Συμφωνία-ορόσημο ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ με τις εταιρείες Mint Digital Services και SUISA

 


Η Mint Digital Services, η SUISA και o ελληνικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ υπέγραψαν συμφωνία για την εκπροσώπηση και αδειοδότηση επιγραμμικών δικαιωμάτων συνθετών, στιχουργών και εκδοτών μουσικής που διαχειρίζεται η Αυτοδιαχείριση, σε παρόχους επιγραμμικών υπηρεσιών μουσικής. 

Αθήνα/Ζυρίχη/Νέα Υόρκη, 19 Ιανουαρίου 2021 – Ο ελληνικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ συνήψε συμφωνία με τη Mint Digital Services, την κοινοπραξία του αμερικανικού οργανισμού μουσικών δικαιωμάτων SESAC και του ελβετικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης SUISA. Η Mint θα διαχειρίζεται επιγραμμικά δικαιώματα του ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, εκπροσωπώντας τον Οργανισμό έναντι παρόχων επιγραμμικών υπηρεσιών μουσικής που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ διαχειρίζεται δικαιώματα δημιουργών -συνθετών, στιχουργών- και εκδοτών μουσικής, εκπροσωπώντας στην Ελλάδα σήμερα 2 εκατομμύρια δικαιούχους, τόσο ως απευθείας μέλη, όσο και διαμέσου συμβάσεων αλληλοεκπροσώπησης με άλλους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης του εξωτερικού.

Έσοδα από τη διαδικτυακή χρήση μουσικής παγκοσμίως

Η συνεργασία τίθεται σε ισχύ άμεσα και καλύπτει την παγκόσμια διαδικτυακή χρήση του ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Ως κύρια ανάδοχος έργου, η SUISA θα διεξάγει διαπραγματεύσεις με διεθνείς διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως οι streaming πλατφόρμες και οι υπηρεσίες downloading, για λογαριασμό της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ενσωματώνοντας το ρεπερτόριο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στις υφιστάμενες και στις νέες άδειες της. Η από κοινού αδειοδότηση προσφέρει στους μεμονωμένους δικαιούχους δικαιωμάτων καλύτερους όρους, αυξάνοντας την αποζημίωση για τη χρήση των έργων τους και παρέχοντάς τους πρόσβαση στη διεθνή μουσική αγορά.

Η Mint Digital Services θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της διαδικτυακής χρήσης του ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ επωφελείται από τα υπερσύγχρονα συστήματα της Mint Digital Service, όσον αφορά την επεξεργασία μουσικών χρήσεων. Από την καταχώρηση των μουσικών έργων έως τη χρήση, την τιμολόγηση και τη διανομή των εσόδων, η μοναδική ‘από-άκρο-σε-άκρο’ προσέγγιση της Mint παρέχει πλήρη διαφάνεια στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και στα μέλη της. Η Mint Digital Services διατηρεί μία βάση δεδομένων με 16 εκατομμύρια τεκμηριωμένα μουσικά έργα και 96 εκατομμύρια ηχογραφήσεις, εκ των οποίων οι 25 εκατομμύρια ηχογραφήσεις συνδέονται με μουσικές συνθέσεις. Πρόκειται για μια από τις πιο διευρυμένες βάσεις δεδομένων στον κόσμο, όσον αφορά την αναγνώριση μουσικών έργων.

Ορόσημο στην ελληνική συλλογική διαχείριση

Η συμφωνία για την πολυεδαφική διαδικτυακή αδειοδότηση αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής συλλογικής διαχείρισης, με την έναρξη της παρακολούθησης χρήσεων του εθνικού ρεπερτορίου σε πολλαπλά ψηφιακά κανάλια μουσικής. Με αυτήν τη συμφωνία, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εισέρχεται σε μία νέα εποχή, όσον αφορά την είσπραξη και τη διανομή των δικαιωμάτων επιγραμμικής χρήσης, καθώς το ρεπερτόριό της θα αρχίσει να παράγει έσοδο από την παγκόσμια λειτουργία 50 και πλέον κορυφαίων παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών σε περίπου 200 γεωγραφικές επικράτειες.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Νίκος Αντύπας δήλωσε τα εξής: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε αυτήν τη συμφωνία-ορόσημο, η οποία θα μας επιτρέψει να παρέχουμε πολυεδαφική διαδικτυακή αδειοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στα μέλη μας, τα οποία αδημονούσαν να λάβουν έσοδα από τη χρήση των έργων τους στις μεγαλύτερες ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες παγκοσμίως. Μέσω της συνεργασίας μας με τη Mint και τη SUISA, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επεκτείνουμε τις υπηρεσίες προς τα μέλη μας με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο.”

Εκπροσώπηση της Mint στην ελληνική αγοράΧάρη στη συνεργασία μεταξύ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και της Mint, τα ρεπερτόρια των εκδοτών και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούνται από τη Mint, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά.

«Η συνεργασία με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι ένα σημαντικό βήμα για τη Mint και τη SUISA», δήλωσε ο Fabian Niggemeier, Διευθύνων Σύμβουλος της Mint Digital Services. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εκπροσωπούμε την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και τα μέλη της. Με το διακεκριμένο ρεπερτόριό της, η Mint μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών. Αυτό θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για τους Έλληνες δικαιούχους μουσικών έργων. Επιπλέον, οι εκδότες και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούνται από τη Mint θα έχουν άμεση πρόσβαση στη σημαντική ελληνική αγορά.”

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν τη νέα συνεργασία με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ιδιαίτερα περήφανοι που εκπροσωπούμε τα μέλη της στον περίπλοκο κόσμο των διαδικτυακών μουσικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Alexander Wolf, Πρόεδρος του Διεθνούς Τομέα της SESAC και της The Harry Fox Agency. «Ο ισχυρός συνδυασμός ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και Mint, όχι μόνο θα παρέχει αποδοτικότητα στον κλάδο, αλλά θα επιφέρει αξία για τους δημιουργούς και θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν στο δυναμικό αυτό πεδίο.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια