Βιβλιοκριτική: "Περιπέτειες στην Κδαπούπολη - Ανοσοήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων" των Κωνσταντίνου Λίχνου και Εκπαιδευτικών και παιδιών των ΚΔΑΠ Δήμου Ξηρομέρου | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Λίχνος και Εκπαιδευτικοί και παιδιά των ΚΔΑΠ Δήμου Ξηρομέρου
Έτος έκδοσης: 2022
Σελ.: 36
Εκδόσεις: Άπαρσις


Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με αγάπη και θέληση, πρωτίστως από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των 4 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης -Αστακού, Κανδήλας, Φυτειών και Παλαιομάνινας-του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοκαρνανίας.

Αποτέλεσε το παιδαγωγικό έργο του προγράμματος Αγωγής Υγείας για την χρησιμότητα των Εμβολίων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια που πραγματοποίησε το ΕΔΔΥΠΠΥ με τους Δήμους μέλη του.

Πρόκειται για ένα παραμύθι με παιδαγωγικό χαρακτήρα, που προάγει την αξία της υγιεινής διατροφής, της καθαριότητας-ως ενέργειες που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας - και της συλλογικής υπευθυνότητας, ενώ παράλληλα ενημερώνει τα παιδιά, με τρόπο εύθυμο και ανάλαφρο, για τη φύση των ιώσεων, τον τρόπο μετάδοσης και αντιμετώπισής τους, καθώς και την χρησιμότητα των εμβολίων.

Η Κδαπούπολη, δεν είναι μια πόλη σαν τις άλλες, τις θορυβώδεις και μεγάλες. Είναι πόλη μαγική, όλο χαρά και μουσική. Τα παιδάκια παρεούλα, όλο παίζουν στην αυλούλα και ο καλός Αποφυγούλης, ένας νέος κυριούλης, τα φροντίζει με λατρεία.

Έλα, όμως, που τώρα τελευταία, κάτι όλο τον παιδεύει και η δουλειά του δυσκολεύει.

Τον καημένο τον κύριο Αποφυγούλη, τα βάσανά του δεν έχουν τελειωμό…!

Στην Κδαπούπολη που ζούσε, ήρεμα και χαρωπά, υπήρχα πλέον φασαρίες και μπλεξίματα πολλά. Τα παιδιά σαν μαγεμένα, είχαν αρχίσει ν΄ αρρωσταίνουν, δεν αισθάνονται καλά. Όλο φτερνίζονται ή βήχαν, ψήνονταν στον πυρετό .Και οι γονείς τους φοβισμένοι, αναζητούσανε γιατρό.

Μα εκείνος, που δεν ήθελε ούτε ν΄ ακούσει για νοσοκομεία και φάρμακα, πίστευε πως το πρόβλημα θα ήταν περαστικό και πως όλα θα γίνονταν όπως πριν, χωρίς να κάνει το παραμικρό.

Μια μέρα όμως, ο κύριος Αποφυγούλης αποφάσισε να ανακαλύψει την αλήθεια. Πήρε λοιπόν, το μεγεθυντικό του φακό και άρχισε, γεμάτος περιέργεια, να εξετάζει διάφορα σημεία της Κδαπούπολης.

Όταν εστίασε με τον φακό του επάνω σ΄ ένα θρανίο, είδε έκπληκτος τρία μικρούλικα πλασματάκια να τον κοιτάνε ξαφνιασμένα τον Μικροβιούλη, τον Μυκητάκο και τον Βακτηριδάκη.

-Τι περίεργα πλάσματα είστε εσείς; ρώτησε ο κύριος Αποφυγούλης απορημένος.

-Εμείς είμαστε μικρόβια, βακτήρια και μύκητες, απάντησε ο Μικροβιούλης.

-Και τι δουλειά έχετε εδώ; ρώτησε ξανά ο κύριος Αποφυγούλης παραξενεμένος.

-Παντού ζούμε! Ούτε ένα μέρος του κόσμου δεν θα βρεις που να μην υπάρχουμε κι εκεί. Και τώρα μάλιστα, οι μπελάδες που σας περιμένουν θα είναι χειρότεροι.

-Γιατί έτσι; ρώτησε ο κύριος Αποφυγούλης τρομαγμένος.

-Γιατί εμφανίστηκαν κάτι νέοι Μικροβλαβερούληδες με κορόνα, που είναι σκανταλιάρηδες πολύ. Μοιάζουν με μικρούλες αγκινάρες και κάνουν όλο χαζομάρες. Κι αν τους κολλήσεις, μονομιάς θ΄αρρωστήσεις, απάντησε ο Βακτηριδάκης…

Πρόκειται για ένα παραμύθι, που πληροφορεί τα παιδιά για την φύση των ιώσεων, τον τρόπο μετάδοσης και αντιμετώπισής τους, καθώς και τη διαχρονική χρησιμότητα των Εμβολίων.

Τα παιδιά ταξίδεψαν στον μικρόκοσμο, ενημερώθηκαν για όσα συμβαίνουν γύρω τους, και ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες της συλλογικής αλληλεγγύης και της υπεύθυνης ατομικής στάσης μέσα στη κοινωνία.

Στο τέλος του μικρού αυτού βιβλίου υπάρχει Λεξικό όρων, ζωγραφιές των παιδιών και σημείωμα του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ε.Μάντζαρη.

Πιστεύουμε το παραμύθι αυτό θα ταξιδέψει από χέρι σε χέρι, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά θα απολαύσουν το αποτέλεσμα αυτό της δημιουργικής απασχόλησης και θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς παρόμοιων δραστηριοτήτων.

Τα εικονογραφημένα παραμύθια θα είναι πάντα τα αγαπημένα των παιδιών, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά το «Περιπέτειες στην Κδαπούπολη -Ανοσοήρωες εναντίον Μοκροβλαβερούληδων» ,γιατί είναι γεμάτο περιπέτεια , μπόλικο χιούμορ, πολύ γνώση και μοναδική εικονογράφηση από την Βάλια Καπάδαη.

Τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα χαρίστε το στα παιδιά σας.


Βιογραφικό

Ο Κων/νος Λίχνος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτ/νίας, και είναι Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Γράφημα, τακτικό μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, και επικεφαλής του τμήματος Πεζογραφίας αυτού. Συντάκτης Πεζογραφίας, Δοκιμίων και Ποίησης στο Λογοτεχνικό Δελτίο, έντυπη φιλολογική ύλη τριμηνιαίας κυκλοφορίας.

Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους πανελλαδικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ δοκίμια και διηγήματά του, δημοσιεύτηκαν σε έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα από τους εκδοτικούς οίκους: Κέφαλος, Σύγχρονη εποχή, Διάνοια, Άπαρσις και Γράφημα.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του WWW.Dialogos.gr, από τις εκδόσεις Κέφαλος, τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησε η Συλλογή Διηγημάτων του «Αδιέξοδοι καιροί» από τις εκδόσεις Γράφημα, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Παραμύθι «Ανοσήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων» (εκδόσεις Άπαρσις).

Για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς του απένειμε το ειδικό Βραβείο Πεζογραφίας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια