Ελένη Ισπόγλου: "Οφείλω πολλά στην αγάπη των ακολούθων μου"


Ελένη Ισπόγλου:

«Ο έρωτας έχει τη δύναμη να βγάλει από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό αλλά, αν δεν λειτουργήσει σωστά στην ψυχή μας, μπορεί να γίνει καταστροφικός για εμάς και για αυτούς που αγαπάμε».

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου

Ποτέ άρχισε να κυλά στο αίμα σου το μικρόβιο της συγγραφής;

Ιωάννα μου καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την πρόταση να δώσω αυτή τη συνέντευξη. Είναι πραγματικά τιμή μου. Θυμάμαι έγραψα πρώτη φορά στην εφηβική μου ηλικία. Προφανώς τότε δεν ήξερα πως αυτό ήταν το μικρόβιο της συγγραφής. Ήμουν αρκετά εσωστρεφής και υποσυνείδητα είχα το γράψιμο ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μου. 

Γεννήθηκες στην Πρέβεζα... μιλά μας για τα παιδικά σου χρόνια εκεί.

Μεγάλωσα σε μία όμορφη μονοκατοικία, σε ένα από τα ήσυχα σημεία της Πρέβεζας δίπλα στη θάλασσα, από τη μεριά του Αμβρακικού. Θυμάμαι πως ήταν υπέροχο να έχω τη θάλασσα δίπλα μου από το πρωί ως το βράδυ. Από τις εικόνες της παιδικής ηλικίας μου έχω έντονες αυτές της θάλασσας και της φύσης. Με τους γονείς μου και την αδερφή μου κάθε σαββατοκύριακο πηγαίναμε σε δύο κοντινά χωριά όπου ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου. Έζησα την ανεμελιά παίζοντας με τα χώματα, με αρνάκια, τάιζα κότες, έπαιρνα τα αυγά από το κοτέτσι. Νιώθω τυχερή που τα έζησα όλα αυτά και προσπαθούσα και τα δικά μου παιδιά να έρχονται κοντά στη φύση από τότε που ήταν πολύ μικρά. Η φύση μάς διδάσκει πολλά, είναι το καλύτερο σχολείο για όλους μας. 

Σπουδές στην Ελλάδα και εξωτερικό;

Μου άρεσαν πολύ τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία. Οπότε επέλεξα τη σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου πέρασα τη χρονιά που έδωσα πανελλήνιες και κάποια χρόνια αργότερα αποφοίτησα. Το εξωτερικό προέκυψε αφού πήρα το πτυχίο μου μόνο ως προορισμός για εργασία, όχι για κάποιο μεταπτυχιακό ή άλλες σπουδές. 

Έχεις εργαστεί πάνω στο αντικείμενο τον σπουδών σου;

Αφού αποφοίτησα, είχα τη λαχτάρα να εργαστώ στο εξωτερικό για να εξασκήσω τα αγγλικά μου σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και για να προσκομίσω και κάποια καλή εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο. Έστειλα το βιογραφικό μου σε κάποιες εταιρείες στο Λονδίνο και αφού έγινα δεκτή μετά από δύο συνεντεύξεις σε μία τεχνική εταιρεία, ξεκίνησα να εργάζομαι ως Πολιτικός Μηχανικός. Σκοπός μου ήταν να μείνω μόνο έναν χρόνο στο Λονδίνο αλλά τελικά όλα εξελίσσονταν πολύ καλά στη ζωή μου, οπότε έζησα και εργάστηκα εκεί περίπου 10 χρόνια, αλλάζοντας και δουλειά στο ενδιάμεσο, αλλά πάλι στο ίδιο αντικείμενο. 

Μας συστήνεσαι μέσα απ' την ποιητική "ελεύθερη" συλλογή "μία ιστορία αγάπης - Λόγια ενός έρωτα". Πες μας λίγα λόγια για αυτή την εξαιρετική συλλογή; 

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τα πιο αγαπημένα κείμενα των αναγνωστών μου, που είχα στις σελίδες μου Instagram & Facebook το έτος 2019. Οφείλω πολλά στην αγάπη των ακολούθων μου. Αν δεν με είχαν παροτρύνει με τα ενθαρρυντικά σχόλια και μηνύματά τους μπορεί και να μην υπήρχε η «μία ιστορία αγάπης». Περιλαμβάνει αποφθέγματα και στιχάκια αγάπης τα οποία συνοδεύονται από ένα κείμενο ή ποίημα που σχετίζονται μεταξύ τους. Όλα αφορούν τον έρωτα και τη αγάπη και την πληθώρα συναισθημάτων που μας κατακλύζει όταν είμαστε ερωτευμένοι. Η συλλογή είναι τυπωμένη σε φωτογραφίες λουλουδιών και αυτό την κάνει ένα εξαιρετικό δώρο για γυναίκες αλλά και κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία. 

Χάρισε μας ένα απ' τα ποιήματα της συλλογής.

Φυσικά, χαρά μου.

«Όσο υπάρχεις, θα ονειρεύομαι.

Κάπου μαζί, εμείς στην απεραντοσύνη της ζωής»

Όσο υπάρχει αγάπη,

πάντα θα σ’ αγαπώ.

Όσο υπάρχει ελπίδα,

κρυφά το χέρι σου θα κρατώ.

Όσο υπάρχουν όνειρα,

θα γλείφω το Φιλί σου.

Όσο υπάρχουν νύχτες,

θα αγγίζω το κορμί σου.

Όσο ο Ήλιος λάμπει,

θα σου χαμογελώ.

Όσο υπάρχουν αστέρια,

στα μάτια βαθιά θα σε κοιτώ.

Όσο περνούν τα χρόνια,

την Αγκαλιά σου θα λαχταρώ.

Όσο υπάρχει Έρωτας,

πώς να σ’ το πω;

Πάντα, κάτι από σένα

θα έχω για να νοσταλγώ.

Στιγμές στο άπειρο,

αέρινα σημάδια στον λαιμό.

Όσο υπάρχεις,

θα είμαι εδώ.

Ως τότε,

εκείνη την άγνωστη στιγμή

στο άπειρο,

στο Σύμπαν,

δική μας

ολότελα ονειρική. 

Τελικά ο έρωτας έχει πολλές μορφές; 

Ο έρωτας έρχεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, βιώνεται με διαφορετικό τρόπο, έχει πολλές και διαφορετικές πτυχές και μορφές, αλλά πιστεύω πως καλύπτει την ίδια ανάγκη και επιθυμία για όλους. Ο έρωτας έχει τη δύναμη να βγάλει από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό αλλά αν δεν λειτουργήσει σωστά στην ψυχή μας μπορεί να γίνει καταστροφικός για εμάς και για αυτούς που αγαπάμε. Ο έρωτας αλλάζει την ψυχική μας κατάσταση. Μπορεί να είμαστε σε κατάσταση ευεξίας αλλά μπορεί και να είναι μία οδυνηρή κατάσταση αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη μεριά. Αναμφίβολα ένας αμοιβαίος έρωτας, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι ένα μαγικό σύμπλεγμα συναισθημάτων. 


Τα ποιήματα και οι σκέψεις που έχεις αποτυπώσει η πένα σου είναι βασισμένα και σε προσωπικά σου βιώματα;

Θα έλεγα πως γράφω με γνώμονα το συναίσθημα. Χωρίς συναίσθημα δεν μπορώ να γράψω. Μπορώ να μη βιώνω την κατάσταση για την οποία γράφω όμως έχω μπει σε αυτή την κατάσταση με τη φαντασία μου και τη νιώθω έντονα. 

Παράλληλα ασχολείσαι και με την συγγραφή πεζών κειμένων. Ετοιμάζεις κάτι αυτό τον καιρό;

Γράφω κάτι σε πεζό. Μου αρέσει να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε άλλα είδη πέρα από αυτό που έχω συνηθίσει να γράφω. Επειδή είμαι πολύ καινούργια όμως σε όλο αυτό, προς το παρόν δεν έχω κάτι περαιτέρω να πω. 

Θεωρείς τον εαυτό σου ποιήτρια ή συγγραφέα;

Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους το μυαλό μου πηγαίνει σε μεγάλους συγγραφείς, ποιητές και λογοτέχνες. Σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου ποιήτρια. Μου φαίνεται πολύ «βαρύς» αυτός ο τίτλος. Από τη στιγμή που έχει εκδοθεί ένα βιβλίο μου, ο τίτλος του συγγραφέα έρχεται μαζί με την έκδοση του βιβλίου αναπόφευκτα και θα κάνω τα πάντα να τον κρατήσω αξιόλογα όσο περνάει ο χρόνος. 

Η Ελένη με τρεις λέξεις;

Αισιόδοξη – Υπεύθυνη - Δοτική

Τι σε θυμώνει και τι σε ευχαριστεί;

Μεγαλώνοντας, με τις εμπειρίες της ζωής, μαθαίνω να μην θυμώνω. Προσπαθώ να επικοινωνώ και να εκφράζω αυτό που με προβληματίζει αν έχει να κάνει με τη συμπεριφορά κάποιου για τον οποίο νοιάζομαι. Δεν κάνω εκρήξεις θυμού. Αποστασιοποιούμαι για λίγο από την κατάσταση και επανέρχομαι με όρεξη για διάλογο. Σαφώς υπάρχουν και καταστάσεις στον κόσμο, όπως η μόλυνση, οι πόλεμοι, εγκληματικότητα, παιδεραστία κλπ που με θυμώνουν και πνίγεται η στεναχώρια μέσα μου.

Σε προσωπικό επίπεδο με ευχαριστεί η ζωή όταν μου δίνει ευκαιρίες να κάνω αυτά που μου αρέσουν. Η συγγραφή είναι ένα από αυτά. Νιώθω πολύ ωραία όταν ξεπερνάω κάποια εμπόδια που βάζω με τον εαυτό μου και τα καταφέρνω. Με ευχαριστεί μία όμορφη συζήτηση με ανθρώπους που αγαπώ, όταν υπάρχει ουσιώδης και ειλικρινής επικοινωνία. 

Κάποιοι αναγνώστες σε γνώριζαν και από πριν, μιας και είσαι ενεργή στα social media, γράφοντας και εκεί. Η ανταπόκριση στην ποιητική σου συλλογή ήταν αναμενόμενη; 

Η συλλογή κλείνει περίπου έναν χρόνο από τη μέρα που κυκλοφόρησε. Σαφώς είχε τεράστια ανταπόκριση από τους ακόλουθους αλλά τα social media έχουν τεράστια δυναμική και έτσι η φήμη κάποιου καλού βιβλίου απλώνεται μέσα από τα προφίλ και πλέον μπορώ να πω πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχα πριν κυκλοφορήσει. Ευχαριστώ όλους που αγκάλιασαν τη συλλογή από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στα βιβλιοπωλεία. 

Εσύ... Με πόσα λόγια αληθινά ντύνεις τον έρωτα σου;

Αυτό είναι από την περιγραφή στο οπισθόφυλλο και είναι μία παρότρυνση προς τους αναγνώστες να αναρωτηθούν αν στολίζουν τον έρωτά τους με λόγια αγάπης ή απλά τον ζουν χωρίς έκφραση συναισθημάτων;

Προσωπικά δεν σταματώ να ντύνω τον έρωτα με άπειρα λόγια αληθινά. Μου δίνει ζωή. Βγαίνουν αβίαστα από μέσα μου και τα λόγια αυτά τα γράφω στους λογαριασμούς μου στα social media μέχρι να εκδοθεί κάτι νέο. 

Πόσο καιρό σου πήρε να ετοιμάσεις την συλλογή σου και τι σε ώθησε στο να το κάνεις;

Τα κείμενα της συλλογής είχαν όλα δημοσιευτεί το έτος 2019 στα social media. Τη συλλογή τη σχεδίασα με τις φωτογραφίες λουλουδιών μέσα σε έναν μήνα. Όμως το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι δουλειά του ατελιέ των Εκδόσεων Πηγή με τους οποίους συνεργαστήκαμε τηλεφωνικά κατά το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2020 μέχρι να πάρει τη μορφή σχεδίασης με την οποία τυπώθηκε τελικά. 

Η Ελένη εμπνέεται από...

Εμπνέομαι από όλα τα βιώματά μου, τα συναισθήματά μου, τις συζητήσεις με φίλους που αφορούν τις σχέσεις τους, τον έρωτα και την αγάπη. Εμπνέομαι από ταινίες, βιβλία και άλλους συγγραφείς. 

Μια ευχή;

Θα απαντήσω με κάτι που είχα γράψει στο παρελθόν.

«Αν έχω ένα όνειρο, αυτό είναι η αγάπη.

Να απλώνουμε όλοι στον κόσμο μας, μία γλυκιά αγάπη.

Να λάμπουν όλα από αγάπη,

να ντυνόμαστε μ' αγάπη,

να γδυνόμαστε άφοβα από αγάπη,

να ανοίγουμε όλη την ψυχή μας από αγάπη,

τα πρόσωπά μας να αστράφτουν από αγάπη,

τα μάτια μας να χαϊδεύουν όλων τις καρδιές

με απαλή αγάπη,

τα αυτιά μας να ακούν λόγια αγάπης,

να μυρίζουν όλα δροσερό αεράκι,

τα χείλη μας να φιλούν με πάθος,

με αγάπη,

τα χέρια μας να ζωγραφίζουν αστέρια στον ουρανό,

τα πόδια μας να βγάζουν φτερά,

και να χορεύουν όλη μέρα,

αδιάκοπα,

ερωτικά.

Τότε, η καρδιά μας θα έχει νόημα,

στο σώμα μας να ζει πραγματικά.

Αγάπη μόνο είναι το όνειρο.» 

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη συνέντευξη. Καλή συγγραφική συνέχεια.

Ευχαριστώ κι εγώ για την πολύ όμορφη συνέντευξη και εύχομαι πάντα δημιουργίες και καλή υγεία. 

Βιογραφικό:

Η Ελένη Ισπόγλου γεννήθηκε και έζησε στην Πρέβεζα, σε µία μονοκατοικία, µε έναν όμορφα φροντισμένο κήπο, που μοσχομύριζε αγάπη, έως τα 17 της. 

Της άρεσε, από την εφηβική της ηλικία, να δημιουργεί ονειρικούς κόσμους και να τους αποτυπώνει στα ημερολόγιά της, µε ποιητικά και πεζά κείµενα. 

Σπούδασε και εργάστηκε ως Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο για αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να γράφει στον ελεύθερο της χρόνο. 

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στον τοµέα του Social Media Marketing, που της έδωσε το κίνητρο να αρχίσει να γράφει, κείμενα πεζά και ποιητικά στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η άμεση ανταπόκριση των αναγνωστών και τα υπέροχα σχόλιά τους, την παρακίνησαν για να γράψει την πρώτη τη συλλογή µε τίτλο «μία ιστορία αγάπης... Λόγια ενός Έρωτα», που θα µπορούσαν να είναι λόγια απλά, ποιητικά, ροµαντικές σκέψεις, όνειρα, αλλά και προβληµατισµοί µίας οποιασδήποτε ιστορίας αγάπης. Ίσως και της δικής σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια