Στυλιανός Παπαδάς: "Στις ιστορίες μου βάζω και μικρά σκηνικά απ’ την πραγματική ζωή"

 


Ο Στυλιανός Παπαδάς εισβάλει δυναμικά στο χώρο της λογοτεχνίας παρουσιάζοντάς μας αξιόλογο έργο του από τη συγγραφική του δραστηριότητα. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη εκδώσει δύο βιβλία που κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, συμμετέχει με διηγήματά του σε έξι ανθολογίες και αποσπά μια καλή θέση στα βραβεία διαγωνισμών λογοτεχνίας. Σήμερα με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Zalien» τον φιλοξενούμε στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις που μας έδωσε.. 

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Για τους περισσότερους ανθρώπους η συγγραφή αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης για να μπορούν να επικοινωνούν, να μεταδίδουν και να μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα. Για εσάς ποιος ήταν ο λόγος να ασχοληθείτε με την τέχνη του γραπτού λόγου;

Ο λόγος που θέλησα να ασχοληθώ με την συγγραφή ήταν όντως για να μεταδώσω και να μοιραστώ τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου και με άλλο κόσμο, πέρα από τους φίλους και τους οικείους μου.   

Με ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάτε να γεμίζετε τις ώρες σας; Ποιον λογοτέχνη θαυμάζετε;

Μου αρέσει να διαβάζω φανταστική λογοτεχνία αλλά στον ίδιο βαθμό διαβάζω και βιβλία αστυνομικού περιεχομένου και μυστηρίου. Ένας λογοτέχνης που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι ο συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Η Κληρονομιά» Κρίστοφερ Παολίνι για το γεγονός ότι δημιούργησε τις περιπέτειες του Έραγκον σε έναν υπέροχο, φανταστικό κόσμο στα δεκαπέντε του. Ωστόσο, θαυμάζω επίσης τα θρίλερ του Σεμπάστιαν Φίτζεκ και του Νταν Μπράουν. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα και δεν άφηνα στιγμή από τα χέρια μου, χάρη στην απλότητα του λόγου και την ωραία ροή της ιστορίας, είναι το «Εκείνη τη νύχτα» της Σέβι Στίβενς.   

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να θέλετε να προχωρήσετε στην έκδοση ενός βιβλίου; Πιστεύετε ότι ο σκοπός των γραπτών σκέψεων είναι να μοιράζονται;

Ναι, το πιστεύω. Τα βιβλία πάντα με βοηθούσαν να ταξιδέψω σε άλλους κόσμους και να ξεφύγω απ’ την πραγματικότητα, όταν το είχα ανάγκη. Σκέφτηκα πως με το να γράψω δικά μου βιβλία, θα βοηθήσω άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Πώς νιώσατε όταν είδατε τις σκέψεις σας τυπωμένες στο χαρτί; Ποια συναισθήματα σας γεννήθηκαν όταν πήρατε στα χέρια σας το πρώτο σας βιβλίο;

Ένιωσα τη χαρά που νιώθει κάποιος, όταν ένα μικρό του όνειρο πραγματοποιείται. Όταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου με πήγε σε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσω το πρώτο μου βιβλίο και γέμισα ευτυχία στην ιδέα ότι ένα άλλο παιδί μπορεί να γνωρίσει και να αγαπήσει τον κόσμο της λογοτεχνίας μέσα απ’ το δικό μου βιβλίο.

Οι ιστορίες των βιβλίων σας βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή είναι προϊόν μυθοπλασίας; Τι είναι αυτό που μπορεί να σας επηρεάσει και να θελήσετε να γράψετε; Τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης;

Ως τώρα είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά όταν μπορώ βάζω και μικρά σκηνικά απ’ την πραγματική ζωή στις ιστορίες μου. Πηγή έμπνευσης για μένα είναι άλλες ιστορίες. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο ή βλέπω μία ταινία, πάντα σκέφτομαι μία άλλη τροπή που θα μπορούσαν να πάρουν τα γεγονότα και μέσα απ’ αυτό δημιουργώ μία ολοκαίνουρια και διαφορετική, δική μου ιστορία.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα όπου κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο «Zalien» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές». Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Το «Zalien» αφηγείται την ιστορία τριών εφήβων, που ξυπνούν στην σοφίτα ενός σπιτιού χωρίς καμία μνήμη. Μόλις βγουν έξω, συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος είναι πλέον έρημος και ζόμπι με μαύρο δέρμα και πλοκάμια τριγυρνούν παντού. Ένα παράξενο πλάσμα τους παίρνει στο κατόπι και τους αναγκάζει να χωριστούν. Την ίδια στιγμή θα πέσουν πάνω σε ένα αγόρι-ιδιοφυία, τον Τζέικ και έναν δόκιμο των ειδικών δυνάμεων, τον Μαξ. Μαζί θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από το παράξενο πλάσμα και τα ζόμπι και την ίδια στιγμή θα ψάξουν για την αδερφή ενός κοριτσιού απ’ την παρέα, που ενδέχεται να είναι ακόμη ζωντανή, όταν στον δρόμο τους θα βρεθούν και άλλοι εναπομείναντες άνθρωποι, που μπορεί να μην θέλουν όλοι το καλό τους.
Το «Zalien» όπως είπατε είναι το δεύτερο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές». Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 με τίτλο «Το σιδερένιο κιβώτιο».   


Γιατί επιλέξατε να καταπιαστείτε με τη λογοτεχνία του φανταστικού και μάλιστα με τη λογοτεχνία του βιολογικού τρόμου;

Αυτό που με γοήτευσε στην λογοτεχνία του φανταστικού είναι το ότι μπορείς να δημιουργήσεις τις δικές σου περιοχές, τους δικούς σου νόμους και τους δικούς σου κανόνες, το ότι μπορείς να γράψεις τα πράγματα όπως θα ήθελες εσύ να είναι και όχι όπως είναι πραγματικά. 
Το «Zalien» βγήκε από μία σειρά βιβλίων που έβγαλαν οι «Συμπαντικές διαδρομές» με θέμα τον βιολογικό τρόμο, γι’ αυτό και έγραψα σε αυτό το στυλ.

Είστε ικανοποιημένος από το εκδοτικό σας σπίτι;

Ναι, και είμαι πολύ ευγνώμων που ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές διαδρομές» δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν ιδέες να τις μοιραστούν, μέσω των ανθολογιών, των βραβείων και των σειρών βιβλίων που διοργανώνουν χωρίς οποιοδήποτε κόστος.

Οι μέρες που διανύουμε είναι ομολογουμένως δύσκολες. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, λοιπόν, πιστεύετε ότι οι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία;

Είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που οφείλουμε να μείνουμε σπίτι, οι άνθρωποι δεν θα προτιμήσουν μόνο την παρέα του υπολογιστή και της τηλεόρασης, αλλά και το ταξίδι μέσω του βιβλίου.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που θα ήθελε να ξεκινήσει να ασχολείται με τη συγγραφή;

Θα το συμβούλευα πρώτα απ’ όλα να διαβάσει τα βιβλία άλλων συγγραφέων, για να μπει σιγά-σιγά στον χώρο της λογοτεχνίας, στη συνέχεια να σημειώσει τις ιδέες του σε ένα μπλοκάκι, να αρχίσει να γράφει και να συνεχίσει βλέποντας και κάνοντας.   

Πού μπορεί κανείς να βρει τα βιβλία σας;

Και τα δύο βιβλία μου «Zalien» και «Το σιδερένιο κιβώτιο» κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Μπορείτε να τα παραγγείλετε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων εδώ:
«Zalien»: 
«Το σιδερένιο κιβώτιο»: 
Κεντρικό σημείο πώλησης στο κέντρο της Αθήνας είναι το βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Χαριλάου Τρικούπη 11. Τηλέφωνο: 2103802542
Χονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11 Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ 
Τηλέφωνο: 2103802542 Φαξ: 2103813619 
Κεντρικά σημεία πώλησης στην Κύπρο είναι στην Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα: 
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Προγραμματίζετε κάποια παρουσίασή των βιβλίων σας; Διαδικτυακή ίσως;

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προωθήσουμε τα βιβλία αυτή την περίοδο που δεν γίνονται κανονικές παρουσιάσεις, αλλά για κάποια διαδικτυακή δεν είμαι ακόμη σίγουρος. 

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο αυτόν τον καιρό; Έχετε κάποια μελλοντικά σχέδια στα σκαριά;

Αυτή την περίοδο που μένω στο σπίτι λόγω καραντίνας, περνάω ένα μέρος του χρόνου μου γράφοντας ένα καινούριο βιβλίο, που αισιοδοξώ να εκδοθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Στυλιανός Παπαδάς γεννήθηκε το 1996 στην Λαμία, του νομού Φθιώτιδας, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε την νοσηλευτική στην ίδια πόλη. Από μικρός λάτρευε τις ταινίες, τις σειρές και τα μυθιστορήματα, έφτιαχνε τα δικά του σενάρια για όσα έβλεπε και διάβαζε και με τον καιρό αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, ώστε μέσω του γραψίματος να φτιάξει τους δικούς του φανταστικούς κόσμους και να τους μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει γράψει διηγήματα σε έξι ανθολογίες των εκδόσεων «Συμπαντικές Διαδρομές» έως τώρα και έχει ήδη εκδώσει δύο βιβλία από τις ίδιες εκδόσεις, ενώ η νουβελέτα του για το βραβείο φαντασίας, στα βραβεία λογοτεχνίας του φανταστικού Larry Niven κέρδισε το τρίτο βραβείο. Πάντα ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου του το περνάει σκεπτόμενος καινούριες ιδέες που θα τον βοηθήσουν στην σύνταξη ενός νέου διηγήματος ή βιβλίου.      

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια