Ο συγγραφέας Στυλιανός Παπαδάς μιλά για την ανθολογία των βραβείων της λογοτεχνίας του φανταστικού «LARRY NIVEN 2020»


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Ο Λάρι Νίβεν είναι πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού στον κόσμο. Η δημιουργία των «Βραβείων Λογοτεχνίας του φανταστικού LARRY NIVEN» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» όχι μόνο αποδίδει μεγάλη τιμή στον αναφερόμενο συγγραφέα, αλλά ταυτόχρονα δίνει το βήμα και σε νεώτερους συγγραφείς να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Ήδη έχουν περάσει δέκα χρόνια από την πρώτη φορά και τα βραβεία αυτά συνεχίζουν να αναδεικνύουν συγγραφικά ταλέντα. Ποια η δική σας γνώμη για την θέσπιση των βραβείων αυτών;

Είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός καθώς δίνει τη δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να ξεκινήσουν και σε πιο παλιούς το κίνητρο να συνεχίσουν να γράφουν.

Θεωρείτε κι εσείς τον Λάρι Νίβεν συγγραφέα - πρότυπο για τους επόμενους κι ανερχόμενους συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού; 

Ακόμα κι αν δεν έχει τύχη να διαβάσω κάποιο έργο του, πιστεύω ότι ένας καταξιωμένος συγγραφέας σαν τον LARRY NIVEN είναι πάντα πρότυπο για τους νεότερους.


Κρατώ στα χέρια μου την ανθολογία των βραβείων της λογοτεχνίας του φανταστικού για το έτος 2020. Τίτλος του «LARRY NIVEN 2020». Κυκλοφορεί φυσικά από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Ανάμεσα στα ονόματα των βραβευθέντων βρίσκεται και το δικό σας. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Ακόμα νιώθω μία έκπληξη αλλά ταυτόχρονα και μία βαθιά ικανοποίηση που το κείμενο που έγραψα κατάφερε να κερδίσει ένα από τα πολλά βραβεία.

Με πόσα έργα συμμετέχετε στην ανθολογία αυτή;

Στην ανθολογία αυτή συμμετέχω μόνο με μία νουβέλα που φέρει τον τίτλο: Το Όπλο της Ειρήνης

Ποιο θέμα ή ποια θέματα πραγματεύεστε στο βιβλίο;

Θα μπορούσα να πω ότι το κείμενό μου πραγματεύεται κυρίως την διαφορετικότητα και την συνύπαρξη καθώς μιλάει για δύο βασίλεια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους που συνυπάρχουν στον ίδιο κόσμο και τρέφουν φόβο, μίσος, ζήλια αλλά και κρυφή αγάπη το ένα για το άλλο.

Θεωρείτε πως είναι εμφανής η επίδραση του Λάρι Νίβεν στα συγκεκριμένα έργα που φιλοξενούνται στο βιβλίο αυτό; Και με ποιον τρόπο;

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γι’ αυτό καθώς δεν έχω διαβάσει ακόμα κάποιο έργο του συγγραφέα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι αντιπροσωπευτικό του περιεχομένου των έργων του βιβλίου; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω ότι το εξώφυλλο με τον αστροναύτη που μέσα στο σκάφος του ταξιδεύει προς το άπειρο του διαστήματος αντιπροσωπεύει τον αναγνώστη που μέσω του βιβλίου θα ταξιδέψει σε άπειρους κόσμους που φτιάχτηκαν από όλους τους συμμετέχοντες και είναι πολύ ταιριαστό.

Υπάρχει κάποιο έργο του βιβλίου αυτού, ενός άλλου συγγραφέα, που σας άρεσε πάρα πολύ και θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;

Υπάρχουν πολύ ωραία έργα σε αυτό το βιβλίο, όντως, αλλά δε νομίζω να ήθελα να γράψω κάποιο πέρα από το δικό μου.

Για ποιο λόγο εσείς προσωπικά αποφασίσατε να στρέψετε το συγγραφικό σας ενδιαφέρον στη λογοτεχνία του φανταστικού; Τι ήταν και τι εξακολουθεί να είναι αυτό που σας συναρπάζει περισσότερο σ’ αυτήν;

Αυτό που με συναρπάζει και με κρατά ακόμα στη λογοτεχνία του φανταστικού είναι το ότι δεν υπάρχουν κανόνες και νόμοι όπως στην πραγματικότητα αλλά μόνο αυτά που θέλει εσύ ο ίδιος να υπάρχουν. Είναι ένας κόσμος δίχως τα όρια του αληθινού.

Παρατηρώντας τη μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη εκδοτική κίνηση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας θεωρείτε τελικά κι εσείς πως το λογοτεχνικό αυτό είδος έχει απήχηση στις μέρες μας; Ποια η προσωπική σας γνώμη;

Όσο υπάρχουν αυτοί που γράφουν επιστημονική φαντασία τόσο θα υπάρχουν και αυτοί που την διαβάζουν και στις μέρες μας πράγματι γράφουν αρκετοί.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό; 

Το βιβλίο αυτό είναι μία ανθολογία γραμμένη απ’ όσο ξέρω από συγγραφείς κάθε ηλικίας και με ιστορίες για κάθε ηλικία.

Αν σας ζητούσαν να χαρακτηρίσετε το συνολικό αποτέλεσμα του βιβλίου με μια λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

Νομίζω πως η σωστή λέξη θα ήταν “Απερίγραπτο”

Το εκδοτικό σας σπίτι είναι γνωστό ότι στηρίζει και προωθεί τη λογοτεχνία του φανταστικού. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»;

Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με την συγκεκριμένη συνεργασία.

Να περιμένουμε μια πιθανή συμμετοχή σας στα λογοτεχνικά βραβεία της επόμενης χρονιάς; 

Δυστυχώς δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο τον τελευταίο καιρό αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να σταματήσουμε να φοβόμαστε για ένα δυσοίωνο μέλλον και να αρχίσουμε να ζούμε ξανά.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το έργο σας.

Αφού γύρισαν στο παλάτι της Σάιμπερπολ, ο Σάλινορ περίμενε στην αίθουσα του θρόνου μέχρι που δύο στρατιώτες του έφεραν μπροστά τον αδερφό του.

«Γιατί το έκανες αυτό, Μπάρτον;»

«Για να απαλλάξω επιτέλους τον λαό μας από την παρουσία αυτών των βαρβάρων, γι’ αυτό. Κάτι που εσύ αρνείσαι πεισματικά να κάνεις».

«Εγώ είμαι ο βασιλιάς και αποφασίζω το καλύτερο για τον λαό μας. Έχεις δει ποτέ κάποια εχθρική πρόθεση από μέρους τους τον τελευταίο καιρό;»

«Τίποτα δεν θα τους εμποδίσει να μας επιτεθούν κάποια στιγμή όσο υπάρχουν. Το καλύτερο για τον λαό μας είναι να τους αφανίσουμε, που θα είχε γίνει δηλαδή αν δεν έσβηνες το κανόνι. Έχεις ιδέα τι μπορούσε να κάνει αυτό το όπλο αδερφέ;»

«Ναι έχω. Μην ξεχνάς ότι δική μου ιδέα ήταν να το φτιάξουμε, αλλά μετά κατάφερα να φέρω ειρήνη μεταξύ του Σάιμπερπολ και του Άρξιαν χωρίς αυτό και δεν έχω καμία πρόθεση να την χαλάσω επειδή εσύ δεν αντέχεις να τους βλέπεις να κάθονται ήσυχα στην μεριά τους».

«Είσαι ανόητος, σήμερα θα τους νικούσα».

«Όχι δε θα νικούσες» του φώναξε εκείνος.


Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια