Βιβλιοκριτική για τη συλλογή διηγημάτων "Όθων ή νόθος" της Αναστασίας Πασχάλη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Αναστασία Πασχάλη
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 136
Εκδόσεις: Αρμός


Διηγήματα απέριττα, γλυκύτατα και ουσιαστικά, με καλά δουλεμένη πλοκή.

Σκληρός ρεαλισμός των παραδοσιακών κοινωνιών.

Είκοσι μία ιστορίες που έχουν στο κέντρο τους τη σιωπή, τη φαντασία, τα τραύματα σωματικά και ψυχικά, μαγικές διαφυγές, τις απώλειες, τον πόνο, την οργή, την βία, τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Είκοσι μία εσωτερικά εστιασμένες ιστορίες φανταστικών ή πραγματικών εγκλωβισμών.

Μικρές και μεγάλες ιστορίες, αυτοβιογραφικές αναμνήσεις και εύρυθμα μικροδιηγήματα.

Πληθωρική αφήγηση ,πλήθος χαρακτήρων: o Tσέπης, ο Όθων, η κυρά Θάλεια, ο Τζέρι, η Πρέπη, ο Έλπης, η Ζαβούλα, η Μαριγούλα, ο Κάτης ή η Παμέλα.

Ιστορίες με ήρωες που παλεύουν να επιβιώσουν σ΄ έναν πολύ σκληρό και άδικο κόσμο. Ένα κόσμο δυστοπικό.  Ο κόσμος της Πασχάλη είναι «φανταστικά αληθινός», καθώς αντανακλά παραμορφωμένη τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι ήρωές της  βρίσκονται σε ψυχολογικά αδιέξοδα, μπλεγμένοι και παρασυρόμενοι από την απληστία ή τις ψευδής λύσεις που τους δίνει η καταναλωτική και τεχνοκρατική κοινωνία. Είναι ανίκανοι να συνάψουν ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις και είτε καταλήγουν σε νευρωτική μοναξιά, είτε σε στρεβλωμένη και αρρωστημένη αντίληψη του περιβάλλοντός τους. Το βιβλίο είναι μια έντεχνη κραυγή απελπισίας των σύγχρονων ανθρώπων, που εγκλωβισμένοι στα ίδια τα πολιτισμικά οικοδομήματά τους, είναι ανίκανοι να ξεφύγουν και να αντιδράσουν. Η θλίψη του αδιεξόδου ποτίζει όλη τη συλλογή.

Ψυχές με τραύματα, αλλοπαρμένοι, άτομα με προσωπικές απώλειες, με εμμονές, με αλλοπρόσαλλες μικρές αποφάσεις, ηλεκτρονικές απάτες, παράξενοι ταξιδιώτες, άνθρωποι που έχουν μείνει στην παιδική τους ηλικία, λατζέρηδες, πούστηδες, γέροι ανώμαλοι, πουτάνες,  γιαγιάδες δολοφόνοι,  αλλόκοτοι, ανεπιθύμητοι, τεμπέληδες, άχρηστοι, νόθοι,  άσχημοι, ασουλούπωτοι χαρακτήρες, κοράκια ή ψυχοπομποί, γυναίκες παντρεμένες από απελπισία, γυναίκες που μιλάνε μόνες τους , που εγγράφονται ανεξίτηλα στη μνήμη του αναγνώστη.

Η πρόζα της Αναστασίας Πασχάλη είναι ζυγισμένη, ακριβής, νευρική, πυκνή, ισορροπημένη.

Η οικονομία των εκφραστικών της μέσων είναι εντυπωσιακή .Δεν υπάρχει φράση πλεονάζουσα ή στη λάθος θέση, δεν υπάρχει ίχνος επίδειξης συγγραφικής δεξιοτεχνίας. Όλα όσα χρειάζονται είναι εδώ, αλλά μόνο αυτά.  Τίποτα πρόσθετο.

Ο λόγος της Αναστασίας Πασχάλη είναι δουλεμένα αφτιασίδωτος.

Γλώσσα απλή, μεστή, πελεκημένη και δωρική.

Διαβάστε το.


Η Αναστασία Πασχάλη, γεννήθηκε στην Γερμανία το 1970, σπούδασε νομικά και ζει στην Αθήνα. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Ο Όθων ή Νόθος είναι το πρώτο της βιβλίο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια