Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το Αγκμαράλο-Οι 4 ξεχωριστοί ντέτεκτιβ" του Δημήτρη Μαμαλούκα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Δημήτρης Μαμαλούκας
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 160
Εκδόσεις: Κέδρος

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας στα βιβλία του, μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία, είναι λακωνικός, αφαιρετικός, λιτός, ουσιαστικός. Ειλικρινής και σφαιρική η ματιά του. Πλάθει ένα περιβάλλον με αληθοφάνεια. Η αληθοφάνεια υπάρχει στα μικρά πράγματα. Η φαντασία του είναι οπτική και μάλιστα ζωηρή. Το μυθικό, υπερφυσικό στοιχείο, τα όνειρα, οι εφιάλτες, όλες οι δυνατές χορογραφίες της φαντασίας ενσωματώνουν τη διαυγή ματιά , τη στέρεη τοποθέτηση των μικρών ηρώων-ντετέκτιβ μέσα στον κοινωνικό περίγυρό τους καθώς και την ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών και αγώνων, την τρυφερότητα απέναντι στους Άλλους, τους αδύναμους, τους ξένους, τους διαφορετικούς. Ο συγγραφέας δεν εκβιάζει το συναίσθημα, είναι ο ίδιος, όλος (το γραπτό του) συναίσθημα.

Το βιβλίο «Το Αγκμαράλο» είναι εξαιρετικό, διότι έχει κοινωνικά, ηθικά και φιλοσοφικά υποστρώματα.

Μέσα στο βιβλίο του «Το Αγκμαράλο» ο Δημήτρης Μαμαλούκας έχει σαν οπλοστάσιο την παιδική του ηλικία, αυτή θεμελιώνει όχι μόνο την τέχνη του, αλλά και τη ζωή του, αφήνει το παιδί -αναγνώστη να ξεχωρίσει το καλό και το κακό, να γνωρίσει τον Άλλο, την καθαρότητα του αλλόκοτου που είναι ξένος, που αφήνεται σε μια ώσμωση, είσαι «εσύ και οι Άλλοι», κι όσο περισσότερο είσαι «εσύ και οι άλλοι», τόσο λιγότερο είσαι εσύ, από μερικές απόψεις, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο τέρας και τον άνθρωπο-παιδί  είναι στενή, θερμή, ειλικρινής, αμοιβαία. Συναντήθηκαν όχι μόνο οι διάνοιες και οι σκέψεις τους, αλλά μοιράστηκαν συναισθήματα. Βίωσαν από κοινού την έννοια της φιλίας, του σεβασμού, της ανταπόκρισης, της ανταπόδοσης. Σταδιακά, ανοίχτηκαν ό ένας στον άλλο, μοιράστηκαν δύσκολες καταστάσεις, στιγμές αμηχανίας, επιφυλακτικότητας, φόβου και αγωνίας, αλλά και στιγμές ανείπωτης τρυφερότητας, αγγίγματος, χαιρετισμού και αμοιβαίας ψυχικής ένωσης.  Εντυπωσιάζει ο συγγραφέας με την ποιητική του ευχέρεια να μπαινοβγαίνει στον χρόνο και στο όνειρο, στην πραγματικότητα και το υπερφυσικό, με τιθασευμένο τον θυμό του και μάλιστα με μακροθυμία, να υποστηρίζει το θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης αναδεικνύοντας παράλληλα το κακό και μοχθηρό, το οποίο οι κοινωνίες δεν μπορούν να εξορίσουν και να εξαλείψουν.

Ο Ντιν Κόνραντ τελειώνει το δημοτικό κι είναι ερασιτέχνης ντετέκτιβ. Μαζί με την ομάδα του την αδελφή του την  Μαίρη, τον Τζέι και την Σάλι λύνουνε κάθε είδους μυστήρια. Ζούνε σε μια παράξενη πόλη που λέγεται Χαμένος Παράδεισος και είναι παράξενη, διότι συμβαίνουν ανεξήγητα φαινόμενα.Τον Ιούλιο όλη η ομάδα ξεκινάει για την κατασκήνωση στη Λίμνη Που Ψιθυρίζει, ένα μέρος στοιχειωμένο. Σε αυτό το μέρος πολλοί κυνηγοί και ορειβάτες έχουν δει ένα παράξενο μαλλιαρό τέρας, τρία μέτρα ψηλό, με μεγάλα κοφτερά δόντια και τεράστια χέρια, τον Μεγαλοπόδαρο. Οι 4 μικροί φίλοι-ντετέκτιβ είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, φυσικές και υπερφυσικές, να λύσουν το μυστήριο της στοιχειωμένης λίμνης και να βρούνε τι είναι αυτός ο Μεγαλοπόδαρος.

 Μια νύχτα κάποιος με τρομερή δύναμη διέλυσε το λεμβοστάσιο της κατασκήνωσης  και άλλη μια νύχτα γκρέμισε μια καλύβα της κατασκήνωσης, που μέσα κοιμούνταν 14 παιδιά. Όλοι πιστεύουν τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι, ότι όλα αυτά είναι δουλειά του Μακροπόδαρου. Όταν λοιπόν εκείνο το βράδι εξαφανίζεται η Σάλι Κόνραντ, τότε οι υπόλοιποι τρεις ντετέκτιβ με την βοήθεια της μαγικής σφαίρας, θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα προσπαθήσουν να  βρουν την Σάλι και να λύσουν τα μυστηριώδη νυχτερινά χτυπήματα. Τελικά κάποια ίχνη τους οδηγούν στο βουνό, το Μπούφαλο Κρικ. 

Τι είχε συμβεί στη Σάλι; Τι είχε συμβεί στον κοιτώνα όπου έμενε; Είχε εξαφανιστεί μόνη της ή μήπως κάποιος ή κάτι την είχε αρπάξει; Υπάρχει κάποιο υπερφυσικό στοιχείο; Υπάρχουν φαντάσματα;  Θα βρούνε το αποτρόπαιο τέρας; Τι ήταν αυτό  το Αγκμαράλο; Ποιος ήταν τελικά ο  κακός, μήπως είναι οι άνθρωποι κακοί;

Το βιβλίο αυτό θα προβληματίσει τους μικρούς αναγνώστες  για τη θέση των μη ανθρώπινων πλασμάτων στον κόσμο που ζούμε. Όχι μόνο θεωρητικά, φιλοσοφικά δηλαδή, αλλά και βιωματικά. Χρειάζεται οι άνθρωποι να αλλάξουν  συμπεριφορές. Χρειάζεται αγωγή και παιδεία. Ένα κάποιο νομικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά με πολλές ασάφειες και ακόμα περισσότερα κενά. Το όλο ζήτημα τελικά είναι ηθικό. Επιτέλους, ο άνθρωπος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η ανώτερη μορφή ζωής, δεν τού ανήκει το περιβάλλον, η φύση δεν είναι φτιαγμένη για να τον εξυπηρετεί, για να την εκμεταλλεύεται και να την κακοποιεί. Ο άνθρωπος θα πρέπει να αντιληφθεί σε ηθικό επίπεδο την αξία των άλλων έμβιων όντων. Τα ζώα και τα άλλα όντα , είναι πρόσωπα. Πρόσωπα με βασικά δικαιώματα, της ζωής, του σεβασμού, της ισότητας, της ελευθερίας, και της κατοίκησης σε αυτόν τον πλανήτη. Η αλαζονία του ανθρώπινου είδους απέναντι στα πλάσματα με τα οποία συγκατοικεί στον πλανήτη και στους άλλους πλανήτες, απέναντι στην ίδια τη φύση, είναι ειδολογικός σωβινισμός. Ρατσιστικός αντικατοπτρισμός…

Οι μικροί αναγνώστες θα ανυπομονούνε για την επόμενη περιπέτεια των 4 ξεχωριστών ντετέκτιβ!

Εξαιρετική ποιότητα του βιβλίου, τόσο  γνωστική όσο και  εικαστική. Χάρη στην σχεδόν ανάγλυφη (τόσο «ζωντανή» είναι) εικονογράφηση, θα νομίσετε πως αγγίζετε τα πρόσωπα και τα τοπία του βιβλίου.

Πρόκειται πράγματι για απόκτημα.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ - ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου, καθώς και τα μυθιστορήματα Κοπέλα που σε λένε Φίνι (μεταφράστηκε στα τουρκικά) και Κράτα μου το χέρι.
Το πρώτο του βιβλίο, Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Έχει γράψει επίσης το τετράτομο έργο παιδικής λογοτεχνίας Κρις Πινόκιο – Νοεμί Αστράκη, Τα Παιδιά του Χρόνου.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν το αστυνομικό μυθιστόρημα για ενήλικες Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών (2016), [Βραβείο μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης] και τα τέσσερα πρώτα βιβλία της αστυνομικής σειράς για παιδιά ΟΙ 4 ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής (2016) [στη μικρή λίστα για το βραβείο παιδικού βιβλίου του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης], Η απαγωγή του τραπεζίτη Ο’Μπράιαν (2017), Τα πλαστά χαρτονομίσματα (2018) και Το Αγκμαράλο (2020).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια