Τόνια Κοντοπούλου: "Νιώθω"



Η κυρία Κοντοπούλου είναι μια φανατική αναγνώστρια της λογοτεχνίας, μα δεν αρκείται μόνο σ’ αυτό. Πασχίζει να είναι διαρκώς δημιουργική και λατρεύει να πλάθει ήρωες και ιστορίες. Ως συγγραφέας τα έργα της ξεχειλίζουν από συναίσθημα και λυρισμό. Μετά τα μυθιστορήματά της «Ήσουν πάντα εκεί» και «Άρωμα βροχής», παρουσιάζει την συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Νιώθω», με αφορμή της οποίας τη φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ας δούμε τι είχε να μας πει...

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο


Αγαπητή κυρία Κοντοπούλου, αρχικά πείτε μας λίγα πράματα για το τελευταίο σας πόνημα και την επιλογή του τίτλου «Νιώθω».

Το «Νιώθω» είναι μια ιδέα τρυφερή που εκπορεύτηκε από την αγάπη μου για τη συγγραφή και τη θέληση για προσφορά. Μια ιδέα, όμως, που στην υλοποίησή της, συνέβαλε ο εκδότης του «Ελκυστή» κι οι φίλοι συγγραφείς που μ’ εμπιστεύτηκαν και τους είμαι ευγνώμων. Κι επειδή όλη αυτή η προσπάθεια ήταν βαθιά συναισθηματική, έτσι προέκυψε κι ο τίτλος. Ο αναγνώστης θα νιώσει τόσα πολλά διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.


Από πόσα Διηγήματα απαρτίζεται συνολικά; Υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζετε περισσότερο;

Απαρτίζεται από 15 διηγήματα, αρκετά διαφορετικού ύφους, όσο διαφορετικοί και μοναδικοί είναι κι οι συγγραφείς τους.
Δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο, τ’ αγαπώ όλα. Αλλά σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω ποιοι υπέροχοι συγγραφείς και φίλοι, με εμπιστεύτηκαν και μου έκαναν την τιμή να προσφέρουν ένα διήγημά τους.
Αντώνης Τουμανίδης, Μάριος Καρακατσάνης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, Μαίρη Κολοβού, Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη, Γιάννης Παπουλής, Μιχάλης Κατράκης, Σπύρος Παπαλέξης, Μαίρη Φιλιππίδου-Κατσανίδου, Νίκος βαρδάκας, Μαρία Μελεμενή, Πόλυ Μίλτου, Σοφία Κατάρα-Ξυλογιαννοπούλου και Αχιλλέας Τριαντόγλου.


Τι πρόκειται να συναντήσει, κάποιος που θα το επιλέξει ως ανάγνωσμα; Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Θα συναντήσει σίγουρα ποικίλα συναισθήματα. Θα νιώσει αγάπη, έρωτα, απόγνωση, λύπη, οργή, θάρρος, μελαγχολία, θαυμασμό και τόσα άλλα. Το βασικό μήνυμα είναι ότι όταν η αγάπη μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται!
Άλλωστε, μέρος των εσόδων, θα διατεθεί στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Αθηνών.

Υπάρχει κάποια κοινή θεματική ή συνέχεια ή όλα τα διηγήματα τα οποία απαρτίζουν τη συλλογή είναι κείμενα εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους;

Το μόνο κοινό σε όλα είναι τα συναισθήματα. Γι’ αυτό και πριν από κάθε διήγημα υπάρχει ένα ρήμα που αντιπροσωπεύει την ιστορία. Κατά τ’ άλλα, είναι εντελώς ανεξάρτητα.


Οι ήρωες των διηγημάτων σας είναι άνθρωποι των σημερινών καιρών; Βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους ή είναι ολοκληρωτικά αποκύημα της φαντασίας σας;

Υπάρχουν χαρακτήρες υπαρκτοί, υπάρχουν κι εντελώς φανταστικοί. Υπάρχουν όμως κι ήρωες που θα μπορούσαν να είναι αληθινοί, θα μπορούσαν να είναι εμείς.


Το προηγούμενο μυθιστόρημά σας («Άρωμα βροχής») ήταν μια ιστορία έρωτα, φιλίας, αλλά και μια περιπετειώδη αναμέτρηση των χαρακτήρων με τις ηθικές τους επιταγές. Υπάρχει θεματική συσχέτιση ανάμεσα στο «Άρωμα βροχής» και τη συλλογή διηγημάτων «Νιώθω»;

Όχι, καθώς μόνο το ένα διήγημα είναι δικό μου, μόνο γι’ αυτό θα μπορούσα να κάνω τη σύγκριση. Η μόνη συσχέτιση είναι σ’ αυτά που μπορεί να αισθάνονται οι άνθρωποι μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν και τις σχέσεις που τις συνοδεύουν. Όλες οι ιστορίες μου, μικρές ή μεγάλες, βασίζονται στα συναισθήματα, σε όλα αυτά που μπορεί να νιώθουμε και να μας συγκλονίζουν.

Κατά την άποψή σας, υπάρχει σχέση αλληλοσυμπλήρωσης ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα ή σχέση αντιπαλότητας; Ποιο από τα δυο εμπιστεύεστε περισσότερο εσείς;

Υπέροχη ερώτηση. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει, ως ένα βαθμό, αλληλοσυμπλήρωση κι εννοείται ότι η λογική έχει τον ρόλο της στη ζωή μας, αλλά πολλές φορές αυτά τα δύο έχουν σχέση αντιπαλότητας και πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουν. Νιώθοντας ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να την αφήνουμε να περνάει έτσι, θα πω ότι εμπιστεύομαι κι ακολουθώ πολύ περισσότερο το συναίσθημα.


Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο που αποτυπώνετε τις σκέψεις σας στο χαρτί; Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει προγραμματισμένα και μεθοδικά ή αυθόρμητα;

Συνήθως αυθόρμητα. Μου έρχονται ιδέες και τις γράφω σε χαρτάκια, μπλοκάκια ή οπουδήποτε βρω, ανάλογα και που βρίσκομαι. Πιο προγραμματισμένα λειτουργώ στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, όπου κάνω σχεδιάγραμμα και δουλεύω πάνω σ’ αυτό την κεντρική ιδέα και τους ήρωές μου.

Υπάρχουν κάποιοι από τους ήρωές σας που σας στοιχειώνουν; Που έμειναν μαζί σας για καιρό και με τους οποίους συνδιαλέγεστε νοερά.

Κάθε φορά που γράφω μια ιστορία, κυρίως ισχύει για μυθιστόρημα, γιατί είμαι περισσότερο καιρό με αυτούς τους ήρωες, πάντα εμβαθύνω και μπαίνω μέσα στον ρόλο του καθενός. Μιλάω μαζί τους και τους οδηγώ, αλλά πιο πολύ με οδηγούν αυτοί. Δεν μπορώ να πω ότι με στοιχειώνει κάποιος, αλλά στην ιστορία που γράφω τώρα, μ’ έχει συνεπάρει η κεντρική ηρωίδα, για πολλούς λόγους.

Υπήρχαν κάποιοι συγγραφείς που αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς;

Είναι πάρα πολλοί οι συγγραφείς που αγαπώ και που η γραφή τους θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο.


Ξεχωρίζετε ως αγαπημένο κάποιο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος;

Διαβάζω τα πάντα και γράφω διάφορα είδη. Λατρεύω το μυστήριο σε μια ιστορία.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε ως αναγνώστης στους συγκαιρινούς σας συγγραφείς ή κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε ως συγγραφέας με τους αναγνώστες;

Να μη σταματάμε να γράφουμε.
Θα ήθελα να ξέρουν οι αναγνώστες ότι είναι τιμή του συγγραφέα, σίγουρα είναι δική μου, να μοιράζομαι κομμάτι της ψυχής μου, μέσω των γραπτών μου, μαζί τους.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δημιουργό που πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της λογοτεχνίας;

Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές, αλλά θα έλεγα αυτό: Αν το αγαπάει αληθινά, να γράφει με την ψυχή του και να μην τα παρατάει.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το τρίτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Λιβελούλα», από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο».

Πού μπορεί να βρει κάποιος το βιβλίο σας;

Στον διαδικτυακό τόπο των Εκδόσεων «Ελκυστής» και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίασή του για το μέλλον;

Είναι στα σχέδια, αν οι καταστάσεις το επιτρέψουν. Θα το ήθελα πολύ.

Σας ευχαριστούμε για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ευχόμαστε αστείρευτη δημιουργικότητα και κάθε επιτυχία στο νέο σας βιβλίο!

Σας ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς για τις πραγματικά μοναδικές σας ερωτήσεις. Καλή συνέχεια με υγεία!


Βιογραφικό:

Η Τόνια Κοντοπούλου γεννήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο ΚΕΠ της περιοχής όπου ζει με την οικογένειά της. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού κι ενός αγοριού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια