Γιάννης Μαυρογιαννάκης: "Η συγγραφή είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα"

Είναι μόλις 19 ετών και δε σταματά να γράφει. Παράλληλα ασχολείται και με το θέατρο, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη του νουβέλα μυστηρίου, θρίλερ και τρόμου, που κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, με τίτλο «Οι αποκλεισμένοι», και που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Μιλάμε για τον συγγραφέα Γιάννη Μαυρογιαννάκη που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Μαυρογιαννάκη, είστε ένας νέος με οράματα και βλέψεις για το μέλλον. Το βιβλίο σας ομολογουμένως αποτελεί μια έκπληξη όχι μόνο για εκείνους που σας γνωρίζουν προσωπικά, αλλά και για το αναγνωστικό κοινό που από το βιογραφικό σας μαθαίνει ότι είστε μόλις 19 ετών. Πώς θα συστήνατε ο ίδιος τον εαυτό σας;

Από πολύ μικρή ηλικία με προσέλκυε οτιδήποτε είχε σχέση με τη τέχνη. Θυμάμαι τον εαυτό μου από όταν πήγαινα Δημοτικό να γράφω ανελλιπώς παραμύθια με ζωγραφιές σε κάθε σελίδα. Στις εκθέσεις έγραφα πάντα τις περισσότερες σελίδες από όλους και αυτό το αναγνώριζαν όλοι. Ήταν κάτι που με έκανε χαρούμενο και με γέμιζε. Σιγά σιγά άρχισα να μεγαλώνω και από τα φανταστικά παραμύθια άρχιζα να έρχομαι στην πραγματικότητα γράφοντας διάφορα σενάρια ταινιών και σειρών που εμπνευσμένα από τις καθημερινά γεγονότα που άκουγα είτε στην τηλεόραση είτε τα ζούσα ο ίδιος. Μου άρεσε να παρακολουθώ από μικρός εκπομπές με κοινωνικά θέματα γιατί μου έδιναν έμπνευση. Όσο πιο πολύ μεγάλωνα, ωρίμαζα και έβλεπα διαφορετικά τη ζωή τόσο τα θέματα τα οποία έγραφα ήταν πιο ρεαλιστικά. Θυμάμαι από πάντα τον εαυτό μου να παρατηρώ τον κόσμο. Αυτό εμπλούτιζε την φαντασία μου. Από όταν άρχισα να βλέπω ανελλιπώς ταινίες θρίλερ-τρόμου κατάλαβα τι ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στη συγγραφή. Να γράφω βιβλία τρόμου θρίλερ και μυστηρίου. Έτσι θα μπορούσε να αναμιχθεί η φαντασία και ο ρεαλισμός μαζί.


Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Όπως σας ανέφερα και πριν ήταν κάτι που το έκανα από μικρός. Απλά μου άρεσε, με έκανε να νιώθω γεμάτο και γι’ αυτό το έκανα. Ήταν και είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα. Θεωρώ πως το έχεις από τη φύση σου.

Η καλλιτεχνική σας φύση σας ώθησε να ασχοληθείτε ερασιτεχνικά και με το θέατρο. Αν σας έλεγαν να διαλέξετε ανάμεσα στην υποκριτική και τη λογοτεχνία προς τα πού θα κλίνατε;

Το θέατρο είναι κάτι που δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το συγκρίνω με τίποτα άλλο. Πιστεύω πως γεννήθηκα για να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο το θέλω άλλα κι εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να το εξηγήσω. Με μεγάλη διαφορά θα διάλεγα την υποκριτική από την λογοτεχνία. Θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να γράφει αλλά όχι χωρίς να παίζω στο θέατρο.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να πλάσετε τις ιστορίες σας;

Από την τηλεόραση, από ταινίες από την καθημερινή ζωή ακόμα και κάποια περίεργα όνειρα που είχα δει μου έδιναν έμπνευση για να γράψω μια ιστορία. Η έμπνευση για μένα είναι μια αρχική ιδέα που απλά έρχεται. Είναι η αρχή. Μετά το μυαλό και η φαντασία προχωρά μόνη της.


Θεωρείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Ο κάθε αναγνώστης έχει διαφορετικά γούστα στον τρόπο γραφής κάθε συγγραφέα. Υπάρχουν βιβλία από πολύ καλούς συγγραφείς που είναι αριστουργήματά αλλά και άλλα από τον ίδιο συγγραφέα όχι και τόσο καλά.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Ο συγγραφέας που έχω ως πρότυπο είναι ένας. Δεν είναι άλλος από τον Stephen king.

Η πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια αφορά μια ιστορία μυστηρίου. Γιατί επιλέξατε αυτό το λογοτεχνικό είδος για να ξεκινήσετε τη συγγραφική σας πορεία;

Σκέφτηκα τι θα μου άρεσε εμένα να διαβάσω και έγραψα ένα τέτοιο βιβλίο. Επίσης στην Ελλάδα κυριαρχούν περισσότερο τα ρομαντικά και αισθηματικά μυθιστορήματά. Ήταν ένας καλός λόγος να αρχίσω από κει.


Το βιβλίο σας έχει τον τίτλο «Οι αποκλεισμένοι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Το Βιβλίο το ξεκίνησα χωρίς να ξέρω τον τίτλο. Δούλευα την υπόθεση του βιβλίου περίπου δύο μήνες. Είχα σκεφτεί διάφορους τίτλους που στην πορεία τους άλλαζα. Ένας από αυτούς ήταν να έβαζα σαν τίτλο το χωριό που διαδραματίζονταν η ιστορία. Τελικά κατέληξα σε αυτόν διότι έχει πολλές σημασίες ο συγκεκριμένος τίτλος. Είναι οι αποκλεισμένοι που είναι οι κάτοικοι του χωριού λόγω του ότι δεν μπορούν να φύγουν. Είναι επίσης οι τρεις φίλοι που αποκλείονται από την κακοκαιρία και στην συνέχεια από τα πνεύματα του χωριού. Το βιβλίο ήμουν σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το εκδώσει κάποιος εκδοτικός οίκος γι’ αυτό και είχα σκεφτεί μόλις το τελειώσω θα τύπωνα γύρω στα 20-25 αντίτυπα μόνος μου και θα τα μοίραζα στους δικούς μου ανθρώπους. Σκέφτηκα όμως πως δεν είχα κάτι να χάσω το να στείλω το βιβλίο σε διάφορους εκδοτικούς. Οι εκδόσεις συμπαντικές διαδρομές ήταν η πρώτη θετική απάντηση που είχα. Εκείνη την μέρα δεν το πίστευα. Έψαξα τα βιβλία του εκδοτικού και θεώρησα ότι ταίριαζε απόλυτα στο ύφος του βιβλίου και αρχίσαμε άμεσα την συνεργασία. Λίγες μέρες αργότερα βέβαια είχα τρεις ακόμη θετικές προτάσεις από τρεις διαφορετικούς εκδοτικούς αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν ήδη αργά αφού είχα υπογράψει το συμβόλαιο. Δεν το μετάνιωσα όμως γιατί οι εκδόσεις συμπαντικές διαδρομές αποδείχθηκαν καλή επιλογή.

Το βιβλίο σας προσφέρεται ως μια σύντομη φυγή από την πραγματικότητα με κατεύθυνση έναν άλλο κόσμο, αυτόν που διεγείρει το συναίσθημα και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Αυτή ήταν η αρχική σας επιδίωξη;

Η αρχική μου επιδίωξη ήταν να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει το βιβλίο χωρίς να κουραστεί με τις λεπτομέρειες αλλά να διαβάζει σαν να βλέπει ταινία. Ήθελα από τις λέξεις να εμφανίζονται εικόνες και ήχοι. Να υπάρχουν τα συναισθήματα που βγαίνουν όπως όταν παρακολουθεί μια ταινία.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητάς σας;

Σαφώς και σε κάποιους χαρακτήρες έχω βάλει διάφορα στοιχεία από εμένα. Κανένας όμως ήρωας δεν θα έλεγα ότι καθρεφτίζει τον εαυτό μου.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»;

Οι εκδόσεις συμπαντικές διαδρομές ήταν πολύ υποστηρικτικοί από την πρώτη μέρα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως είχα διάφορες προτάσεις μετά τις συμπαντικές διαδρομές. Κανένας εκδοτικός όμως όταν μου έστειλαν την αξιολόγηση του βιβλίου δεν με έκανε να νιώσω όμορφα και να εμπιστευτώ αυτόν τον εκδοτικό.


Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές μέλλον;

Προς το παρόν όχι.

Να αναμένουμε σύντομα ένα επόμενό σας βιβλίο;

Σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλα βιβλία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι σύντομα διότι βρίσκομαι σε διάφορες φάσεις αλλαγής στη ζωή μου και δεν έχω τον χρόνο και την αφοσίωση. Παρόλα αυτά, όμως, έχω ξεκινήσει να γράφω ένα βιβλίο που δεν έχει σχέση με αυτό. Είναι ένα βιβλίο κοινωνικό εμπνευσμένο από ένα όνειρο που είδα και με έκανε να δακρύσω. Δεν θα πω κάτι παραπάνω ακόμα γιατί είναι νωρίς. Έχω γράψει έως σήμερα δέκα σελίδες.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Ευχή; Δεν πιστεύω στις ευχές. Θεωρώ πως ό,τι θέλεις το κυνηγάς να το πραγματοποιήσεις εσύ και δεν περιμένεις από τη τύχη σου.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Στο σάιτ του εκδοτικού συμπαντικές διαδρομές. Σε διάφορα άλλα διαδίκτυα και σάιτ. Όπως το Σκρουτζ. Επίσης σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Εάν κάποιος θέλει να το πάρει από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του μπορεί να το παραγγείλει από εκεί.

Κυρίε Μαυρογιαννάκη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό και καλλιτεχνικό σας έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Βιογραφικό:

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι 19 ετών. Το 2019 τελείωσε το λύκειο και είναι στο δεύτερο και τελευταίο έτος σε ιδιωτικό ΙΕΚ σε σχολή μαγειρικής. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με θεατρικές παραστάσεις και γενικά τον ενδιαφέρουν ότι έχει σχέση με την τέχνη. Από το δημοτικό ξεκίνησε να γράφει για προσωπική ευχαρίστηση παραμύθια, αργότερα σενάρια και στη συνέχεια βιβλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο «Οι αποκλεισμένοι» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο που έγραψε. Στο μέλλον, και αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα μετακομίσει στην Αθήνα, όπου θα βγάλει και τη δραματική σχολή. Ένα όνειρο από πολύ μικρή ηλικία που ποτέ δεν ξέχασε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια