Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το δάσος της μνήμης" του Σαμ Λόϊντ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ | ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Συγγραφέας: ΣΑΜ ΛΟΪΝΤ
Μεταφραστής: Αύγουστος Κορτώ
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 468



Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό και συνταρακτικό θρίλερ. Μια τρομακτική  ιστορία φρίκης.
Η αστυνομική διευθύντρια Μαρέιντ ΜακΚάλαχ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια απαγωγή ανηλίκου κοριτσιού στο Ιστ Κλιφ.
Η δεκατριάχρονη Ελίζα Μιρζογιάν πηγαίνει από το Σόλσμπερι , με την μητέρα της στο ξενοδοχείο Marshall Court, για να λάβει μέρος σε ένα τουρνουά σκάκι.  Είναι μια ευφυέστατη κοπέλα και πολύ καλή παίκτρια στο σκάκι.
Κάποια στιγμή που πηγαίνει έξω στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, να πάρει κάτι από το αυτοκίνητο της μητέρας της,  κάποιος άνδρας χειροδύναμος την αρπάζει ,την ναρκώνει και την βάζει σε ένα παλιό στραπατσαρισμένο λευκό φορτηγάκι με χτυπημένο τον προφυλακτήρα , που επάνω του έχει μια νεκροκεφαλή και ένα τσιγάρο στα δόντια..
Την Ελίζα την κλείνει και την αλυσοδένει σε ένα υπόγειο, σκοτεινό κελάρι, σε μια αγροικία, που βρίσκεται σε ένα δάσος.
Εκτός από τον φρικτό, σιχαμερό και ανώμαλο απαγωγέα της ,την επισκέπτεται στο κελάρι και κάποιος δωδεκάχρονος ο Ελάιτζα, ο οποίος της αναφέρει ότι πρέπει να υπακούει στις διαταγές και τους κανόνες του απαγωγέας της, αλλιώς θα έχει την τύχη και των άλλων πέντε κοριτσιών, που είχαν εξαφανιστεί στην περιοχή. Σιγά σιγά η Ελίζα πιάνει φιλία με τον Ελάιτζα, μήπως αυτός μπορέσει  να ειδοποιήσει την αστυνομία, για να την βρούνε. Με την εξυπνάδα της προσπαθεί να τον ξεγελάσει, μήπως μπορέσει να επικοινωνήσει με τηλέφωνο ή μήνυμα με τη μητέρα της ή την αστυνομία.
Από τον Ελάιτζα μαθαίνει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα κελάρι, σε μια αγροικία του Δάσους της Μνήμης. Την αγροικία την αποκαλεί ο Ελάιτζα, Ζαχαρένιο σπίτι και δίνει το όνομα στην Ελίζα, Γκρέτελ, από το γνωστό παραμύθι και για τον εαυτό του ζητάει να τον λέει Χάνσελ.
Η Ελίζα καταλαβαίνει ότι ο Ελάιτζα φαίνεται σαλεμένος, ψυχοπαθής, παράφρων, βαθιά διαταραγμένο άτομο, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι όχι, δεν μπορεί να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα, την αλήθεια από το ψέμα, αποκομμένος από τον σύγχρονο κόσμο. Ο Ελάιτζα δεν φαίνεται ότι είναι δωδεκάχρονος αλλά μεγαλύτερος. Η Ελίζα δεν μπορεί να τον δει καλά μέσα στο κελάρι, γιατί είναι σκοτάδι και αυτός έχει ένα φακό που το φως του πέφτει στο πρόσωπο της Ελίζας. Το ίδιο σκοτάδι την εμποδίζει  να δει και  τον απαγωγέα της, ο οποίος την βάζει μπροστά σε μία κάμερα, την βιντεοσκοπεί και την βάζει να πει, ότι είναι καλά εκεί που βρίσκεται  και  κατακρίνει  την μητέρα της .
Η Ελίζα ζητάει από τον Ελάιτζα να του υποσχεθεί ότι δεν θα την αφήσει να πεθάνει εκεί μέσα. Ο Ελάιτζα καταλαβαίνει ότι είναι έξυπνη και επικίνδυνη και ότι προσπαθεί να τον παγιδέψει.
Η Ελίζα τελικά κατορθώνει να πείσει τον Ελάιτζα, να του μάθει σκάκι και παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα,  μέσω του Ελάιτζα, στην ομοσπονδία σκακιού να της στείλουν  μια σκακιέρα, για να παίζουν οι δυο τους. Το μήνυμα όμως από την Ελίζα είναι κωδικοποιημένο, που δίνει το στίγμα της, που βρίσκεται εγκλωβισμένη και φυλακισμένη. 
Το παιχνίδι που παίζουν η Ελίζα και ο Ελάιτζα, σαν τη γάτα με το ποντίκι, ένα παιχνίδι εξαπάτησης και προδοσίας, θα καθορίσει τις τύχες τους και το αν ένας από τους δύο θα καταφέρει να βγει από το Δάσος της Μνήμης…
Τελικά όλη αυτή η κατάσταση θα καταλήξει σε μια αγωνιώδη παρτίδα σκακιού;
Θα μπορέσει η αστυνομική διευθύντρια Μαρέιντ να σώσει την Ελίζα;
Έχει το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ κακιά μάγισσα;
Ποια είναι η Μάγισσα Άννι;
Τι ήταν τα ισκιώματα,  που αναδίνουν μοχθηρία;
Τι είναι τα Μνημόδεντρα;
Ποια ήταν η Τροχήλατη Πόλη;
Ποια είναι η Λίμνη των Δαχτύλων;
Στο παιχνίδι του σκακιού το πιο ισχυρό άτομο δεν είναι η βασίλισσα;
Τι είναι στο σκάκι ,το γκαμπί της βασίλισσας;
Τα παραμύθια που λέμε στον εαυτό μας γίνονται πραγματικότητα;
Ποιο είναι τελικά αυτό το αφελές αγόρι και αυτό το διεστραμμένο κτήνος;
Η Ελίζα είναι πανέξυπνη και πολεμίστρια , θα σωθεί τελικά από τα χέρια των τεράτων;

Μοιάζει με ταινία φρίκης. Μια φρίκη που συναντά το παραμυθένιο στοιχείο των Αδελφών Γκριμ…
Οι αναγνώστες θα μείνουν παράλυτοι από φόβο, με κομμένη την ανάσα και ιδρωμένες παλάμες…
Θα μπορέσουν τελικά οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου να βγουν από το μονοπάτι του Δάσους της Μνήμης, σώοι και αβλαβείς, χωρίς γρατζουνιές;

Ο ΣΑΜ ΛΟΪΝΤ μεγάλωσε στο Χάμσαϊρ, φτιάχνοντας ιστορίες και μυστικά κρησφύγετα στα γύρω δάση. Σήμερα ζει στο Σάρεϊ με τη γυναίκα του, τους τρεις γιους τους κι έναν σκύλο που του αρέσει να ουρλιάζει. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ είναι το πρώτο του θρίλερ.