Δημήτρης Κάσσαρης: " Συγγραφή και μουσική είναι σχέση αλληλοσυμπληρούμενη και αλληλοεξαρτώμενη"


Ο Δημήτρης Κάσσαρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, ο οποίος ασχολείται πολύ ενεργά με την τέχνη της μουσικής και της συγγραφής και στα έργα του παντρεύει το μουσικό με το συγγραφικό του ταλέντο, ως τραγουδοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο “Τα μουσικολούλουδα και ο Παράφωνος Κάκτος” και με αυτή την αφορμή τον φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη μαθαίνουμε για το πώς βιώνει ο ίδιος ως καλλιτέχνης αυτή την δύσκολη περίοδο, λεπτομέρειες για την συγγραφή των παιδικών του βιβλίων και την μελοποίηση των στίχων του, καθώς και για τις συνεργασίες του με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου της μουσικής, κ.ά. 

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Δημήτρη, καλώς ήρθες στις Τέχνες. Καλοτάξιδο το νέο σου παιδικό βιβλίο με το πολύ όμορφο εξώφυλλο. Μίλησέ μας γι' αυτό. 

“Τα Μουσικολούλουδα και ο Παράφωνος Κάκτος” είναι ένα αισιόδοξο παραμύθι με χαρούμενη και ευφάνταστη εικονογράφηση της καλής συνεργάτιδός μου Ελένης Μαραθού. Είναι μια καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση με μεγάλο εξώφυλλο που σέβεται το παιδί αναγνώστη. Και ένα πολύ όμορφο δώρο για ηλικίες από 3-10+ ετών. 

Πες μας λίγα λόγια για την υπόθεση της ιστορίας σου.

Είναι μια ευχάριστη ιστορία όπου πρωταγωνιστές είναι τα κάθε λογής πανέμορφα λουλούδια στον κήπο της μαμάς μουσικής η οποία κάθε μέρα τα ραντίζει με δροσερές νότες και αυτά μοσχοβολούν και τραγουδούν ευτυχισμένα. Ώσπου όλα ανατρέπονται όταν ανάμεσά τους φυτρώνει ένα κακάσχημο φυτό γεμάτο αγκάθια και χωρίς κανένα ταλέντο. Τα μουσικολούλουδα έχουν χαρακτηριστικά ανθρώπων με ανθρώπινα συναισθήματα όπου μέσα από διαλόγους & μία απειλή για ένα επερχόμενο κίνδυνο αναδύονται σημαντικά μηνύματα για τη δύναμη της επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες, για τη σημασία της συγνώμης, για τον σεβασμό στο διαφορετικό και για την αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις. 

Πού και με ποιους τρόπους μπορεί να προμηθευτεί κανείς το βιβλίο σου; 

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή μπορεί κανείς να το παραγγείλει από βιβλιοπωλείο της περιοχής του. Επίσης on line ή και τηλεφωνικά από τον εκδοτικό οίκο 24γράμματα, τηλ: 210 612 7074 . Επίσης στέλνεται σε όλη την επικράτεια με δωρεάν τα έξοδα αποστολής. Τέλος, ύστερα από επικοινωνία με τον ίδιο τον συγγραφέα αν θέλετε και να σας το υπογράψει. 

Εκτός από την συγγραφή, απ' ότι ξέρω, η πρώτη τέχνη που μπήκε στη ζωή σου ήταν η μουσική και το τραγούδι. Μίλησέ μας, αν θέλεις, για τα πρώτα σου βήματα σ' αυτόν τον χώρο. 

Θυμάμαι τον έφηβο Δημήτρη πάντα ανήσυχο καλλιτεχνικά, τον σπουδαστή Δημήτρη αριστούχο στο Ωδείο και στο δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, τον αγώνα για την επιβίωση, τις συναυλίες σε όλο τον κόσμο με μεγάλους συνθέτες και πολλά άλλα ωραία αλλά και δύσκολα γιατί τίποτα δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα μπροστά μου. 

Από το βιογραφικό σου μαθαίνουμε ότι οι συνεργασίες σου ήταν αρκετές και με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου της μουσικής. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι' αυτές; 

Ευτύχησα ως τώρα να τραγουδήσω με σύνθετες όπως οι Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας, Χρ.Λεοντής, Γ.Χατζηνάσιος, κ.ά. δίπλα σε μεγέθη τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού και αργότερα δίπλα σε θηρία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου εργαζόμουν ως λυρικός τραγουδιστής. Φτάνοντας στο σήμερα όπου ως τραγουδοποιός τραγούδησαν τραγούδια μου ο Γιώργος Νταλάρας, η Ρίτα Αντωνόπουλου, ο Κώστας Θωμαϊδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι όχι τόσο γνωστοί αλλά υπέροχοι τραγουδιστές. 

Πέραν της ερμηνείας ασχολείσαι και με την μελοποίηση στίχων. Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο θεωρείς ότι είναι να ντύσεις με νότες μία λέξη; 

Τίποτα εύκολο δεν υπάρχει αν έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου και δεν ζεις με ψευδαισθήσεις κάνοντας αναμασήματα. Στο ίντερνετ ανάμεσα σε διαμάντια και φωτεινές εξαιρέσεις, κυκλοφορεί πολύ κακογουστιά και ηχορύπανση με λέξεις ατάκτως ερημμένες υπό μορφή στίχων που τα ονομάζουν ποιήματα και μουσικές κλεμμένες ασυνείδητα η συνειδητά που τα λένε μελοποίηση. Προσωπικά τώρα για αυτό που ρωτάς ακολουθώ το σύστημα εργασίας που μας δίδαξαν οι μεγάλοι μας συνθέτες. Δηλαδή ξυπνάς και κοιμάσαι με αυτό που γράφεις, το παιδεύεις, το δοκιμάζεις και αλλιώς ώσπου το ξεχνάς, μέχρι να το ξανακούσεις αποστασιοποιημένος. 

Πες μας λίγα λόγια για τα συγγραφικά σου έργα. Ποια είναι αυτά και τι θέματα πραγματεύονται; 

Τα θέματα μου όπως μαρτυρούν τα βιβλία, τα ποιήματα και τα τραγούδια που έχω γράψει, είναι σμιλεμένα με ό,τι με απασχολεί ως πολίτη και ως καλλιτέχνη. Αξίες, περιβάλλον, ανακύκλωση, διαφορετικότητα, μπούλινγκ, και βέβαια η μουσική.

Ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει η συγγραφή με την μουσική κατά την άποψή σου; 

Σχέση αλληλοσυμπληρούμενη και αλληλοεξαρτώμενη. Ως γνωστόν στην ιστορία της τέχνης έχουν γραφτεί μουσικά έργα, μιουζικαλ, όπερες, κλπ όπως και στο θέατρο, όπου τα κείμενα είναι βασισμένα σε έργα μεγάλων ποιητών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Γκαίτε, Σαίξπηρ, Δουμάς, Καμπανέλλης για να θυμηθούμε και το “Μεγάλο μας τσίρκο” με τον αείμνηστο Ξυλούρη. 

Ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισες να ασχοληθείς με το παραμύθι, σαν είδος λογοτεχνίας; 

Δεν το αποφάσισα ούτε ξύπνησα ένα πρωί και είπα τώρα θα γράψω παρα- μύθι. Η σχέση μου με το λευκό χαρτί κρατάει από μικρή ηλικία που έγραφα στίχους για τραγούδια και ημερολογιακές σημειώσεις όντας από μικρός παρατηρητικός. Σε μεγαλύτερη ηλικία σε μια δύσκολη στιγμή έγραψα την ποιητική μου συλλογή "Αλλιώς" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και παράλληλα οι σοβαρές λέξεις λοξοδρόμησαν προς έναν άλλο κόσμο φαντασίας και αθωότητας. Τότε γεννήθηκαν τα παραμύθια. 

Ποια είναι η άποψή σου για τον χώρο του βιβλίου και της μουσικής γενικότερα; Μπορεί κάποιος να βιοποριστεί από την τέχνη του ή θα πρέπει να την αντιμετωπίζει ξεκάθαρα σαν χόμπι; 

Κάποιοι δημιουργούμε πρώτα για την ψυχή μας με τον σκοπό να επικοινωνήσουμε το εκάστοτε έργο μας με τον κόσμο γιατί το έχουμε ανάγκη δημιουργός και κοινό. Όσο για το αν μπορεί κανείς να βιοποριστεί σήμερα από την τέχνη μοιάζει με ανέκδοτο. Ωστόσο αυτό δεν σταματάει την έμπνευση ή μια ιδέα για να αναπτυχθεί και να γίνει καλλιτεχνικό έργο. 

Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, ποιοι είναι οι τρόποι που βρίσκεις εσύ ώστε να βγαίνεις αλώβητος από όλο αυτό; 

Ειδικά αυτή την εποχή που ζούμε είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να παραμένεις ασφαλής για σένα και για τους άλλους σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Όλο αυτό τον καιρό πηγαινοέρχομαι με μάσκα σε στούντιο ηχογραφώντας με καλούς συνεργάτες τραγούδια μου που αφορούν δυο νέες δισκογραφικές μου παραγωγές και για κάποια τραγούδια μου που τα ερμηνεύουν δημοφιλείς τραγουδιστές και αναμένουμε την κυκλοφορία τους. Έτσι κι αλλιώς πάντα έχω κάτι που με περιμένει. Κάποιες εκκρεμότητες όπως αυτή η συνέντευξη, για την οποία ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή και ασφαλή συνέχεια.

Βιογραφικό:

Ο Δημήτρης Κάσσαρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Στα έργα του παντρεύει το μουσικό με το συγγραφικό του ταλέντο, ως τραγουδοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και κλασικό τραγούδι και πήρε δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με άριστα παμψηφεί. Δάσκαλοί του ο μαέστρος Νίκος Φυλακτός, οι μπάσοι Γιώργος Παππάς, Φραγκίσκος Βουτσίνος, κ.ά. 

 Εργάσθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως βαρύτονος όπου τραγούδησε σε συνεργασία με προσωπικότητες του θεάτρου και της μουσικής, όπως ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η σκηνοθέτις Κάρμεν Ρουγγέρη, ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, oι σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, Βασιλική Καραγιάννη, κ.ά. 

 Ως τραγουδοποιός και τραγουδιστής του ελληνικού τραγουδιού συνεργάσθηκε με κορυφαίους, και όχι μόνο, τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Αργυρώ Καπαρού, η Θέλμα Καραγιάννη, κ.ά. και με συνθέτες όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάριος Τόκας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χρήστος Λεοντής, ο πιανίστας Δαυίδ Ναχμίας, η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου και ο κλασικός κιθαρίστας Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Με κάποιους από αυτούς συμμετείχε σε συναυλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Παρουσιάσθηκε επίσης επανειλ/να σε εκπομπές της Δημόσιας & Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας & Τηλ/σης. 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ : 

 ΑΓΑΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (Απρ.2021) Κυκλοφορεί ως digital single από τον ”Μετρονόμο” σε μουσική και ερμηνεία Δημήτρη Κάσσαρη και σε στίχους του Μάκη Πανταζόπουλου. 

 “ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΗ” Κυκλοφορεί προς το παρόν στο youtube σε μουσική και ερμηνεία Δημήτρη Κάσσαρη και σε στίχους του συγγραφέα Γιώργου Μανιού. Είναι το πρώτο τραγούδι της νέας δισκογραφικής πρότασης του Δημήτρη Κάσσαρη που ετοιμάζεται στο studio με την συμμετοχή και άλλων τραγουδιστών και στιχουργών. 

 ΝΕΡΟΣΤΑΓΟΝΕΣ (Ιούνιος 2019) Εννέα μελοποιημένα τρίστιχα του Γιάννη Ρίτσου, με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Πάνο Μπούσαλη και Δημήτρη Κάσσαρη. Ενορχ/ση Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Κυκλοφορεί σε cds και ψηφιακά digital μορφή από την δισκογραφική Protasis Music. 

 ΜΙΚΡΕΣ ΛΙΑΚΑΔΕΣ (2018) Εννέα ηλιόλουστα τραγούδια σαν παραμύθια για μεγάλα παιδιά. Σε μουσική, στίχους και ερμηνεία δική του όπου συμμετέχουν, η Γεωργία Βεληβασάκη, ο Μάνος Αβαράκης,κ.ά. & η Παιδική Χορωδία Con Anima. Παραγωγή GusP Productions. 

 ΙΜΒΡΟΣ (2017) Σύνθεσή του σε ποίηση Εύης Τσιτιρίδου. Eνορχήστρωση & Ερμηνεία Γιώργος Νταλάρας. Κυκλοφορεί με το Βιβλίο-cd, “Τα παραμύθια της Ίμβρου” από τις εκδόσεις Σαϊτης. 

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ σε δίσκους, όπως των Γ.Χατζηνάσιου – Μ.Τόκα και άλλων συνθετών. 

 ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ στις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (2016) Live ηχογραφήσεις με γνωστά ελληνικά & ξένα τραγούδια από εμφανίσεις του Δημήτρη Κάσσαρη σε μουσικές και θεατρικές σκηνές. 

 ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ Ως τραγουδοποιός, έχει ολοκληρώσει και αναμένεται κυκλοφορία τραγουδιών του με την ερμηνεία δημοφιλών τραγουδιστών. 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ: 

 ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΥΛΟΥΔΑ & Ο ΠΑΡΑΦΩΝΟΣ ΚΑΚΤΟΣ (εκδ.24γράμματα) Εικονογράφηση Ελένης Μαραθού. 

 ΑΛΛΙΩΣ Ποιητική συλλογή, (εκδ.Γαβριηλίδης) 

 ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΟΣΠΙΤΟ, (εκδ.Καλέντης) Εικον/ση Βασ.Παπατσαρούχας, με ένθετο cd αφήγησης και τραγουδιών, κέρδισε το βραβείο μικρών και μεγάλων αναγνωστών και παρουσιάζεται στα σχολεία. 

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ(Ελλ. Γράμματα) Εικον/ση Σοφία Φόρτωμα. Ήταν προτεινόμενο στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. 

 ΟΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ (εκδ.Κέδρος), Εικον/ση Λήδα Βαρβαρούση. Βραβεύθηκε και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης προτεινόμενο στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. 

  ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝ, (εκδ.Κέδρος) Μυθιστόρημα για παιδιά με σκίτσα του συγγραφέα. 

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΕΡΟ ΓΟΥΟΤΣ , (Ελλ.Γράμματα), πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά με σκίτσα της Έφης Λαδά. Ήταν για καιρό στα ευπώλητα μεγάλων εφημερίδων. 

 Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ εκδόθηκε σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεματιάς Χαλανδρίου, sosrematia. Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολικά έτη 2020-2021, ανέβηκε και σε ψηφιακή μορφή στο youtube. 

 ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ παραμύθια και μουσικά του έργα προσεχώς. 

 ΔΙΣΚΟΙ,ΒΙΒΛΙΑ,ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ του παρουσιάζονται σε ραδιο-τηλεοπτικές εκπομπές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης & από σελίδες τέχνης. 

https://www.facebook.com/dkasaris

https://www.youtube.com/user/dkasaris 

https://www.kassaris.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια