Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Μαθητευόμενος Στωικός" του Γουόρντ Φάρνσγουορθ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Γουόρντ Φάρνσγουορθ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 488
Εκδόσεις: Κάκτος


Η Στωική φιλοσοφία γεννήθηκε στην Αθήνα του 310 π.Χ. και υπήρξε ένα διανοητικό ρεύμα καθοριστικό για την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.

Ο Στωικισμός ονομάστηκε έτσι επειδή ο ιδρυτής της Σχολής ο Ζήνων ο Κιτιεύς (334-262 π.Χ.), δίδασκε σε μια δημόσια στοά που έβλεπε στην αθηναϊκή Αγορά.  Γι΄ αυτό και ο στωικισμός έγινε γνωστός ως «φιλοσοφία της Στοάς» σε αντιδιαστολή με τον «Κήπο» του Επίκουρου, την «Ακαδημία» του Πλάτωνα και το «Λύκειον»  του Αριστοτέλη.

Ο Στωικισμός έχει φθάσει ως εμάς κυρίως μέσα από το έργο τριών στοχαστών που έζησαν τους δυο πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες: τον Σενέκα, τον Επίκτητο και τον Μάρκο Αυρήλιο. Άλλοι γνωστοί αρχαίοι συγγραφείς-φιλόσοφοι που βρίσκονται κοντά στους Στωικούς είναι ο Επίκουρος και ο Κικέρων, συγγραφείς και φιλόσοφοι των νεότερων χρόνων είναι : o Mονταίν, o Σάμιουελ Τζόνσον, ο Άνταμ Σμιθ και ο Άρθουρ Σοπενχάουερ.

Οι Στωικοί ήταν στοχαστές και ψυχολόγοι με βαθιά θεωρητική κατάρτιση και συγχρόνως ιδιαιτέρως πρακτικοί, πρότειναν λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και συμβουλές επάνω στο πώς μπορούμε να υπερβούμε τους ανορθολογισμούς μας.

Οι Στωικοί μελετούσαν βαθιά την επιθυμία ,τον φόβο ,το status, το συναίσθημα ,και πολλούς ακόμη παράγοντες που προκαλούσαν από παλιά και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να προκαλούν σύγχυση στο ανθρώπινο είδος.

Οι Στωικοί προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουν πιο ξεκάθαρα, να ζήσουν πιο σοφά , και να υπομένουν με μεγαλύτερη ευκολία το φορτίο της ζωής τους.

Ο Στωικισμός περιγράφεται ως «φιλοσοφία για όσους ζουν στον πραγματικό κόσμο».  Παροτρύνουν τους οπαδούς του να αποδεχτούν τον εξωτερικό κόσμο όπως είναι και να εργαστούν επάνω στον εσωτερικό τους κόσμο. Ώστε να δουν τον κόσμο θετικά , να επιλέξουν να τον δουν έτσι. Να αναπτύξουν μια ηθική πυξίδα που θα τους κρατήσει στραμμένους προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντα , να εστιάζουν στην αρετή. Στο να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τη Φύση , της οποία αποτελούμε όλοι μέρος.

Ο Στωικισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής , άρα έχει αξία ,σε οποιαδήποτε εποχή, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει μια πανδημία ή κάποια άλλη σοβαρή κρίση. Είναι μια καλή φιλοσοφία γιατί σε οδηγεί στην αρετή: σε βοηθά να καταλάβεις σε τι θα έπρεπε να δίνεις αξία και πώς να διάγεις έναν χρήσιμο και αγαθό βίο , να αγαπάς τους άλλους ,να αντιμετωπίζεις ακόμη και αγνώστους σαν φίλους. Σου δείχνει επίσης πώς να διαχειρίζεσαι τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο σου και όλοι βιώνουμε απώλειες και δυσκολίες.

Η πιο δύσκολη πνευματική άσκηση των Στωικισμού είναι η αρνητική αναπαράσταση, το να σκέφτεσαι προληπτικά για τα άσχημα που θα μπορούσαν να σου συμβούν .Οι Στωικοί μας καλούν να αναπαραστήσουμε με τη φαντασία τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη σε κάθε σημαντική κατάσταση της ζωής μας , ώστε να μην είμαστε απροετοίμαστοι αν τυχόν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις μας.

Δες πιο καθαρά , ζήσε πιο σοφά και υπόμενε τα βάρη τούτης της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία: αυτές είναι οι σπουδαιότερες επισημάνσεις των Στωικών με τα δικά τους λόγια.

Διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα σύμφωνα με τους Στωικούς φιλοσόφους! Μάθετε πώς να παίρνετε τον έλεγχο του εαυτού σας αποδυναμώνοντας την επίδραση του αρνητισμού στη ζωή σας .Αναδείξτε τον δημιουργικό σας εαυτό και εξοστρακίστε την «τοξικότητα » από την καθημερινότητά σας.

Οι Στωικοί έμειναν στην Ιστορία ως οι φιλόσοφοι που κατάφεραν να πετύχουν την «απάθεια», τη δυνατότητα δηλαδή να μην επηρεάζεται η κρίση τους από εξωτερικούς παράγοντες.

Μέσα σε 12 μαθήματα , ο Γουόρντ Φάρνσγουορθ παρουσιάζει συστηματικά την ουσία της στωικής φιλοσοφίας, ενσωματώνει όμορφα τις δικές του παρατηρήσεις σε ένα πλήθος αποσπασμάτων από τον Επίκτητο, τον Σενέκα, τον Μονταίν και άλλους.

 Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για διάβασμα, είναι ένα βιβλίο επιστροφής, ένα βιβλίο που θα προσφέρει προοπτική και παρηγοριά σε εποχές απόγνωσης και δυστυχίας.

Ο Γουόρντ Φάρνσγουορθ είναι κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Διδάσκει αναλυτικές μεθόδους, ένα μάθημα που ερευνά τα εργαλεία τα οποία είναι χρήσιμα για την ανάλυση πολλαπλών πεδίων της νομικής, βασισμένη σε ιδέες των οικονομικών, της γνωστικής ψυχολογίας,  της νομολογίας και της ρητορικής. Είναι συγγραφέας βιβλίων νομικής, ρητορικής και φιλοσοφίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια