Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Χριστίνα" της Δέσποινας Μυστακίδου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου




Συγγραφέας: Δέσποινα Μυστακίδου
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 294
Εκδόσεις: Ελκυστής



Στη ζωή μας τίποτα δε μοιάζει να ’ναι δεδομένο. Άλλωστε, αρκετά συχνά η ίδια η ζωή φροντίζει να κάνει εντελώς αισθητές τις διαθέσεις της με τρόπο επιβλητικό και μη αναστρέψιμο. Άλλοτε, λοιπόν, όντας σκληρή και παγερή πονά τους διαβάτες της κι άλλοτε γαληνεύοντας την όψη της τους προσφέρει σταγόνες απέραντης κι απροσδόκητης χαράς. Σ’ αυτήν ακριβώς την αλλοπρόσαλλη κι ανεξήγητη για τον ανθρώπινο νου πορεία της στην τροχιά του χρόνου οφείλεται και η ανεκτίμητη ομορφιά της.

Η συγγραφέας Δέσποινα Μυστακίδου στην πρώτη της ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθεια επιχειρεί να εστιάσει στα μυστηριώδες παιχνίδια της μοίρας που απ’ τη μια στιγμή στην άλλη έχουν τη δύναμη να ταρακουνήσουν τις ζωές των ανθρώπων, να τις πληγώσουν, να τις ανατρέψουν, να τις στιγματίσουν και στο τέλος να τις ορίσουν εκ νέου. Το μυθιστόρημά της έχει τον τίτλο «Χριστίνα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής».

Συγκεκριμένα, η υπόθεση του βιβλίου της έχει ως εξής:

Η Χριστίνα, μοναχοπαίδι μιας αγαπημένης οικογένειας, μετά την ξαφνική φυγή του πατέρα της από το σπίτι καλείται να μεγαλώσει απότομα και να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και ωριμότητα ενήλικα τα πικρόχολα σχόλια του περίγυρού της. Η δυστυχία της δεν σταματά εδώ, καθώς η αναπάντεχη ερωτική της απογοήτευση, αλλά και ο ξαφνικός χαμός της μητέρας της διαλύουν σωματικά και ψυχικά τον εσωτερικό της κόσμο απομονώνοντάς την ακόμα περισσότερο.

Η Χριστίνα καλείται με δυσκολία να ορθώσει το ανάστημά της, ώστε να αποδείξει πρώτα απ’ όλα στον ίδιο της τον εαυτό ότι είναι δυνατή, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματά της, να νικήσει τις απώλειές της και με αποφασιστικότητα, υπομονή κι επιμονή να χτίσει από την αρχή τη ζωή που στερήθηκε.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα της είναι εκείνη που θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της, αφού, εξαιτίας αυτής, άνθρωποι-προστάτες θα βρεθούν στο δρόμο της που θα τη φροντίσουν κατάλληλα, θα την εμψυχώσουν και θα την ενισχύσουν ψυχολογικά.

Ωστόσο, κανείς δε μπορεί να κλείσει εντελώς τους λογαριασμούς του με το παρελθόν του, ούτε φυσικά κι η Χριστίνα. Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές στοιχειώνοντας τα όνειρά της, αφήνοντας υπολείμματα αυτών στον τρόπο κίνησης, σκέψης και συμπεριφοράς της.

Θα καταφέρει, άραγε, να νικήσει τις εμμονές της και να βρει την ευτυχία που ασυναίσθητα ψάχνει; Ποιος θα την ενθαρρύνει σ’ αυτό; Θα νικηθούν, τελικά, οι σκιές από το παρελθόν της για να φωτίσει έπειτα το παρόν και το μέλλον της;

Μια συγκλονιστική ιστορία μίσους κι αγάπης που διαβάζεται απνευστί, παρότι πολυσέλιδη. Ο λιτός και ρεαλιστικός τρόπος αφήγησής της, το πρωτότυπο περιεχόμενό της, το μυστήριο που τόσο εύστοχα πλανάται στην ατμόσφαιρα που κάθε φορά κινούνται οι ήρωές της, σε συνδυασμό με τον μεστό τρόπο γραφής της συγγραφέως καθηλώνουν τον αναγνώστη ολοκληρωτικά και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του από την αρχή ως το τέλος της ανάγνωσης.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια ιστορία πλούσια σε ανατροπές, εκπλήξεις και πλοκή, που κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη, δεν τον κουράζει και δεν επαναλαμβάνεται.  Το μήνυμα που η συγγραφέας επιδιώκει να του περάσει μέσα από τις 294 σελίδες της, κι όπως φαίνεται στο τέλος τα καταφέρνει, σχετίζεται με τη δύναμη της αληθινής αγάπης. Παρότι αρκετές φορές πονά εκείνους που την ακολουθούν και την εμπιστεύονται, στο τέλος η παρουσία της τους ανταμείβει. Η γαλήνη που έπεται στις ψυχές των πρωταγωνιστών της είναι το φάρμακο που εξασφαλίζει την απόλυτη ευτυχία.

«Χριστίνα», λοιπόν, τιτλοφορείται το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Δέσποινας Μυστακίδου εμπνεόμενο από το μικρό όνομα της πρωταγωνίστριάς του.

Ας είναι καλοτάξιδο!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Με τον θάνατο της μητέρας της η Χριστίνα είχε γίνει πια γυναίκα. Μια γυναίκα όμως με εμμονές. Προσπάθησε να κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στην πόλη. Γνώρισε καινούργιους ανθρώπους και μια καινούργια αγάπη.

Το αν θα καταφέρει να ξεφύγει από τις εμμονές της και ελεύθερη πια να ζήσει την ίδια της τη ζωή, θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στη ζωή της Χριστίνας χαράζουν και ακολουθούν τη δική τους πορεία. Καθένας κουβαλάει το αγκάθι του, πληγώνοντας όσους είναι δίπλα του άθελά του, όμως μερικές φορές, πληγώνεται και ο ίδιος. Τελικά όλοι ψάχνουν τη λύτρωση. 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Δέσποινα Μυστακίδου:


Η Δέσποινα Μυστακίδου γεννήθηκε το ’79 στη Γερμανία από μετανάστες γονείς και έμεινε εκεί μέχρι τα έξι της χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε «τεχνίτης χειροποίητου κοσμήματος» και παρακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων που έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο.

Για κάποια χρόνια είχε το δικό της εργαστήρι με χειροποίητες συλλογές ασημένιων και χρυσών κοσμημάτων και έπαιρνε μέρος σε κλαδικές εκθέσεις. Μέχρι και τη γέννηση του πιτσιρικά της που ήρθε και άλλαξε τις προτεραιότητές της.

Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, μα από την πρώτη στιγμή που έμαθε να γράφει σκάρωνε ποιήματα, ιστορίες και αποτύπωνε τις σκέψεις της στο χαρτί.

Το «Χριστίνα» είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο έργο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια