Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Χειμερινό ηλιοστάσιο" της Ρόζαμουντ Πίλτσερ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Ρόζαμουντ Πίλτσερ
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 595
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Η εξηντάχρονη Ελφρίντα Φιπς εγκαταλείπει οριστικά το Λονδίνο και την ηθοποιία και μετακομίζει στην εξοχή, στο Ντίμπτον του Χάμσερ, ξεκινώντας μια καινούργια ζωή. Εκεί θα γνωρίσει τον Όσκαρ Μπλάντερ, οργανίστα, που παίζει εκκλησιαστικό όργανο και την σύζυγό του Γκλόρια. Οι Μπλάντερ είναι ένα ενδιαφέρον και συναρπαστικό ζευγάρι ηλικιωμένων. Η Ελφρίντα έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει χωρίσει, χωρίς να έχει παιδιά. Ο Όσκαρ παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την Γκλόρια και απέκτησαν απρόσμενα μία κόρη, την Φραντσέσκα.

Την ήσυχη και ήρεμη ζωή στο Ντίμπτον έρχεται να αναστατώσει ένα φρικτό και τραγικό τροχαίο ατύχημα, στο οποίο σκοτώνεται η Γκλόρια και η Φραντσέσκα. Ο Όσκαρ είναι απαρηγόρητος. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός και ειδικά τον θάνατο της μικρής του κόρης.

Πέρα από το τραγικό γεγονός ο Όσκαρ  πρέπει επίσης  να μετακομίσει από το σπίτι της γυναίκας του που μένει. Η μόνη λύση είναι ένα σπίτι που έχει δικό του, από μισό με τον ξαδελφό του τον Χιούι ΜακΛίλαν,  στο Σάντερλαντ, στο μικρό χωριό Κρίγκαν της Σκωτίας. Είναι ένα μεγάλο,  τετραγωνισμένο, βικτοριανό οίκημα με κήπο, το Εστέϊτ Χάουζ, αλλά πολύ μεγάλο για να ζήσει ένα μόνο άτομο. Ο Όσκαρ κάνει την πρόταση στη αγαπητή φίλη του την Ελφρίντρα , να τον ακολουθήσει για παρέα, να μην είναι μόνος του, μετά τον θάνατο της γυναίκας του και της κόρης του, σε ένα τεράστιο άδειο σπίτι, στην άλλη άκρη της χώρας, που είχε να πατήσει πενήντα χρόνια. Ζητάει από την Ελφρίντα να εγκατασταθούν εκεί και να περάσουν μαζί τουλάχιστον τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα. Η Ελφρίντα δέχεται, γιατί καταλαβαίνει ότι ο Όσκαρ την ζητάει να φύγει μαζί του, την ήθελε, την είχε ανάγκη, σαν μια αγαπημένη, αστεία, ηλικιωμένη φίλη. Την ζήτησε να μείνει μαζί του για να έχει συντροφιά και παρηγοριά, να τον βοηθήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Να κάνει υποφερτή και χαρούμενη μια εποχή σκοτεινή και επώδυνη για αυτόν.

Η τριαντάχρονη Κάρι ζούσε και εργαζόταν σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Αυστρία. Ήταν μια όμορφη, έξυπνη και επιθυμητή κοπέλα. Επειδή η σχέση της με τον παντρεμένο Αντρέας έχει τελειώσει, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δουλειά της και να γυρίσει πίσω στο Λονδίνο. Εκεί θα ζήσει προσωρινά με την μητέρα της Ντόντι, την αδελφή της Νίκολα και την δεκατετράχρονη ανιψιά της  Λούσι, μέχρι να βρει καινούργια δουλειά και σπίτι για να μείνει.

 Ο πατέρας της Κάρι, ο Τζέφρι Σάτον, είχε χωρίσει τη μητέρα της, είχε φύγει από το σπίτι και συζούσε με  μια νέα γυναίκα, τη Σερίνα. Η Ντόντι γνώρισε ένα απόστρατο σμήναρχο και χήρο και έβγαινε με αυτόν. Η αδελφή της Νίκολα είχε χωρίσει και αυτή και εν τω μεταξύ είχε γνωρίσει ένα Αμερικανό επιχειρηματία. Και η Ντόντι και η Νίκολα με τους νέους άντρες τους κανονίζουν να περάσουν δεκαπέντε ημέρες τα Χριστούγεννα, εκτός Λονδίνου. Η μικρή Λούσι δεν θέλει να ακολουθήσει τη  μητέρα της στην Αμερική, για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Ο πατέρας της Λούσι, ο Μάιλς  δεν μπορεί να την πάρει για τις ημέρες των Χριστουγέννων, γιατί και αυτός έχει κανονίσει να πάει στο Σεντ Μόριτς, με τη νέα του γυναίκα. Δεν έχουν τι να κάνουν την Λούσι, οπότε η αιφνίδια επιστροφή της Κάρι, δίνει λύση στο πρόβλημα. Θα την κρατήσει η Κάρι, θα τους απαλλάξει από την Λούσι. Δεν θα αφήσει η Κάρι ολομόναχη τη μικρή Λούσι. Η Κάρι λυπάται αφάνταστα το παιδί, που είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε δύο άπονους γονείς, οι οποίοι βρίσκονται στα μαχαίρια. Τι θα κάνει όμως; Η Κάρι αποφασίζει να ζητήσει να τις φιλοξενήσει για δυο εβδομάδες, αυτή και την Λούσι, η Ελφρίντα Φιπς, ξαδέλφη του μπαμπά της Τζέφρι.  Όμως η Ελφρίντα δεν βρίσκεται στο σπίτι της στο Ντίμπτον, αλλά στο Κρίγκαν του Σάντερλαντ .Ψηλά στο Βορρά. Η Ελφρίντα ζητάει την άδεια του Όσκαρ αν μπορεί να φιλοξενήσει την Κάτι και την Λούσι και εκείνος μετά χαράς δέχεται. Έτσι το μοναχικό ζευγάρι των δύο ηλικιωμένων, θα έχει παρέα για λίγες ημέρες τα Χριστούγεννα, τα δύο νέα κορίτσια.

Ο σαραντάχρονος Σαμ Χάουαρντ επιστρέφει στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη, μετά από έξι χρόνια. Η εταιρεία του Sturrock & Swinfield, ένας τεράστιος κλωστοϋφαντουργικός όμιλος, του ζητάει να διευθύνει και να ανασυγκροτήσει μια εταιρεία, το διάσημο κλωστήριο του McTaggart του Μπάκλι του Σάντερλαντ της Σκωτίας, που είχε εξαγοράσει, αφού είχε πτωχεύσει. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του Σαμ έχει τελειώσει στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ο γάμος του με την Ντέμπορα, έχει διαλυθεί. Στο Λονδίνο ο Σαμ θα γνωρίσει τον Χιούι ΜακΛίλαν, ο οποίος θα προθυμοποιηθεί να του πουλήσει το παλιό, θεόρατο, βικτοριανό σπίτι που έχει με τον ξαδελφό του, τον Όσκαρ Μπλάντερ, στο χωριό Κρίγκαν, κοντά στο Μπάκλι, που θα εργαστεί. Επειδή ο Χιούι πιστεύει ότι το σπίτι είναι άδειο, δεν ξέρει ότι ήδη εκεί πάει να ζήσει ο Όσκαρ, δίνει στον Σαμ  μάλιστα και το κλειδί του σπιτιού να περάσει να το δει, όταν θα φθάσει για να αναλάβει το κλωστήριο του McTaggart και αν του αρέσει να το αγοράσει.

Η Ελφρίντα και ο Όσκαρ με το σκύλο τους τον Χόρα, περνάνε πολύ ωραία με την Κάτι και την Λούσι. Όμως μια ημέρα που έχει ρίξει πολύ χιόνι και έχουν κλείσει όλοι οι  δρόμοι στο Κρίγκαν, αναγκάζονται να φιλοξενήσουν  τον εγκλωβισμένο και αποκλεισμένο Σαμ Χάουαρντ, που πήγε να δει το άδειο σπίτι, το  Εστέϊτ Χάουζ, που του είχε δώσει το κλειδί ο Χιούι και βρήκε μέσα να ζούνε τέσσερα άτομα!!!

Το Εστέϊτ Χάουζ το μοναδικό σπίτι, έστω και μισό, που έχουν ο Όσκαρ και η Ελφρίντα και όπου μπορούν να περάσουν ευχάριστα το δείλι της ζωής τους μοιάζει τώρα με κρουαζερόπλοιο με πέντε, που ελάχιστα γνωρίζονται μεταξύ τους, συνεπιβάτες. Το σπίτι τώρα γέμισε. Δεν έχει μείνει ούτε ένα δωμάτιο άδειο. Σπίτι για οικογένεια.  Ακριβώς όπως έπρεπε να είναι. Τώρα που είχε γεμίσει με φίλους, είχε γίνει σπιτικό.  Το σπιτικό του Όσκαρ.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη αλυσίδα από συμπτώσεις. Μοιάζει τόσο συναρπαστικό.

Θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι πέντε διαφορετικοί άνθρωποι , καθένας με τις ιδέες του και τις δικές του απόψεις ,να συνοικήσουν; Θα είναι φιλόξενοι και γενναιόδωροι οι δυο ηλικιωμένοι άνθρωποι; Οι καρδιές αυτών των πέντε ανθρώπων θα ζεσταθούν δίπλα στο τζάκι του βικτοριανού αρχοντικού ή θα είναι παγωμένες σαν το χειμωνιάτικο τοπίο ολόγυρά τους; Θα γιορτάσουν ευχάριστα και αληθινά Χριστούγεννα όλοι μαζί; Θα είναι ή όχι  μελαγχολικό το χειμερινό ηλιοστάσιο;  

Ένα βιβλίο για τα γηρατειά, τη μοναξιά, την θλίψη, την απώλεια, την αγάπη, την φιλία, την έγνοια, την αλληλεγγύη και την συνύπαρξη. Μια ιδιαίτερη οξυμένη ματιά πάνω στην ετερότητα και τη δύναμη να ξεκινάς από την αρχή.

Ένα μυθιστόρημα σπάνιας αρτιότητας, ανθρώπινο, αληθινό, συγκινητικό, βαθύ.

Η ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ (1924-2019) γεννήθηκε στην Κορνουάλη. Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στο Bρετανικό Nαυτικό και λίγο αργότερα δημοσίευσε το πρώτο της έργο, με το ψευδώνυμο Τζέιν Φρέιζερ, το οποίο διατήρησε για αρκετά χρόνια.  Το μυθιστόρημα που της χάρισε παγκόσμια αναγνώριση ήταν το ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΚΟΧΥΛΙΑ, που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Με είκοσι οχτώ μυθιστορήματα στο ενεργητικό της, η Πίλτσερ ανήκει στις δημοφιλέστερες συγγραφείς της εποχής μας. Τα έργα της έχουν βραβευτεί, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. Το 2002 χρίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια