Project-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα

 

RUNONART-VIRGINIA_MASTROGIANNAKI-1

Project «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα»

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

(εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)

24 Ιουνίου – 26 Σεπτεμβρίου 2021 

Ο όρος «ταυτότητα» χρησιμοποιείται αυτονόητα σήμερα προκειμένου να περιγράψει χαρακτηριστικά, επιλογές και δραστηριότητες, οι οποίες μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, άλλοτε ενώνοντας κι άλλοτε διαχωρίζοντάς τον από τους άλλους. Ταυτόχρονα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ζούμε στην εποχή των ταυτοτήτων, με την αποδοχή του ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός εαυτός και ότι η ταυτότητα δεν αφορά κάτι ενικό, αδιαπέραστο και σταθερό, αλλά κάτι πολύσημο, πολυφωνικό και ρέον, να διανοίγει ένα ευρύ πεδίο συζητήσεων, αναθεωρήσεων και καινούργιων αφηγήσεων.

Επιχειρώντας να διερευνήσει τους πολλαπλούς όρους (κοινωνικούς, πολιτισμικούς, ψυχολογικούς) με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι ταυτότητες, το project-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» οργανώνεται από τη RUNONART και παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε μορφή εγκατάστασης, από τις 24 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, προσκαλώντας πέντε Ελληνίδες καλλιτέχνιδες να δημιουργήσουν νέα έργα περφόρμανς και να μοιραστούν την καλλιτεχνική έκφραση και τις ιδέες τους σχετικά με την ιδέα της πολυπρισματικότητας του είναι.

Στα έργα αυτά, η Τζένη Αργυρίου διαπραγματεύεται τη σχέση με την τεχνολογία και την ανθρώπινη υπόσταση στον ψηφιακό κόσμο, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου δοκιμάζει τα παπούτσια των άλλων σε πληθυντικές διαδρομές της καθημερινότητας, η Βιργινία Μαστρογιαννάκη αγγίζει το θέμα της διαφορετικής εικόνας ανά ηλικία και επιχειρεί την επιστροφή στη νεότητα, η Μαρία Σιδέρη διερευνά τα όρια ευεργετικότητας και τοξικότητας, με γνώμονα τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης και η Ελίζα Σόρογκα ενδύεται πολλαπλές επαγγελματικές ταυτότητες σε συνεντεύξεις εργασίας.

Οι περφόρμανς πραγματοποιήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν από την ομάδα της RUNONART στο Πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Οκτώβριο του 2020, και πλαισιώθηκαν από συνεντεύξεις των καλλιτέχνιδων.


RUNONART-TZENI_ARGYRIOU-4


Η RUNONART είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ως σκοπό να υποστηρίζει την παραγωγή του σύγχρονου ελληνοκυπριακού καλλιτεχνικού έργου, να προάγει τις διεπιστημονικές και διασυνοριακές συνεργασίες και να προωθεί με καινοτόμους τρόπους το ελληνοκυπριακό καλλιτεχνικό έργο σε νέα ακροατήρια παγκοσμίως, προσκαλώντας τους καλλιτέχνες και θεατές να συμμετέχουν ενεργά στην συνδιαμόρφωση ενός διαφορετικού δημιουργικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. 

RUNONART-MARIANNA_KAVALIERATOS-1

Ξεναγήσεις

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους επιμελητές του Μουσείου, στις περιοδικές εκθέσεις που MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2310 240002 και το reception.contemporary@momus.gr, με στόχο να τηρηθεί ο αριθμός max 8-10 ατόμων. Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες  ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Το πρότζεκτ «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» πραγματοποιείται από τη RUNONART ΑΜΚΕ, σε συνδιοργάνωση με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

RUNONART-MARIA_SIDERI-1

Παραγωγή-Οργάνωση: RUNONART

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Έφη Σπύρου

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Τζένη Αργυρίου, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Μαρία Σιδέρη, Ελίζα Σόρογκα
Κείμενα-Συνεντεύξεις: Χάρις Κανελλοπούλου, Παρασκευή Τεκτονίδου
Συντονισμός έκθεσης MOMus: Αρετή Λεοπούλου

Δημιουργική Ομάδα:
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Έφη Σπύρου
Boηθός σκηνοθέτη: Σωκράτης Μορφονιός
Κινηματογράφηση: Παύλος Μαυρικίδης
Κάμερα: Τζω Καπράλου, Κώστας Γούλας
Φωτογραφία: Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους
Ήχος: Ιάσων Θεοφάνου
Drone: Aντρέας Παπανικόλας
Διεύθ. Παραγωγής: Χάρης Μιχαλογιαννάκης
Επιμέλεια αντικειμένων: Μιλένα Παναγιώτοβα
Μake-up: Amanda
Make-up & Hair: Beehive artists| Άννα Μπακατσάκη
Επεξεργασία - Μοντάζ: Γιώργος Αλεφάντης
Coloring: Μάριος Στυλιανού
Mουσική σύνθεση και σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Τσούκας
Υπότιτλοι | Αudiovisual translation: Μυρτώ Κορομάντζου
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Μάντζαρης
Αrt-intervention στην Tζένη Αργυρίου: Βασίλης Γεροδήμος
Make up-στην Μαρία Σιδέρη: Βασιλική Κήτα
Props master-στην Mαρία Σιδέρη: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Costume design-στην Μαρία Σιδέρη: Χριστίνα Λαρδίκου
Συνεντεύξεις-στην Ελίζα Σόρογκα: Ρόζα Αλχανάτη

RUNONART-ELIZA_SORONGA-1

Υποστηρικτές:

Μάνος Γεωργακόπουλος, Σάββας Θεοχαράκης, Σπύρος Καρανάσιος, Μαριλένα Λακιώτη, Aθηνά Λαμπροπούλου, Αρετή Λεοπούλου, Xριστίνα Παρασκευοπούλου, Γιάννης Περρωτής, Εύα Ράπτη, Aλέξανδρος Στάνας, Γιώργος Ζερβίδης, Χρίστος Δόγας, Isabelle Kountoure, Peter Hadersdorfer, Georgios Tsiogkas, Paolo Marzano

Ευχαριστίες:
Αγγέλικα Σταυροπούλου, Άρης Καπαραλιώτης, Αρχοντία Ταμπάκη, Ασπασία Μαρία Αλεξίου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιώτα Πεκλάρη, Ελένη Κόκου, Ελένη Κωστίκα, Ελευθερία Ραπανάκη, Ευτυχία Τσάκου, Έφη Σπύρου, Θάνος Λέκκας, Ιωάννα Τσάμη, Κλημεντίνη Βουνελάκη, Κύνθια Βουκουβαλιδου, Μαρία Βσαριώτου, Μαρία Παπαδοπούλου, Μιλένα Παναγιώτοβα, Μοσχούλα Βαμβακάρη, Μπέτη Σανταμούρη, Σωτήρης Πετροπουλάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια