ποιητής κ. István Vörös, λογοτεχνικός μεταφραστής, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, 
η κα. Márta Patak, λογοτεχνικός μεταφραστής και συγγραφέας 
και η κα. Caruha Vangelió, λογοτεχνικός μεταφραστής. 

Η κα. Αλεξάνδρα Πάντσιου, υπεύθυνη του τομέα Εθνικοτήτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ξένων Γλωσσών της Ουγγαρίας
Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ξένων Γλωσσών, κ. Ίστβαν Χόρβατ

Η ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου, παρόλο που δε μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην τελετή απονομής, έδωσε το παρόν μ' έναν βιντεοσκοπημένο εγκάρδιο χαιρετισμό της, καλωσορίσματος και ευχαριστιών, προς όλους τους συντελεστές, συμμετέχοντες και βραβευθέντες του διαγωνισμού. 

Η ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου

Το κοινό

Το κοινό

Το κοινό

Μουσική επένδυση
Οι καλύτερες συμμετοχές του Διαγωνισμού δημοσιεύτηκαν στην έκδοση Napút Kiadó και στον ιστότοπο naputonline.hu. 

Το εξώφυλλο του περιοδικού της βιβλιοθήκης, στο οποίο φιλοξενείται το βιογραφικό της Ελληνίδας ποιήτριας, η έκφραση ευχαριστιών από μέρους της, το ποίημά της - θέμα του Μεταφραστικού Διαγωνισμού 2023 "Άστεγος", καθώς και οι καλύτερες μεταφράσεις του στα ουγγρικά από τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού
.
Η ημερίδα ολοκλήρωσε τον κύκλο της με μια συναυλία από το ελληνικό συγκρότημα Μύδρος, που διεξήχθη στην κοινή αίθουσα παραδοσιακών ελληνικών χορών του κτιρίου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια