Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Τρικυμία" της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ - ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΑΡΓΥΡΗ ΙΟΥΣΤΙΝΗ | Λογοτεχνία | IANOS.gr

Συγγραφέας: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη
Έτος έκδοσης: 2016
Σελ.: 638Ο κόσμος όλος είναι μια πλατιά σκηνή θεάτρου. Και μαζί, ένα Νησί, όπου ο καθένας μας ζει  μόνος, παρέα με τα φαντάσματά του, τα κακοποιά του πνεύματα και τους ειρηνοποιούς δαίμονές του. Ένα Νησί, όπου μας στέλνει εξορία η μοίρα. Ένα Νησί, που το περικυκλώνει μια τρομερή, τρομερή Τρικυμία…
Ποιος πρωταγωνιστεί σε αυτό το μυθιστόρημα; Μια ασίγαστη «τρικυμία» που ασφυκτικά εναγκαλίζεται και συγκλονίζει συθέμελα τους ήρωες του έργου.
Ο Πέτρος Υπερείδης  είναι ο αγροτικός γιατρός ενός νησιού του Αιγαίου, γόνος εύπορης οικογένειας των Αθηνών.
Η Πολέτ είναι Ελληνοκαναδή δασκάλα θεάτρου και βρίσκεται στο νησί για καλοκαιρινές διακοπές.
Οι δύο νέοι ερωτεύονται.
Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος, θα τους σαρώσει σαν καταιγίδα, θα τους ενώσει  σε μια σχέση που μοιάζει μοναδική, μια σχέση που θα περάσει μέσα σε τρικυμίες και νηνεμίες συναισθημάτων.
Οι έρωτες, όμως, που γεννιούνται τα καλοκαίρια, κάτω από τον ελληνικό ουρανό, ισοπεδώνονται από τους χειμώνες.
Ο έρωτάς τους θα σκοντάψει στην οικογένεια του Πέτρου και θα πνιγεί στην τρικυμία των δικών του κρυφών αδυναμιών.
Η Πολέτ, κυνηγημένη από μια σειρά μοιραία γεγονότα, θα επιστρέψει στον Καναδά, θεωρώντας ότι ο γιος της, που προήλθε από την ένωση της με τον Πέτρο, ήταν νεκρός όταν γεννήθηκε.
Παθαίνει νευρικό κλονισμό. Τα πεθερικά της την κλείνουν στο ψυχιατρείο. Στον Καναδά, που δραπετεύει, από πόλη σε πόλη, θα κρύβεται και θα κρύβει το παρελθόν της, παλεύοντας με την τρικυμία που στοιχειώνει τη ζωή της.
Μια αγωνιώδη εξέλιξη μιας τρικυμισμένης ζωής, πέρα μακριά στον Καναδά.
Όμως, αναπότρεπτη η μοίρα της χημείας.
Ακατανίκητη η πορεία των ανθρώπων.
Όλα είχαν τελειώσει πια για την Κολέτ-η περιπέτεια, το κρυφτό, τα ταξίδια, τα ψέματα. Γι΄ αυτό πήγε εκεί, στο Νησί. Για να επισημάνει το τέλος. Για να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης με το παρελθόν, με όσα είχαν γίνει και την είχαν κουρελιάσει.
Ίχνη ολέθρου ιψενικού λυκόφωτος, τραυματικός συγκλονιστικός έρωτας, σαν αμαρτία βιωμένος, στοιχειώνει τον Πέτρο Υπερείδη και την Πολέτ και τον ακριβό καρπό της σχέσης τους, τον Ρωμανό, και οδηγούνται στην πλήρη συντριβή, καθώς στην αφηγηματική ροή του έργου εκδιπλώνεται η «μανία» της αποκάλυψης: μυστικά, ανομήματα, σκοτεινά τούνελ, πληγές της ψυχής, εγκλήματα και άλλες τόσες τιμωρίες κι ενοχές -δυσβάστακτη «συμφιλίωση»-εκείνη του τραγικού Versohnung του Γκαίτε – όπου συχνά το τίμημά της είναι η ανθρώπινη θυσία, ακόμα και η αυτοθυσία.
«Η Τρικυμία» είναι ένα μυθιστόρημα που σκιαγραφεί τις ανθρώπινες αγκυλώσεις, παρακολουθεί την απρόβλεπτη πορεία των γεγονότων και αναδεικνύει την συμπτωματικότητα της ύπαρξης.
«Η Τρικυμία» είναι η λογοτεχνική προσαρμογή μιας ανθρώπινης ιστορίας, από αυτές που η ζωή εξυφαίνει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο.
« Η Τρικυμία» είναι μια ανθρώπινη ιστορία με δυνατούς χαρακτήρες, απρόσμενες ανατροπές με φόντο το πέλαγος, τη θάλασσα, τον ωκεανό.
Ο τίτλος «Τρικυμία», εμπνευσμένος από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αποτελεί φόρο τιμής στον εορτασμό των 400 χρόνων από το θάνατό του.

 Συναρπαστικά, σχεδόν πνιγηρά όμορφο μυθιστόρημα, βαθιά ποιητικό, ζωντανό και βαθύ, υφασμένο με τα υλικά μιας απλής ζωής. Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. 
            Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.
            Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).
Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post.
            Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).
Συγγραφικό έργο:
Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, Exandas Publishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη - The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»,2005),  Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Αλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Ερωτας στην  Ομίχλη(μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014).    
    Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφόρησε και το τελευταίο της με τίτλο "Η Κοντυλένια του Νησιού".