Βιβλιοκριτική για το παραμύθι "Μια μπισκοτένια αγάπη" της Ελένης Μητροπούλου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Ελένη Μητροπούλου
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 72
Εκδόσεις: Βακχικόν

                                                                             Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Η συναισθηματική και ψυχική ωριμότητα του ανθρώπου προκύπτει από την εξασφάλιση των όσων επιδιώκει. Και τι επιδιώκει περισσότερο απ’ όλα στη ζωή του; Να νιώσει ευτυχισμένος. Η πορεία για την κατάκτηση της ευτυχίας περνάει, ωστόσο, από συγκεκριμένο μονοπάτι κι αυτό δεν είναι άλλο από το μονοπάτι που ανήκει στη μία και μοναδική, την αληθινή και δίχως ανταλλάγματα αγάπη.

Το διάβα του, φυσικά, δεν είναι εύκολο. Η διεκδίκηση του παραδείσου, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τελικός του προορισμός, απαιτεί θάρρος, υπομονή, επιμονή, πίστη, ταπεινότητα και, οπωσδήποτε, χρόνο, ώστε να νικηθούν όλα τα εμπόδια που δυσκολεύουν την προσπάθεια, φθείρουν σημαντικά την αντοχή και δημιουργούν πληγές στην ψυχή που ποθεί, μάχεται, ονειρεύεται και ελπίζει στο θαύμα.

Η συγγραφέας Ελένη Μητροπούλου στην πρώτη της επίσημη συγγραφική προσπάθεια επιχειρεί να εστιάσει στο σημαντικό αυτό συναίσθημα που δίνει φως στη ζωή του ανθρώπου, την αγάπη, προβάλλοντας την εσωτερική ομορφιά που προκύπτει από την κατάκτησή της, μια ομορφιά που είναι ικανή να πνίξει τη μελαγχολία της μοναξιάς που διαρκώς γιγαντώνει εν απουσία της και προκαλεί θλίψη, μαρασμό και συναισθηματική κενότητα που ισοδυναμεί με ζωντανό θάνατο.

Το βιβλίο της έχει τίτλο «Μια μπισκοτένια αγάπη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Όπως μαρτυρεί το εξώφυλλό του πρόκειται για μια παραμυθένια ιστορία, η οποία σαφώς προορίζεται για παιδιά και για όσους νιώθουν ακόμη παιδιά.

Η υπόθεσή της έχει ως εξής:

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο ζαχαροπλάστης Λαρό, φτιάχνει πεντανόστιμα γλυκά στο ζαχαροπλαστείο του χωριού που τον φιλοξενεί. Ιδιαίτερη αδυναμία τρέφουν όλοι στα μπισκότα του. Ένα από αυτά μένει ξαφνικά απούλητο στο τέλος της ημέρας και ο ζαχαροπλάστης Λαρό λυγίζει μπρος στη θέα της μοναξιάς του. Φέρνει στο νου του τη δική του μοναξιά και ονειρεύεται στο πρόσωπό του την αγάπη που επιθυμεί κάποτε να συναντήσει για να τον ελευθερώσει από τα δεσμά της θλίψης του και να τον οδηγήσει στην πραγματική ευτυχία. Ένα περιστέρι ακούει την ευχή του τυχαία και ξεκινά να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Με τη βοήθεια των νεράιδων των αισθήσεων η μπισκοτένια αγάπη ζωντανεύει και του προσφέρεται ως δώρο ζωής για να τον συντροφεύει και να τον προστατεύει από τα δεινά που φέρνει η μελαγχολία της αναγκαστικής απομόνωσης. Όμως η εκπλήρωση της ευχής του απαιτεί αντάλλαγμα. Ποιο είναι αυτό και πώς θα αντιδράσει ο Λαρό όταν έρθει αντιμέτωπος με το κακό που τον επισκέπτεται απρόσκλητα; Μήπως τελικά αυτό το κακό είναι το τίμημα της ευτυχίας που ο άνθρωπος πρέπει να αποπληρώσει για να διατηρήσει ακέραιη την ευτυχία του;

Μια φανταστική ιστορία παραμυθιού, η οποία αποδίδεται από τη συγγραφέα σε ποιητική μορφή. Παρόλο που οι στίχοι της δεν είναι έμμετροι, είναι παρόλ’ αυτά ομοιοκατάληκτοι, γεγονός που κάνει την ανάγνωση περισσότερο ευχάριστη και διασκεδαστική. Το ηθικό δίδαγμα που προκύπτει στο τέλος της αφήγησης (απαραίτητο στοιχείο του παραμυθιού) περιλαμβάνεται συμπυκνωμένο στους δύο τελευταίους στίχους της, ώστε να γίνει απόλυτα αντιληπτό από τον μικρό αναγνώστη.

«Κλείσε τα μάτια και κάνε τη δική σου ευχή

να είσαι έτοιμος γιατί σίγουρα θα πραγματοποιηθεί.» (Σελ. 70)

Άλλα μηνύματα που εύστοχα περνάει στο βιβλίο της η συγγραφέας είναι αυτά που αφορούν στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα της μοναξιάς και της απόφασης διεκδίκησης της μιας και μοναδικής παντοτινής αγάπης, αυτής που έχει τη δύναμη να σταθεί πάνω από οποιαδήποτε αναποδιά, να υπερπηδήσει τα εμπόδια  της μοίρας της και να εξασφαλίσει τη γαλήνη στις ψυχές των πρωταγωνιστών της.

Ένα καλογραμμένο και ευκολοανάγνωστο βιβλίο που φιλοξενεί στις σελίδες του υπέροχες ζωγραφιές της εικονογράφου Μελίνας-Ανδριάννας Κωνσταντίνου, απόλυτα εναρμονισμένες με την υπόθεση του έργου.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένας γλυκός Ζαχαροπλάστης ο Λαρό,
πεντανόστιμα μπισκότα φτιάχνει στο λεπτό!
Η ζωή του αλλάζει ξαφνικά,
με μια ευχή του όλα είναι πιθανά!

Μια Μπισκοτένια Αγάπη λαχταρά.
Ο Ζαχαροπλάστης Λαρό με την καλή καρδιά,
η Μπισκοτένια Γυναίκα που χαμογελά,
το Περιστέρι που όλους τους βοηθά,
οι Νεράιδες των Αισθήσεων στη σειρά,
πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία που για την αγάπη μας μιλά.

Ένα παραμύθι για την αγάπη, τη μοναξιά, την πίστη, την ελπίδα αλλά και τις πέντε αισθήσεις.

Εικονογράφηση: Μελίνα-Ανδριάννα Κωνσταντίνου


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Ελένης Μητροπούλου:

Η Ελένη Μητροπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως φιλόλογος, παιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Πράξη Επτά». Επίσης, έχει παρακολουθήσει το Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής». Συνεχίζει τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ασχολείται με τη συγγραφή και γράφει παιδαγωγικά άρθρα. Το Μια Μπισκοτένια Αγάπη είναι το πρώτο της παραμύθι για παιδιά.


Λίγα λόγια για την εικονογράφο Μελίνα-Ανδριάννα Κωνσταντίνου:

Η Μελίνα-Ανδριάννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και είναι τελειόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Α' Εργαστήριου Ζωγραφικής με καθηγητή τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Τον Ιούνιο του 2018 ολοκλήρωσε και παρουσίασε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Εξερευνώντας το Ανθρώπινο Σώμα». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Πίνακάς της χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό στο Θέατρο Πόρτα. Το 2018 πραγματοποίησε την πρώ της της ατομική έκθεση στη MegArt Gallery. Οι εικόνες στο παραμύθι Μια Μπισκοτένια Αγάπη αποτελούν την πρώτη της εικονογράφηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια