Ο συγγραφέας Σωκράτης Μπουζούκας μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι χαρούμενος που θα λάβω μέρος σε αυτό το φεστιβάλ γιατί θα γνωρίσω αρκετούς άλλους συγγραφείς και τα έργα τους αλλά και αυτοί θα έρθουν σε επαφή με το δικό μου.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ναι είναι η πρώτη μου φορά και έχω ένα μικρό τράκ.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένοι με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Είναι η δεύτερη μου συνεργασία με τις Συμπαντικές Διαδρομές και είμαι χαρούμενος αφού στηρίζει όλους του τους συγγραφείς και τους φέρνει σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό που διαβάζει φαντασία


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Έχει φανατικούς αναγνώστες αλλά είναι ένα μικρό κομμάτι του αναγνωστικού κοινού στην Ελλάδα. Αν και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται αυτό το κοινό όμως προτιμά να διαβάζει περισσότερο έργα ξένων συγγραφέων παρά Ελλήνων. Ακόμα και σήμερα θεωρούν κάποιοι παραλογοτεχνία τα βιβλία φαντασίας.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Δυστυχώς γνωρίζω μόνο ένα συγγραφέα από όσους λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ. Είναι η Μάουρα Ρομπέσκου. Γνωριστήκαμε σε ένα σεμινάριο συγγραφής τρόμου. Από τότε έχουμε λάβει μέρος σε αρκετά ebooks και σε μια συλλογή τρόμου. Και πιστέψτε με είναι μια δυνατή πένα. Απλά ακόμα το κοινό δεν την έχει ανακαλύψει.

Θα ήθελα να τους γνωρίσω όλους στο φεστιβάλ αλλά και το έργο τους. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις παρουσιάσεις των βιβλίων τους, καλή συνέχεια στη συγγραφική τους πορεία και ας είναι καλοτάξιδα τα βιβλία τους.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το πρώτο βιβλιο είναι Η έσχατη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου. Το έγραψα την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του ηρωικού Πάσχα του 2020. Είναι μια νουβέλα βιολογικού τρόμου. Μια χριστιανική παραθρησκευτική οργάνωση από την Αμερική και ένας ψευδομεσσίας που χρησιμοποιεί το βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη για να παραπλανεί τους οπαδούς του σκορπούν έναν θανατηφόρο ιό. Ένας αστυνόμος και ένας γιατρός θα συνεργαστούν ώστε να σώσουν τον κόσμο.

Το δεύτερο βιβλίο επίσης είναι νουβέλα βιολογικού τρόμου και ο τίτλος του είναι Ο λέων του Πειραιά. Ένας ιός εμφανίζεται ξαφνικά σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη. Ο πλανήτης αλλαζει όψη και χώρες χάνονται. Παρόλα αυτά η ανθρωπότητα θα βρεθεί στα πρόθυρα ενός Γ΄ παγκοσμίου πολέμου. Μάλιστα γράφω και για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο όταν το έγραφα τέλη του 2020 δεν φανταζόμουν ότι στο μέλλον θα γίνονταν πραγματικότητα. Ένας γιατρός, ιδιοκτήτης κλινικής και καθηγητής πανεπιστημίου μαζί με ένα φοιτητή θα προσπαθήσουν μέσα σε αυτό το χάος να βρούνε λύση να νικήσουν τον ιό. Όμως τί σχέση έχει το μνημείο του λέοντα στον Πειραιά; Όσα αναφέρω για το μνημείο αλλά και τα περίεργα γεγονότα που το συνοδεύουν τα βρήκα από διάφορες αναφορές περιηγητών που τα κατέγραψαν για αυτό το άγνωστο ακόμα και σήμερα για πολλούς μνημείο. Πως θα βοηθήσει αυτό το άγαλμα στο θέμα του ιού; Θα το δείτε μέσα στο βιβλίο.

Επίσης συμμετέχω με τρεις ιστορίες στην ανθολογία Θρύλοι του Συμπαντος Χ.

Το παιδί των Χριστουγέννων είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στο σήμερα και είναι βασισμένη στην ελληνική λαογραφία. Αναφέρεται σε μια ξεχασμένη δοξασία για τα παιδιά που γεννιούνται την μέρα των Χριστουγέννων και τι πίστευαν οι παλιότεροι.

Ένας άγνωστος μύθος είναι μια ιστορία επηρεασμένη από την ελληνική μυθολογία. Αιτία για αυτή την ιστορία ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για την ελληνική μυθολογία το τελευταίο διάστημα. Πριν τον Περσέα σίγουρα κάποιοι θα προσπάθησαν να σκοτώσουν την φοβερή Μέδουσα πριν τον μυθικό ήρωα. Μια φανταστική ιστορία με φόντο την Ελλάδα στην εποχή των μυθικών ηρώων.

Ηomo Nuclearius είναι μια ιστορία πυρηνικού πολέμου και είναι το τρίτο μου διήγημα. Η πλοκή ξεκινά λίγο πριν το πυρηνικό χτύπημα και συνεχίζεται με την ζωή μέσα στο καταφύγιο μιας μονάδας αεράμυνας. Πόσο αυτή η κατάσταση θα μεταβάλλει τον άνθρωπο και πως; Θα κρατήσει την λογική του ή θα εκφυλιστεί;

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Το φεστιβάλ είναι στις 18 Δεκεμβρίου στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, στο Rockwood, το οποίο βρίσκεται, Βασ. Ηρακλείου 2 και Πατησίων,δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η παρουσίαση της ανθολογίας Θρύλοι του Σύμπαντος Χ είναι στις 20:20.

Τα δυο βιβλία μου θα τα παρουσιάσω στις 21:50

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Να περάσουν καλά τις γιορτές των Χριστουγέννων με αυτούς που αγαπάνε. Να έχουν υγεία και ευτυχία. Εμένα μπορούν να με βρούν στο Facebook στο https://www.facebook.com/socratis.bouzoukas .

Θα χαρώ πολύ αν κάποιοι με διαβάσουν και τους ταξιδέψω μέσα από τις ιστορίες μου. Και τέλος αυτές τις γιορτές ας κάνουν σε αυτούς που αγαπάνε δώρο ένα βιβλίο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια