Βιβλιοκριτική για την ποιητική συλλογή "Η Ενδεκάτη των Μουσών" της Κυπαρισένιας Δημητριάδη | Γράφει η Βίκυ Δρακουλαράκου


Συγγραφέας: Κυπαρισένια Δημητριάδη
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 90
Εκδόσεις: Δρόμων




Η φιλόλογος, εικαστικός, Κυπαρισένια Δημητριάδη, εις το λογοτεχνικό της πράττειν, εκκινεί ένα νέο ποιητικό είδος χωρίς τα καθορισμένα συμπεριφορικά πρότυπα γραφής που να ανάγονται σε προγενέστερα, πράγμα που επιτρέπει τη σημασιολογική διακύμανση των χαρακτηρισμών που τους αποδίδεται.

Αρχικό διακριτό γνώρισμα που λειτουργεί σαν πύλη στη πολυειδή συλλογή της, είναι ότι η συγγραφέας του ήθους, διαχειρίζεται με δεξιότητα το φιλοσοφικό στοχασμό και μέσα από τον ανθικό, ρητορικό της άξονα, αξιοποιεί αυτή τη διάσταση για να παράγει αξιοσημείωτα πνευματώδη κείμενα. Η καινοτομία των επιγραμμάτων της αποκλίνει της συμβατικής νόρμας. Ο δοκιμιακός και συνάμα αξιακός λόγος της, εμπεριέχει χαρακτήρα εγκυκλοπαιδικό, απορρέουσα επιρροή μέσα από την ανεπτυγμένη συνείδηση τής εκπαίδευσης όπου δραστηριοποιείται.

Εξετάζοντας εγγύτερα τούς επί μέρους τίτλους στους οποίους επιστεγάζει τις ηχηρές δημιουργίες της, παρατηρώ ένα άθυρμα λεκτικής επικοινωνίας χωρίς έπεα πτερόεντα. Στο επιμερισμένο βαθυστόχαστο έργο της, διακρίνεται μία ενδελεχειακή διαδρομή με σημείο αναφοράς τη μεγεθυμένη φιλοσοφική της παιδεία. Η διευρυμένη της ευρυμάθεια, τής επιτρέπει να κινείται με άνεση αλλά και ευταξία σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, ανάμεσα σε μύθους, αρχαίες γλώσσες, σπαράγματα της Ιστορίας καθώς και σύγχρονα θέματα, ενώ πραγματεύεται στοιχεία από την αρχαιοελληνική γραμματεία και παράδοση, την αρχαιολογία, την ιστορία τέχνης, την επιστημολογία καθώς και στοιχεία θεωριών ψυχολογίας.

Οι μούσες στην αρχαία μυθολογία ήταν θεότητες. Νύμφες του βουνού και των νερών. Σήμερα, είναι θεότητες της λογοτεχνίας.

Η Κυπαρισένια, η Ενδεκάτη των Μουσών, με την αποκρυσταλλωμένη δομή πνευματικού φωτός, προβάλλει απ΄ τα Πιέρια όρη, γονιμοποιώντας με τη λεξιλαγνεία της έναν εκλεπτυσμένο πολιτισμό με αρχές.


Λίγα λόγια για την ποιήτρια Κυπαρισένια Δημητριάδη:

Η Κυπαρισένια Δημητριάδη είναι φιλόλογος και εικαστικός.
Το 2007 εισήχθη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη σχολή της Ελληνικής Φιλολογίας (κατεύθυνση Μεσαιωνική και Νεοελληνική), από όπου και αποφοίτησε το 2012.
Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει στις συλλεκτικές ανθολογίες
"Συνομιλώντας με την Κατερίνα Γώγου", εκδ. Όστρια.
“Συνομιλώντας με την Σαπφώ” εκδ. Λύχνος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια