Ζήσης Παπαθανασίου: "Κάθε βιβλίο Σεξολογίας φωτογραφίζει τη σεξουαλικότητα σε δεδομένη χρονική στιγμή"


Σήμερα στις Τέχνες φιλοξενούμε τον Επ. Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας, συγγραφέα, ιδρυτικό μέλος και Διευθυντή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου κ. Ζήση Παπαθανασίου με αφορμή το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Athenian Science Publisher» και φέρει τον τίτλο «Σεξ: Κάνε μου λάικ!... Η σεξουαλικότητα στα χρόνια της ψυχρήςοικειότητας».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Κύριε Παπαθανασίου, οι ακαδημαϊκές σας σπουδές και η επαγγελματική σας ενασχόληση δικαιολογούν απόλυτα το ενδιαφέρον σας για τη συγγραφή βιβλίων σεξολογίας. Τι προκάλεσε όμως αυτό το ενδιαφέρον και τη διάθεση συγγραφής;

Η Σεξολογία είναι μια επιστήμη που αναπτύχθηκε δυναμικά από τα μέσα του 20ου αιώνα. Το ενδιαφέρον της έχει να κάνει με την ανθρώπινη προσωπικότητα και περιλαμβάνει τις σεξουαλικές προτιμήσεις, συμπεριφορές και λειτουργίες. Η σεξουαλική ανάπτυξη έχει  διασυνδέσεις με κοινωνικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την ευτυχία των ανθρώπων και τη κοινωνική συνοχή γενικότερα. Αυτές οι προεκτάσεις αποτελούν και το γοητευτικό κομμάτι τόσο για τους ειδικούς επιστήμονες όσο και για το πλατύ κοινό.

Το ενδιαφέρον για συγγραφή σχετίζεται με την ανάγκη καταγραφής θέσεων και απόψεων, ενδεχομένως χρήσιμων, για την πορεία του κάθε ανθρώπου επί της γης.

Πέρα λοιπόν από την επιστημονική παρατήρηση η σύνδεση της σεξουαλικότητας με άλλες αξίες καθιστούν τη Σεξολογία ένα ευρύ πεδίο γνώσης αναφορικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά στην εξελικτική πορεία του είδους μας.

Τα πρώτα μου βιβλία ήταν καθαρά επιστημονικά, στη συνέχεια όμως η επικοινωνία μετο ευρύ κοινό αποτέλεσε για μένα κίνητρο και στόχο ζωής ώστε η πολυσυλλεκτική επιστήμη της Σεξολογίας να αγγίξει και να ενημερώσει το πλατύ κοινό.

Πείτε μας δυο λόγια για εσάς.

Συνεχίζω μια μακρά παράδοση της οικoγένειάς μου στην Ιατρική. Νιώθω ότι αυτό αυξάνει τις υποχρεώσεις μου απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μου.

Η Ιατρική αποτέλεσε για μένα ελκυστικό πεδίο γνώσεων και η Σεξολογία μια έξυπνη επιστήμη και ένα καινούργιο αίνιγμα, το οποίο καθημερινά εναλλάσσεται, αναζητώντας απάντηση.

Έχετε επιχειρήσει να προσαρμόσετε το ύφος της γραφής σας  σε άλλες, πιο ανάλαφρες δομές του λόγου, με σκοπό να παρουσιάσετε στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο ψυχαγωγίας και όχι ενημέρωσης και γνώσης;

Όχι, δεν πρόκειται για βιβλία ψυχαγωγίας. Απευθύνονται σε ανήσυχους και προβληματισμένους  αναγνώστες. Σημαντικό κίνητρο αποτέλεσε η ανεξέλεκτη αρθρογραφία που κατακλίζει το internet, παρέχοντας πολλές φορές παραπληροφόρηση.

Ποια η γνώμη σας για τα βιβλία σεξολογίας που κυκλοφορούν στην αγορά; Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να γνωρίσει ο αναγνώστης καλύτερα τον εαυτό του και τη σεξουαλική του συμπεριφορά, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες;

Κάθε βιβλίο Σεξολογίας φωτογραφίζει τη σεξουαλικότητα σε δεδομένη χρονική στιγμή. Τα βιβλία Σεξολογίας είναι χρήσιμα αρκεί να είναι αξιόπιστος ο συγγραφέας.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα δείχνει ενδιαφέρον στην ανάγνωση βιβλίων σεξολογίας;

Θα έλεγα ναι αν κρίνω από την κυκλοφορία των βιβλίων μου.

Πώς μια αρχική ιδέα, ένα αρχικό πλάνο δηλαδή, εξελίσσεται σε στόχο, στην ολοκλήρωση συγγραφής ενός βιβλίου;

Κάθε αλλαγή απόψεων και κάθε καινούργια επιστημονική παρατήρηση μπορούν να λειτουργήσουν σαν αφορμή για τη συγγραφή ενός βιβλίου. Επιπλέον όμως απαιτείται μια συγγραφική δυνατότητα και μια μοναχική πορεία συγγραφής. Η διαδικασία είναι επίπονη, χρονοβόρα, αλλά απίστευτη γοητευτική.

Θεωρείτε χρέος του κάθε συγγραφέα να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Εσείς στην προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το νέο σας βιβλίο;

Θεωρώ ηθική υποχρέωση τη μεταλαμπάδευση της επιστημονικής γνώσης.


Ας αναφερθούμε σ’ αυτό. Φέρει τον τίτλο
«Σεξ: Κάνε μου λάικ!... Η σεξουαλικότητα στα χρόνια της ψυχρήςοικειότητας» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Athenian Science Publisher». Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας; Σε ποια λάικ αναφέρεστε;

Ο τίτλος του βιβλίου μου σχολιάζει σκωπτικά τις ανθρώπινες σεξουαλικές συμπεριφορές μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Πρόκειται για τον απόλυτο αποπροσανατολισμό της σεξουαλικότητας  μέσα από διαδικασίες που φαινομενικά μεν την προάγουν ενώ κατά βάθος αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους.

Τυπικό παράδειγμα, η υποβάθμιση της συναισθηματικής σχέσης στον έρωτα.

Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενό του.

Στα περιεχόμενα του βιβλίου περιλαμβάνεται όλο το φάσμα των επίκαιρων θεμάτων γύρω από τη σεξουαλικότητα. Μεταξύ αυτών, οι αλλαγές αντιλήψεων γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα, οι σύγχρονες απόψεις για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες,  η έννοια της οργανικότητας και της ψυχογένειας στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι αντιλήψεις περί ανδρισμού, οι απόψεις περί πολυγαμίας και μονογαμίας, και πολλά άλλα....

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο «χαρτογραφούνται απόψεις και προβληματισμοί αξιοποιώντας τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, επιστημονικό, διαγνωστικό, αιτιολογικό, θεραπευτικό) και που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με έναν ολιστικό τρόπο στην αναζήτηση της σεξουαλικής υγείας». Πόσο πολύ μπορούν να βοηθήσουν οι απόψεις αυτές στην πράξη τον αναγνώστη;

Στόχος της σεξουαλικότητας είναι αφενός η αναπαραγωγή και αφετέρου η δυνατότητα να γίνουμε ευτυχέστεροι. Η πορεία προς την ευτυχία περνάει μέσα από τη γνώση.

Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Ένα περίπου χρόνο.

Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Σε νοήμονες και ανήσυχους αναγνώστες.

Τι το περισσότερο θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας που δεν το έχει αποκομίσει ήδη από τα υπόλοιπα μέχρι τώρα εκδοθέντα βιβλία σεξολογίας του εμπορίου; 

Προσδοκώ ότι το βιβλίο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πορεία του ανθρώπου προς την ευτυχία του.

Υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

Δεν χρειάζεται πανικός για τις  μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται αισιοδοξία και παρατηρητικότητα για το τι συμβαίνει γύρω μας. Απαιτείται ακόμα κριτική σκέψη και προβληματισμός.

Λαμβάνετε υπόψιν σας τις κριτικές που έχετε λάβει μέχρι τώρα για το βιβλίο σας; Ποιες είναι αυτές;

Χαίρομαι πολύ για την ευρεία αποδοχή του νέου μου βιβλίου και για το γεγονός ότι διαβάζεται ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους.


Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις
«Athenian Science Publisher»;

Είμαι ενθουσιασμένος από την επαγγελματική συμπεριφορά της εκδότριάς μου Λένας Περιβολαροπούλου και την υψηλή αισθητική της.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι; Προγραμματίζετε κάτι για το άμεσο μέλλον;

Ετοιμάζω ήδη με τους συνεργάτες μου ένα Εγχειρίδιο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης των νέων.

Ίσως η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη από ότι ήταν το 2001 με την κυκλοφορία αντίστοιχου εγχειριδίου τότε.

Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Να ενταχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας (Αν θέλετε μπορείτε να μας το διαβάσετε και να μας στείλετε το απόσπασμα σε μορφή mp3 για να το αναρτήσουμε παράλληλα και στο κανάλι μας στο youtube)

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 4

Η αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας

<Ο τίτλος του κεφαλαίου μοιάζει αρκετά δυσνόητος. Τι είναι η
σεξουαλική ταυτότητα και πώς την αναζητάμε; Τη βρίσκουμε
τελικά ή όχι; Η έννοια της ταυτότητας φύλου συχνά συγχέεται
με την έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας. Η ταυτότητα φύλου
υποδηλώνει αρχικά το φύλο στο οποίο νιώθουμε ότι ανήκου-
με. Ανδρικό ή γυναικείο; Η διερεύνηση της σεξουαλικής μας
ταυτότητας υποδηλώνει ποιο φύλο μας ελκύει ερωτικά: Το αν-
δρικό ή το γυναικείο; Ή και τα δύο; Ή κανένα; Μέσα από τέτοιες
προσωπικές επιλογές πορεύεται ο καθένας στη ζωή, άλλοτε με
ξεκάθαρες θέσεις και άλλοτε αμφιταλαντευόμενος. Δεν πρέπει
ποτέ να ξεχνάμε πως ο “προβληματισμός” για τη σεξουαλική
ταυτότητα είναι ενδεχόμενο να διατηρηθεί επί μακρόν και να
απασχολήσει άνδρες και γυναίκες ακόμα και σε ηλικία που
αυτή χαρακτηρίζεται «ώριμη». Για μερικούς μάλιστα η επιλογή
αυτή καθυστερεί μια ζωή, για να δηλώσουν στο τέλος ότι η σε-
ξουαλικότητα δεν τους αφορά: ασεξουαλικός (asexual).
Το ζήτημα της απόκτησης της σεξουαλικής ταυτότητας μό-
λις τις τελευταίες δεκαετίες διαμορφώθηκε με εντελώς νέους
όρους, συνοδευόμενο με τις ραγδαίες επιστημονικές και πο-
λιτισμικές εξελίξεις. Το θέμα έγινε επίκαιρο από τη στιγμή
που η κοινωνία και οι επιστήμονες αντελήφθησαν τις αρ-
νητικές επιπτώσεις που είχε στους νέους η υπερβολικά κα-
θυστερημένη επιλογή, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις
στην πορεία και την ευτυχία των νέων ανθρώπων>.

Κύριε Παπαθανασιου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ αξιόλογο έργο σας.  

Εγώ σας ευχαριστώ, για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον σας. 


Βιογραφικό:

Ο Ζήσης Παπαθανασίου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και τη Γυναικολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης στον τομέα της Ανδρολογίας και της Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Διετέλεσε στη συνέχεια υπότροφος της UNESCO στον έλεγχο των γεννήσεων και την αντισύλληψη. Εξελέγη Υφηγητής και μόνιμος Επ. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1996 ίδρυσε με συνεργάτες του το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Με κλινική και επιστημονική εμπειρία σαράντα χρόνων στο χώρο της Σεξολογίας έχει γράψει εννέα ακόμη βιβλία για το ευρύ κοινό, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην ενημέρωση των ανθρώπων σε θέματα σεξουαλικότητας και συντροφικότητας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα και συνεχίζει να ασχολείται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και συνέγραψε το 2000, με τον ψυχίατρο Κώστα Γκοτζαμάνη, τα αντίστοιχα βιβλία για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας (βιβλίο μαθητή, βιβλίο καθηγητή). Άλλα βιβλία του είναι: «Οι Ομόκεντροι Κύκλοι του Έρωτα» με τη συνεργασία της Φλώρας Κασσαβέτη (εκδ. Αρμός, 2017), «Το Λεξικό του Έρωτα, Σεξολογία, Ψυχολογία, Γυναικολογία, Ανδρολογία» (εκδ. Αρμός, 2019) και «Ο Εύθραυστος Άνδρας» (εκδ. Athenian Science Publisher, 2022, 3η έκδοση 7η χιλιάδα).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια