Εγκαίνια έκθεσης: "Μια Έκθεση – Τρεις Ενότητες" του Σταύρου Κοτσιρέα στην Chili Art Gallery


Η Chili Art Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6μ.μ., την ατομική έκθεση του Σταύρου Κοτσιρέα με τίτλο "Μια Έκθεση – Τρεις Ενότητες", η οποία θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από την τριακονταετή πορεία του καλλιτέχνη
Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του Κοτσιρέα στην Ελλάδα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αφού είναι μόνιμος κάτοικος Αγγλίας και δραστηριοποιείται κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι χαρακτηριστικές τοπιογραφίες που τον καθιέρωσαν στο συλλεκτικό κοινό, δίπτυχα έργα από τη σειρά Σιωπηλή Φύση που επαινέθηκε ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μαζί με ορισμένα από τα γλυπτά που απαρτίζουν τη μεγάλη πολυμεσική εγκατάσταση με τίτλο Μεταμορφώσεις, η οποία αποτελεί μια μετεξέλιξη της προηγούμενης σειράς του. Η εγκατάσταση αυτή θα παρουσιαστεί επίσημα  στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε η έκθεση στην Chili Art Gallery αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να πάρει μία αποκλειστική πρόγευση.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης Αναστασία Μανιουδάκη στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Στην εποχή του ηχητικού παροξυσμού, όπου η αυτοπραγμάτωση του σύγχρονου ανθρώπου επιτυγχάνεται μέσω της δυνατότερης φωνής, η αισθητική και πνευματική μας ισορροπία επιβάλλει την επαφή με την ευεργετική σιωπή. Ποιος είπε, όμως, ότι η σιωπή δεν έχει τη δική της φωνή; Στα έργα του Σταύρου Κοτσιρέα η φωνή της σιωπής αποκαλύπτεται σε τρεις ενότητες: στην πρώτη, τις τοπιογραφίες του, μέσα από την απουσία της ανθρώπινης παρουσίας, ενώ στη δεύτερη, μέσα από τη διανοητική διαδικασία της έμπνευσης, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στο φως με τις Σιωπηλές φύσεις του. Επιπλέον, στην τρίτη, πιο πρόσφατη ενότητα, ο καλλιτέχνης σχολιάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι.»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ – ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Στην εποχή του ηχητικού παροξυσμού, όπου η αυτοπραγμάτωση του σύγχρονου ανθρώπου επιτυγχάνεται μέσω της δυνατότερης φωνής, η αισθητική και πνευματική μας ισορροπία επιβάλλει την επαφή με την ευεργετική σιωπή.
Ποιος είπε, όμως, ότι η σιωπή δεν έχει τη δική της φωνή;
Στα έργα του Σταύρου Κοτσιρέα η φωνή της σιωπής αποκαλύπτεται σε τρεις ενότητες: στην πρώτη, τις τοπιογραφίες του, μέσα από την απουσία της ανθρώπινης παρουσίας, ενώ στη δεύτερη, μέσα από τη διανοητική διαδικασία της έμπνευσης, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στο φως με τις «Σιωπηλές φύσεις» του. Επιπλέον, στην τρίτη,  πιο πρόσφατη ενότητα, ο καλλιτέχνης δεν αποφεύγει να σχολιάσει το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Τα τοπία του Κοτσιρέα μιλούν μέσα από την εξπρεσιονιστική τους πινελιά και τη ρομαντική διάθεση που τα διακρίνει. Η φύση γίνεται η κινητήριος δύναμη του συναισθήματος. Στα όρια της αφαίρεσης, οι πίνακες δεν προσπαθούν να αποτυπώσουν ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά περισσότερο να αποδώσουν έναν ψυχικό τόνο. Τα ακριβή περιγράμματα χάνονται, για να παρουσιάσουν ένα σύμπαν εν τη γενέσει του, έναν παρθένο κόσμο όπου η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει ως μορφή, αλλά είναι πανταχού παρούσα στο αισθητηριακό της αποτύπωμα. Ορίζοντας, δέντρα, νερό, όλα γίνονται ένα θυμίζοντάς μας πολλές φορές το πνεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού του Mark Rothko.
Ο λυρισμός που χαρακτηρίζει την τοπιογραφία του Κοτσιρέα δε λείπει ούτε από τις Σιωπηλές φύσεις. Η σειρά Poetry in a bottle, από τον τίτλο της και μόνο, προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Κατά την προσφιλή τακτική του καλλιτέχνη το τελευταίο διάστημα, οι συνθέσεις με τα μπουκάλια μεταμορφώνονται σε ζωγραφικά έργα, φανερώνοντας σε κοινή θέα τη μέχρι πρότινος μυστική διεργασία της καλλιτεχνικής έμπνευσης. Το σφραγισμένο ποίημα στο μπουκάλι ξεδιπλώνεται πάνω στον καμβά, για να αποκαλύψει το μήνυμά του με όρους αφαιρετικούς και υπαινικτικούς, με τη χρωματική παλέτα να δηλώνει το συναισθηματικό τόνο κάθε ποιήματος.
Στην τελευταία ενότητα, η πλειονότητα των έργων αποτελούν τμήμα της πολυμεσικής εγκατάστασης με τίτλο Μεταμορφώσεις, όπου σημαίνουσες προσωπικότητες του παρελθόντος και του παρόντος μετασχηματίζονται σε σιωπηλές φύσεις, στις οποίες ο καλλιτέχνης κρατά μόνο την ουσία του έργου τους. Εδώ, η σιωπή κρίνεται με όρους κοινωνικούς: μέσα από τη φίμωση μειονοτήτων όπως οι πρόσφυγες ή την καταπίεση του γυναικείου φύλου, όπως εκφράστηκε μέσα από τα γραπτά της Simone de Beauvoir. Με χαρακτηριστικότερη ίσως την κυριολεκτική και αναγκαστική σιωπή της Άννας Φρανκ την περίοδο του αποκλεισμού της στο «Μυστικό Παράρτημα».
Συνοψίζοντας, στα έργα του Σταύρου Κοτσιρέα η δυνατή φωνή της σιωπής αποκαλύπτεται μέσα από ένα αμάλγαμα δημιουργικών μέσων. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ακούσουμε.
Αναστασία Μανιουδάκη, Ιστορικός Τέχνης
 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Σταύρος Κοτσιρέας (γ. 1960, Αθήνα) ήταν μεταξύ των επιλεγμένων αθλητών που έτρεξαν με την Ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Μόσχα το 1980. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε μια διετή μαθητεία με τον Βασίλη Φωτόπουλο (σκηνογράφο, ενδυματολόγο, ζωγράφο, βραβευμένο μεταξύ άλλων με Όσκαρ για τη σκηνογραφία-ενδυματολογία της ταινίας Ζορμπάς). Το 1989 αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη (Ολλανδία), όπου σπούδαζε για έξι χρόνια, με ειδίκευση στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική. Συνέχισε μεταπτυχιακά στην ίδια σχολή, στο τμήμα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε 35 ατομικές και 76 ομαδικές εκθέσεις. Η πιο πρόσφατη σειρά του με τίτλο Σιωπηλή Φύση τράβηξε πολλά βλέμματα και σε διεθνές επίπεδο, με τον Σερ Nicholas Serrota, τον Glenn D. Lowry, τον Σερ Peter Blake και την Julia Peyton-Jones, μεταξύ άλλων, να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την καινοτομία αυτής της δουλειάς. Το έργο του βρίσκεται σε πολλές ιδιωτικές, δημόσιες και εταιρικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ, ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ – ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Εγκαίνια: Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, 6μ.μ.-11.00μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου – 12 Σεπτεμβρίου 2020. Η Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00, Σάββατο 11.00 – 15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.
Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.