Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

μυθιστόρημα
Ζωές ανθρώπων που στις φλέβες τους κυλά το αίμα της Ιστορίας.

 
Κρήτη, 1894. Από το σκηνικό ενός φόνου στα χωριά του νότου ο Γιαννιός Αστάκης θα βρεθεί στο Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο Δύσης και Ανατολής, και στην αγκαλιά της Μαργώς Μποτέλλη. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας στο νησί που θα οδηγήσει στη σφαγή του 1898. Στον μισό αιώνα ζωής που ακολουθεί, οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις δοκιμασίες που θέτουν τα μεγάλα γεγονότα στον απλό άνθρωπο είτε αυτός ζει στο Βερολίνο, στο Παρίσι του Μεσοπολέμου ή στα χωριά της Νότιας Κρήτης. Στον λαβύρινθο του χρόνου οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας μοιράζονται ανέμελοι τις στιγμές τους ενώ στις φλέβες τους κυλά το αίμα της Ιστορίας.
 
Κυλάει παράξενα ο χρόνος, σκεφτόταν ο Γιαννιός εκείνο το πρωινό της Τετάρτης του 1943. Από την ώρα που ξυπνάς νομίζεις πως μια αόρατη παλάμη ακουμπά στην πλάτη σου και σε σπρώχνει άλλοτε απαλά και άλλοτε απότομα προς τα μπρος κι εσύ δεν έχεις άλλο εφόδιο από τη μνήμη για να κοιτάξεις τι απέμεινε από την περασμένη μέρα, από τα περασμένα χρόνια. Και έρχεται η ώρα που ο άνθρωπος βουλιάζει αργά στην κινούμενη άμμο του γήρατος και αρχίζει πια να μην αντιστέκεται στον χρόνο που του απομένει, και τότε γυρίζει όλο και συχνότερα προς τα πίσω, σαν να ξαναζεί τη ζωή του από την αρχή, διορθώνοντας όσα τυχόν δεν ήθελε να γίνουν όπως έγιναν.
Απόσπασμα από το βιβλίο
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Ευτυχισμένες οικογένειες.
 


 ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
μυθιστόρημα
μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Πώς σπάει η άνευ όρων αγάπη; Μια βουτιά στην πικρή αλήθεια για την αγάπη αλλά και τη βία.
 
Βραβείο Costa 2021
 

Δυο νέοι γνωρίζονται σε μια πολύβουη λονδρέζικη παμπ. Και οι δύο είναι Mαύροι, Βρετανοί, και οι δύο πήγαν με υποτροφία σε ιδιωτικά σχολεία στα οποία δεν κατάφεραν να ταιριάξουν, και οι δύο είναι τώρα καλλιτέχνες – εκείνος φωτογράφος, εκείνη χορεύτρια. Και οι δύο προσπαθούν να αφήσουν το ίχνος τους σε μια πόλη που πότε τους τιμά και πότε τους απορρίπτει. Διστακτικά, τρυφερά, ερωτεύονται. Μα δυο άνθρωποι, ακόμα κι αν φαίνονται προορισμένοι να είναι μαζί, μπορεί να χωριστούν από τον φόβο και τη βία.
Μια οδυνηρά όμορφη ιστορία αγάπης αλλά και μια έντονη ματιά στη φυλή και την αρρενωπότητα. Με γραφή τρυφερή και οικεία, μας κάνει να αναρωτηθούμε για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο που σε βλέπει μόνο ως Mαύρο σώμα, να είσαι ευάλωτος ενώ όλοι σε θεωρούν δυνατό, να βρίσκεις την ασφάλεια στον έρωτα, μόνο και μόνο για να τον χάσεις. Με υπέροχη εκφραστική ένταση ο Caleb Azumah Nelson σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα μας παραδίδει ένα σπαρακτικό πορτρέτο του έρωτα με όλα του τα πυρετώδη κύματα και την παρηγορητική του ομορφιά.
 
«Μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες μπορούν να φτιάξουν μυθιστορήματα από το νερό. Οικογένεια, θλίψη, Mαύρη ταυτότητα, Frank Ocean, χιπ χοπ, χορός, ενηλικίωση, χωρισμός, Λονδίνο, καταπίεση. Για τον Caleb Azumah Nelson, όλα είναι νερό. Σε αυτό το αξέχαστο ντεμπούτο όλα τα ρεύματα συνδέονται. Η ποιητική ευφυΐα του Azumah Nelson, η ικανότητά του να εξισορροπεί το γενικό και το ειδικό, το ατμοσφαιρικό και το θολό, αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα».
New York Times
 
«Μια εκπληκτική ωδή στη Μαύρη αγάπη και τη Μαύρη τέχνη. Το συγκλονιστικό πρώτο του μυθιστόρημα επικεντρώνεται σε δύο καλλιτέχνες στο Λονδίνο, που η τρυφερή ερωτική τους σχέση απειλείται από τη βίαιη απελπισία που τους προξενεί ο ρατσιστικός κόσμος που τους περιβάλλει. Εξερευνώντας την επιθυμία, τον τρόμο, την αγάπη και την απώλεια, ο Azumah Nelson προσφέρει μια ιστορία αγάπης που θα αντέξει στον χρόνο».
Time
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 


ΞΕΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Γιοι, μητέρες, οικογενειακές σχέσεις. Μια λεπτομερής απεικόνιση της ζωής, το κλασικό αριστούργημα του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα.
 

Ο γάμος της Γερτρούδης και του Γουόλτερ Μορέλ έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Η Γερτρούδη, μια ιδιαίτερη και καθωσπρέπει γυναίκα, καθώς ο αμόρφωτος και ορισμένες φορές βίαιος σύζυγός της την απωθεί, αποφασίζει να αφοσιωθεί πλήρως στα παιδιά της, ειδικά στους γιους της, τον Γουίλιαµ και τον Πολ. Είναι αποφασισμένη να µην τους αφήσει να γίνουν ανθρακωρύχοι σαν τον πατέρα τους. Η σύγκρουση είναι όμως αναπόφευκτη όταν ο Πολ προσπαθεί να ξεφύγει από την ασφυκτική αγκαλιά της μητέρας του και αρχίζει να κάνει τις πρώτες του σχέσεις µε γυναίκες.
Το Γιοι και εραστές, που εκτυλίσσεται στη γενέτειρα του D. H. Lawrence, το Νοτιγχαμσάιρ και έχει πλούσια αυτοβιογραφικά στοιχεία, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1913. Είναι το πρώτο ώριμο μυθιστόρημα του Lawrence και αποτελεί σπουδή πάνω στην οικογενειακή ζωή και τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας της αγγλικής εργατικής τάξης.
 
«Το αριστούργημα του Lawrence… μια αποκάλυψη».
Anthony Burgess
 
«Δεν υπάρχει ούτε μία σελίδα που να μην αγγίζει την τελειότητα».
Philip Larkin
 
«Τίποτα σαν κι αυτό. Μνημειώδες!»
Guardian
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
Ένας πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών μπλεγμένος σε μια σκοτεινή συνωμοσία. Το έπαθλο είναι η πιο ισχυρή θέση στον κόσμο: το Οβάλ Γραφείο.
 

Παγιδευμένος και µε κίνδυνο της ζωής του, ο Νικ Έιβροουζ θα ανακαλύψει μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ορισμένοι προκειμένου να συγκαλύψουν ένα σκάνδαλο σε αυτό το εντυπωσιακό πολιτικό θρίλερ από τον συγγραφέα του Νυχτερινού πράκτορα.
Ο Νικ Έιβροουζ ως πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών αναλάμβανε την προστασία των πλέον ισχυρών ανδρών και γυναικών της Αμερικής. Έτσι ανέπτυξε τη μοναδική ικανότητα να σκέφτεται σαν εκτελεστής. Πλέον, αξιοποιεί αυτήν του την ικανότητα σε ένα σκιώδες, αλλά καίριο, πόστο. Ως µέλος της «κόκκινης ομάδας» παριστάνει τον εισβολέα στα σπίτια ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης, ελέγχοντας τα συστήματα ασφαλείας τους και εντοπίζοντας πιθανά κενά.
Τελευταία του αποστολή να αξιολογήσει την ασφάλεια στο σπίτι του πρώην αρχηγού της CIA στην Ουάσινγκτον. Τη στιγμή, όμως, που παραβιάζει τον χώρο του γραφείου του αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Είναι και κάποιος άλλος εκεί – κάποιος που έχει επιτεθεί στον αρχηγό. Και τώρα πια ο Νικ αποτελεί στοιχείο της σκηνής του εγκλήματος. Οι ερευνητές που αναλαμβάνουν την υπόθεση είναι σίγουροι ότι µε κάποιον τρόπο εμπλέκεται.
Ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ποιος, όμως, προσπαθεί να τον παγιδεύσει και γιατί; Η έρευνά του θα τον οδηγήσει σε µία δόλια συνωμοσία που πηγαίνει δεκαετίες πίσω και αποσκοπεί στη μόνιμη κατάληψη της εξουσίας, αρχίζοντας από το Οβάλ Γραφείο.
Αν θέλει να σώσει τον εαυτό του και τους αγαπημένους του, ο Νικ πρέπει να σταματήσει τα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον πριν θάψουν και τον ίδιο μαζί µε τα μυστικά τους.
 
«Ο Quirk έχει κερδίσει μια θέση στις πρώτες σειρές των συγγραφέων θρίλερ. Ξεκινάει εκρηκτικά και συνεχίζει στον ίδιο αμείωτο ρυθμό μέχρι το τέλος».
David Baldacci, συγγραφέας
 
«Η ώρα του εκτελεστή είναι γραμμένη µε κοφτή, γρήγορη γλώσσα που απεικονίζει την “Ουάσινγκτον στα χειρότερά της”».
Wall Street Journal
 
«Ένας ασταμάτητος ανεμοστρόβιλος… Ο Quirk επιδεικνύει ακόμα μία φορά τον πυρετώδη ρυθμό για τον οποίο φημίζεται».
Publishers Weekly
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Νυχτερινός πράκτορας, το οποίο διασκευάστηκε σε τηλεοπτική σειρά 10 επεισοδίων και προβάλλεται στο Netflix.
 


NON FICTION
μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη
Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι φιλόσοφοι και η φιλοσοφία είναι διασκεδαστική! Το βιβλίο αυτό θα σας πείσει.
 
 
Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι μερικοί από τους καλύτερους φιλοσόφους μπορεί να βρίσκονται στα νηπιαγωγεία και τις παιδικές χαρές;
Περιηγηθείτε στον κόσμο της φιλοσοφίας µε ξεναγούς έναν καταξιωμένο καθηγητή Φιλοσοφίας και τους δύο μικρούς γιους του. Ο Σκοτ, ο Ρεξ και ο Χανκ μάς παρασύρουν σε μια περιπέτεια από την αρχαία ως τη σύγχρονη φιλοσοφία, για να διερευνήσουμε, αξιοποιώντας τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια των παιδιών, βαρυσήμαντα θέματα, όπως την τιμωρία και την εξουσία, το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, τη φύση της αλήθειας και της γνώσης, ακόμα και την ύπαρξη του Θεού.
Με επιδέξια αφήγηση και αρκετό χιούμορ, ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί µας τους διαλόγους µε τους γιους του, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά είναι καλοί φιλόσοφοι, και πως αρκεί να τα ακούσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους για να ανακαλύψουμε αν το ίδιο ισχύει και για εμάς.
Ένας μοναδικός οδηγός για την τέχνη της σκέψης, που εξηγεί γιατί οι πιο μικροί άνθρωποι έχουν τις απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα.
 
«Αν έχετε ένα μικρό παιδί, όντως μεγαλώνετε έναν φιλόσοφο, είτε το ξέρετε είτε όχι. Το µόνο ερώτημα είναι αν εσείς θα το υποστηρίξετε ή αν θα το αγνοήσετε […]. Ο στόχος όμως δεν είναι να μεγαλώσετε έναν επαγγελματία φιλόσοφο. Είναι να μεγαλώσετε έναν άνθρωπο που θα σκέφτεται µε σαφήνεια και προσοχή».
Scott Hershovitz
 
«Ξεκαρδιστικό και βαθυστόχαστο… Μια παιχνιδιάρικη και ταυτόχρονα εµβριθής εισαγωγή στη φιλοσοφία».
Kirkus
 
«Ο Hershovitz σε αυτή την απολαυστική φιλοσοφική περιήγηση αναμειγνύει το χιούμορ με τη σοφία και μέσα από τους διαλόγους του με τους δυο γιους του αποδεικνύει ότι η φιλοσοφία είναι για όλους, ακόμα και για τα παιδιά… Ο συγγραφέας μάς δείχνει πως μπορεί να προσελκύσει κανείς τα παιδιά εάν τα παίρνει στα σοβαρά, εάν τους μαθαίνει πώς να θέτουν ερωτήματα, αν τα ενθαρρύνει να εξερευνήσουν τον κόσμο – και μέσα από αυτές τις διαδικασίες μπορούν και οι ενήλικες να αποκομίσουν γνώσεις. Αυτή η ειλικρινής και έξυπνη προσέγγιση αναιρεί τον ισχυρισμό ότι η φιλοσοφία είναι μόνο για τους ακαδημαϊκούς».
Publishers Weekly
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια