Το τραγούδι "Παράξενο Φρούτο" σύμφωνα με την αυτοβιογραφία "Μαύρη ψυχή" της Νίνας Σιμόν | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Συγγραφέας: Νίνας Σιμόν
Έτος έκδοσης: 2018
Σελ.: 286


Strange Fruit (Περίεργο Φρούτο)

Τα δέντρα του νότου κουβαλούν ένα περίεργο φρούτο.
Αίμα στα φύλλα και αίμα στη ρίζα.
Μαύρα σώματα να λικνίζονται στο νότιο αεράκι.
Περίεργο φρούτο κρεμασμένο από τις λεύκες.

Ποιμενικές σκηνές στον ηρωικό Νότο.
Τα διογκωμένα μάτια, το παραμορφωμένο στόμα.
Άρωμα μανόλιας, γλυκό και φρέσκο.
Ύστερα η ξαφνική μυρωδιά της καμένης σάρκας.

Να ένα φρούτο για να ραμφίσουν τα κοράκια .
Να το μαζέψει η βροχή, να το ρουφήξει ο αέρας.
Να το σαπίσει ο ήλιος , το δέντρο να το ρίξει.
Να ένα περίεργο φρούτο και να μια πικρή σοδειά.

To τραγούδι αυτό  γράφτηκε από τον Εϊμπελ Μίροπολ το 1937. Το τραγούδησαν η Μπίλι Χολιντέϊ και η Νίνα Σιμόν και διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες . Το τραγούδι περιγράφει την εικόνα λιντσαρίσματος και απαγχονισμού δύο Αφροαμερικανών το 1930 στην Ιντιάνα. Τα «παράξενα φρούτα» δεν είναι άλλα από τα σώματα των απαγχονισμένων μαύρων στις πολιτείες του Νότου. Χτίζοντας πάνω στην αντίθεση του εκτεθειμένου σώματος που σαπίζει και την ομορφιά της φύσης που ανθίζει, το τραγούδι καταφέρνει να ενσαρκώσει με ελάχιστους στίχους τη βαθιά αμερικανική αρρώστια.
Μετά  τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, το τραγούδι έγινε πάλι διάσημο στην Αμερική, τραγουδήθηκε σε πορείες και σε διαδηλώσεις .
Επίσης κυριαρχούν παντού και τα συνθήματα των διαδηλωτών, λευκών και μαύρων,  όλου του κόσμου:  Black Lives Matter" - Οι ζωές των μαύρων αξίζουν και I cant breathe - Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Συνθήματα που σκορπίζουν κύματα συγκίνησης και αλληλεγγύης.

Αν διαβάσετε το συγκινητικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο  «Μαύρη ψυχή» της Νίνας Σιμόν, θα μάθετε πολλά για τον ρατσισμό, την φυλετική βία  και τα δικαιώματα των μαύρων.