Βιβλιοκριτική για την ποιητική συλλογή "ΣΕΙΡΑΔΙΟ" του Περίανδρου Παπανικολάου | Γράφει η Χριστίνα Μανωλέα


  • Το Σειράδιο, η δευτερη ποιητική συλλογή του Περίανδρου Παπανικολάου, εκδόθηκε πριν από τρια χρόνια σε free e-book από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα. Πρόκειται για μια ενότητα ποιημάτων, στην οποία ο αναγνώστης επιστρέφει όσο περνά ο καιρός. 
  • Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας έχει πληθύνει ο αριθμός των εμφανιζόμενων βιβλιογραφικών τιτλων, και σε άλλους τομείς, αλλά και στην ποίηση. Αυτό έχει πολλά θετικά, το στοίχημα όμως είναι να μπορέσει το έργο κάποιου να μην ξεχαστεί. Γισ νσ επιτευχθεί αυτό πρέπει να συντρέχουν κάποιοι παράγοντες, κυρίως όμως μια ποιητική συλλογή πρέπει να έχει πρωτοτυπία, διαχρονικότητα και επαρκή εκφραστικά μέσα.
  • Η συλλογή, στην οποία αναφερόμαστε,  έχει θεματική πρωτοτυπία. Ο Περίανδρος Παπανικολάου συντροφευεται από επαναστατικές φιγούρες σαν τον βιβλικό Αβεσσαλωμ ή τον Καμιλο Σιενφουέγκος, αλλά και από δευτεραγωνιστές σαν υον Λάνσελοτ ή τον Σάντσο Πάντσα - και είναι αξιοσημείωτο ότι μάς βαζει στον κοσμο του μέσα από ποιηματα αρτια, που αποπνέουν δυναμη. Ταξιδεύουμε μαζί του απο τη Δαμασκό, πονάμε όταν πονά, βιώνουμε την καθημερινότητα της αλυκής. Συναναστρεφομαστε  εργατοτεχνιτες, νιώθουμε τη σκόνη, την καπνιά, τον ιδρώτα, τη μούχλα. Μας διαπερνά ομως και η οργή του ποιητή για τους τσάτσους, τους γλειφτες, τους λουφαδορους, ηχεί στ' αυτιά μας μια φωνή κουρασμένη. Που όμως αρνείται να συμβιβαστεί. 
  • Ο ποιητής στεκεται κριτικά  και με πόνο απέναντι στην πνευματικη ενδεια της εποχης, στην προδοσια των κοινωνικων οραμάτων και αγώνων. Οι προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις του, οι ακριβείς, ρεαλιστικές του περιγραφές φέρνουν στο προσκήνιο τον οικοδόμο Σπύρο, τον οξυγονοκολλητη Γιώργο, την Ελένη που παρενοχλήθηκε ερωτικά - με άλλα λόγια, φέρνουν τις εικόνες και την πικρή αλήθεια μιας Ελλάδας που πολλοί θέλουν να ξεχνούν ότι υπαρχει. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν, όσο μας το δίνει με σπάνια ωμότητα, αλλά και ευαισθησία ο ποιητής.
  • Η έμφυτη επαναστατικότητα του Περίανδρου Παπανικολαου, η βιωματική ποιητική απεικόνιση της καθημερινότητας στην αλυκή και στην Ελλάδα των μη προνομιούχων, η ρωμαλέα γλώσσα και η πλούσια εικονοποιία καθιστούν τη συλλογή έναν κρικο στην αλυσίδα της μπητ ποίησης, που τόσο λίγο έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας. Το Σειράδιο,  τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι μια ποιητική δουλειά που αξίζει να διαβαστεί!