Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Στα γρανάζια της συνωμοσίας" του Ανδρέα Ζαρμακούπη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Ανδρέας Ζαρμακούπης
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 268
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές


                                                                            Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Η ελληνική  λογοτεχνία του φανταστικού έχει αναπτυχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Παρότι ως είδος μέχρι πολύ πρόσφατα χαρακτηριζόταν ασήμαντο, λόγω της θεματικής του, καθώς εστιάζει σε καταστάσεις, γεγονότα και φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί ποτέ, ούτε συμβαίνουν, ούτε φυσικά θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα, μιας και ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, ωστόσο η στιγμιαία φυγή που τάζουν απ’ αυτήν αρκεί ως λόγος για να ελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και ν’ ασχοληθεί μ’ αυτήν.

Ο συγγραφέας Ανδρέας Ζαρμακούπης, ως αυθεντικός εκπρόσωπος του είδους αυτού, πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» το μυθιστόρημά του με τίτλο «Στα γρανάζια της συνομωσίας». Η θεματική του έχει να κάνει, όπως είναι αναμενόμενο για ένα τέτοιο είδος, με την πάλη του καλού με το κακό. Το καλό, αν και αρκετά συχνά παραγκωνισμένο και ανυπεράσπιστο, βρίσκει τελικά τη δύναμη που χρειάζεται, ώστε να παλέψει ενάντια στο κακό, προκειμένου να το νικήσει και να αποκαταστήσει την αρμονία στην τάξη των πραγμάτων. Αυτό, φυσικά, δε συμβαίνει αναίμακτα. Ο αγώνας είναι σκληρός και μεγάλος. Τα εμπόδια πολλά και οι πειρασμοί αρκετά δυνατοί, ώστε να ανατρέψουν τις ψυχικές ισορροπίες, να εξασθενήσουν τις αντοχές και να αποπροσανατολίσουν. Ωστόσο, το φως που προβάλλει, έστω και εξασθενημένο, μπρος στο γιγάντιο σκοτάδι, που επιβάλλεται ως νόμος του εχθρού απ’ άκρη σ’ άκρη, είναι αρκετό για να τονώσει τη δύναμη των επίμονων αγωνιστών της ζωής, που παλεύουν με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για να το κατακτήσουν.

Ο Τόμας Μίλλερ, βετεράνος πολεμιστής,  που εργάζεται πλέον ως ιδιωτικός ντεντέκτιβ στο Λονδίνο, αναλαμβάνει μια υπόθεση εξαφάνισης ενός μικρού παιδιού, του Σαμ. Η έρευνα που διεξάγει φέρνει στο φως μια σειρά από ανεξήγητα τραγικά φαινόμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με συνομωσίες, απάτες, σκοτωμούς και μεγάλα συμφέροντα. Ο σκοτεινός κόσμος που κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του μικρού Σαμ οδηγεί τελικά τον Τόμας σε ένα μεγάλο αγώνα δρόμου, στον οποίο άθελά του θα κονταροχτυπηθεί με το αιματοβαμμένο παρελθόν του, που εδώ και χρόνια πασχίζει με τη βοήθεια της ιατρικής να ξεχάσει χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην έρευνά του θα συμμετάσχει και ο στενός του φίλος Τζον, πρώην εκτελεστής. Μαζί του θα γνωρίσει και έναν νέο, περισσότερο επικίνδυνο κόσμο, που αγνοούσε παντελώς την ύπαρξή του, θα κονταροχτυπηθεί με τους σκοτεινούς υπηρέτες του που διψούν για εξουσία και για αίμα και θα εμπλακεί σε ανεξήγητες  περιπέτειες με κίνδυνο τη ζωή του. Η εξέλιξη της ιστορίας επιφυλάσσει, φυσικά, και άλλες εκπλήξεις. Ο άνθρωπος, τελικά, μετατρέπεται στα μάτια του σε ένα αδύναμο όν, καθώς ανώτερες δυνάμεις απ’ αυτόν κυριαρχούν στο μυαλό και την ψυχή του, υποχρεώνοντάς τον να τις υπηρετεί και να τις προσκυνά για όλη του τη ζωή. Η υπόθεση του Σαμ αρχίζει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά. Ο Τόμας νιώθει βαθιά την ανάγκη να ελευθερώσει τον κόσμο από τα αιώνια δεσμά του, να νικήσει τη διαφθορά και να επαναφέρει τη γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων. Πώς; Αυτό θα το μάθει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο.

Ο Τόμας, ο φίλος του Τζον, ένας ιδιότροπος πλούσιος, ο Φρανσουά και η γραμματέας του Άννα, μια κατάσκοπος, η Σούζι και ένας σιωπηλός εκτελεστής, ο Ίσιντα, τολμούν να υπερβούν τους εαυτούς τους με σκοπό να σώσουν την ανθρωπότητα από τη μεγαλύτερή της απειλή. Ο αγώνας τους θα τους οδηγήσει σε άγριες μάχες με σκληρούς θανάτους, σε μια αδιάκοπη πάλη με το κακό και, τέλος, σε μια απρόσμενη συνάντηση με το εφιαλτικό παρελθόν τους. Το αν θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, εξαρτάται από το ψυχικό τους σθένος, καθώς αυτό, πια, θα παίξει την τελευταία παρτίδα στο παιχνίδι της ζωής.

Η ελπίδα είναι αυτή που συντροφεύει τον αγώνα τους, τους θεραπεύει από τις αμέτρητες σωματικές και ψυχικές πληγές τους και τους δίνει τη δύναμη να κρατηθούν στη ζωή. Το καλό οφείλει οπωσδήποτε να θριαμβεύσει και να αντέξει τις όποιες δυσκολίες. Εξάλλου, αυτό αποτελεί και έναν από τους βασικούς κανόνες της λογοτεχνίας του φανταστικού που δεν πρέπει να παραλείπεται.

Ένα βιβλίο που ακολουθεί τη δική του μορφή και τα δικά του σύμβολα όσον αφορά το διαχωρισμό του καλού με το κακό, με γρήγορη ροή λόγου και πληθώρα εικόνων που κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του, ανεβάζουν την αδρεναλίνη του στα ύψη και διευκολύνουν στην κατανόηση του κειμένου, το οποίο αναμφίβολα, λόγω της ιδιαιτερότητας της ιστορίας που αναπτύσσει, σε αρκετά σημεία απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή.

Η θεματολογία του ωθεί επίσης τον αναγνώστη να προβεί σε μια βαθύτερη φιλοσοφική ανάλυση. Η απόκτηση της ύλης είναι αυτή που συχνά φθείρει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε αδικαιολόγητες ενέργειες, που με τη σειρά τους ευθύνονται για την κατάρρευση των ηθικών αξιών και την κοινωνική εξαθλίωση. Το ψυχικό σθένος ορισμένων ανθρώπων είναι αυτό που στέκεται επάξια απέναντί τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την ισορροπία στα πράγματα. Η διάρκεια της ισορροπίας αυτής απαιτεί διαρκή αγώνα και πάλη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι οπωσδήποτε η αλληλοεξόντωση και η σταδιακή κατάρρευση του κόσμου. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα που επιδιώκει να περάσει ο συγγραφέας με το βιβλίο του στον αναγνώστη, κάτι το οποίο τελικώς το καταφέρνει.

Ένα βιβλίο για απαιτητικούς αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού που αξίζει να διαβαστεί.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου, ο Τόμας Μίλλερ εργάζεται ως ιδιωτικός ντεντέκτιβ στο Λονδίνο. Η ζωή του όμως θα ανατραπεί, όταν μία υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει αντιμέτωπο με έναν κόσμο του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε.

Έναν κόσμο γεμάτο μυστικά, διαπλοκές και διαφθορά.

Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει σε εναέριες και υποβρύχιες πόλεις, στις αχανείς ζούγκλες της Αφρικής και στην αφιλόξενη Ανταρκτική. Θα τον προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα και θα τον αναγκάσει να ξεπεράσει τους φόβους του.

Ένα ταξίδι στο οποίο θα γνωρίσει νέους φίλους και σκληροτράχηλους εχθρούς.

Μία ιστορία όπου ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ με PTSD, ένας πρώην εκτελεστής, ένας ιδιότροπος πλούσιος και η γραμματέας του, μία κατάσκοπος και ένας σιωπηλός πολεμιστής καλούνται να σώσουν τον κόσμο. Αλλά για να το επιτύχουν, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους.


«Ή η Θεά της Τύχης είναι με το μέρος μας ή κάποιος μας παίζει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι».

-Φρανσουά Λαβίν-


Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ανδρέα Ζαρμακούπη:

Γεννήθηκα το 1984 στο Αγρίνιο, αλλά από 10 ετών ζω στον Πειραιά. Από μικρός ενθουσιαζόμουν με τον κόσμο του φανταστικού, τις ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, το υπερφυσικό και το άγνωστο. Βιβλία, περιοδικά, βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, καθώς και σχετικές ταινίες, σειρές και άνιμε, επηρέασαν και παράλληλα διαμόρφωσαν τη συγγραφική μου πορεία.

Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορούν τα βιβλία μου «Το αίμα των θεών», «Η Οδύσσεια της Αθηνάς» και «Μασάκι», όπως επίσης ανθολογίες διηγημάτων και το συλλογικό μυθιστόρημα «Τα χρονικά της καταραμένης γης» στα οποία έχω συμμετάσχει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια